Kristof Vanhout: “Als het met de breedtesport goed gaat, heeft de topsport daar ook profijt van”
Rugby Nederland verwelkomt per 7 juni Kristof Vanhout als nieuwe technisch directeur. De World Rugby-trainer verheugt zich op deze nieuwe uitdaging. “We moeten van heel Nederland een winning team creëren”, aldus Vanhout.
Vanhout werkte vanaf 2016 bij Rugby Vlaanderen en hield zich bezig met de topsport van de nationale ploegen en kaderopleidingen. “Ik heb tijdens mijn functie bij Rugby Vlaanderen veel samengewerkt met Nederland, zowel op high performance niveau als op opleidingsniveau, en daarom heb ik mij ook altijd nauw verbonden gevoeld.’’
World Rugby
Op het rugbyveld was Vanhout in zijn element, maar maakte met veel plezier de overstap naar het coachen. Hij coachte onder andere teams van RC Leuven en was betrokken bij de selectie van verschillende nationale teams. Vanhout is daarnaast ook verbonden aan World Rugby en geeft trainingsopleidingen over de hele wereld. ‘’Ik geef momenteel Rugby level 3 cursussen, het hoogste diploma voor World Rugby trainers’’, legt hij uit. Vanhout heeft vorig jaar een volledige beurs van World Rugby gekregen om aan de Universiteit van Londen de master international sportmanagement te volgen. “Het is erg gaaf om die erkenning te krijgen van World Rugby.”
Verbinden en samenwerken
Vanhout wil zich bij Rugby Nederland toespitsen op verbinding en samenwerking. “Stakeholders, talentidentificatie en talentontwikkeling zijn drie belangrijke punten. Rugby Nederland heeft al een mooi systeem en goede structuren opgezet en de volgende stap is om alles met elkaar te verbinden.” Vanhout wil op zoek gaan naar een competitieve balans in eigen competitie, maar ook meer (internationale) uitdagingen op een hoger niveau voor onze nationale ploegen bieden. “Het gaat om het geheel. Niet alleen voor de spelers moet alles perfect zijn, maar ook voor de coaches. En daarnaast moeten de faciliteiten ook op orde zijn. Zo is het voor spelers en coaches makkelijker om zich te ontwikkelen.” Op deze manier wil Vanhout de spelers en coaches de uitdaging geven om boven zichzelf uit te stijgen en op deze manier een winning team te creëren.
RC Lommel
Als kind was Vanhout actief op het voetbalveld maar hij stopte op zijn zeventiende en ging op zoek naar een andere sport. ‘’Ik had al vaak naar het rugby gekeken op televisie en was geïnteresseerd”, aldus Vanhout. Toen kwam de Nederlandse rugbyfamilie Bartels in zijn geboortestad Lommel wonen. “In Lommel was nog geen rugbyclub en daarom hebben wij toen samen Rugbyclub Murphy’s Lommel opgericht.” Vanaf het moment dat Vanhout op het rugbyveld stond, ging het hard en boekte hij successen, zowel nationaal als internationaal.
Onlosmakelijk verbonden
In zijn nieuwe functie bij Rugby Nederland is voor Vanhout de breedtesport net zo belangrijk als de topsport. “Deze twee afdelingen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als de nationale ploegen het goed doen zal er meer bekendheid komen voor de sport, en zullen meer mensen zich aanmelden bij de lokale clubs. En als er meer mensen bijkomen in de breedtesport, is de kans groter dat er betere spelers uit voortkomen, wat de talentontwikkeling en topsport goed doen. Ze kunnen elkaar enkel versterken.”