NIEUWS

Maatregelen profrugby in verband met risico na hoofdblessure

Rugby Nederland is niet verrast door de uitkomsten van een recent onderzoek door de Universiteit van Glasgow  naar mogelijke lange termijn- gevolgen van hersenschuddingen. Voorzitter van de landelijke medische rugbycommissie, Toine van den Berg: “Net als bij bijvoorbeeld het profvoetbal, -ijshockey en  -boksen, bestaat ook bij het rugby als professionele topsport het risico dat spelers fysieke grenzen over gaan. World Rugby, de internationale rugbybond, neemt die ontwikkeling zeer serieus. De bond werkt daarom  in goed overleg met de ruim 100 nationale rugbybonden aan een ingrijpend pakket maatregelen. De nieuwe aanpak zal al zichtbaar zijn tijdens het Women’s Rugby Worldcup in Nieuw Zeeland en tijdens het Wereldkampioenschap Rugby in Frankrijk in de herfst van 2023”. 

Nederlanders vaker prof

Nederland kent vooralsnog geen professioneel rugby, maar laat  wel een groei in die richting zien. Steeds meer talentvolle Nederlandse spelers vertrekken naar de professionele rugbylanden om daar op topniveau hun sport te beoefenen. Ook om die reden voelt Rugby Nederland zich sterk betrokken bij dit onderwerp. Andrew Meredith, directeur Rugby Nederland:  “Rugby is een harde, maar faire contactsport. Dat maakt de sport geweldig om te beoefenen en om naar te kijken, maar er zitten ook  risico’s aan. Zeker nu het spel steeds sneller wordt, is het van belang om  ook bepaalde spelregels aan te passen, bijvoorbeeld rond het tackelen. Eerder is het ons t als rugbywereld  met preventief beleid al goed gelukt om het ontstaan van nekblessures te verminderen . Datzelfde doen we nu met betrekking tot hoofdletsel en de lange termijn-gevolgen daarvan.

Risico’s profs niet één op één vertalen

Rugby Nederland wijst er wel op dat dit onderzoek is  uitgevoerd onder voormalige rugby-profs. Andrew Meredith: “Je moet heel voorzichtig zijn met het vertalen van deze resultaten naar het amateur-rugby omdat daar het trainingsregime, de intensiteit en de impact veel lager zijn dan bij de professionals. Wij nemen de onderzoeksresultaten zeer serieus en staan volledig achter de maatregelen, maar bekijken dit ook in perspectief.  Het overgrote  deel van de miljoenen rugbyers wereldwijd speelt wekelijks op amateurniveau. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen, dat dit probleem zich ook bij hen voordoet. ”. 

Inmiddels is een veel breder, internationaal wetenschappelijk  onderzoek  gaande. World Rugby en Rugby Nederland kijken met grote belangstelling uit naar de uitkomsten daarvan. Daarnaast volgt op korte termijn een aanpassing van de spelregels. Bij het profrugby wordt  de aanwezigheid van hersenschuddingexpert verplicht. Deze expert  beoordeelt direct de ernst en impact van elke hoofdblessure en kan op basis daarvan adviseren.