Discipline

Volg de regels en bereik het maximale!

Discipline, oftewel het houden aan afspraken en regels. Rugby is een sport waarin discipline cruciaal is, dit
omdat rugby een harde sport is met veel fysiek contact. Om de rugbysport in goede banen te leiden is het dus belangrijk dat iedereen bekend is met de regels en deze ook naleeft. Met de discipline die in onze sport geworteld is, willen we ervoor zorgen dat elke rugbywedstrijd goed en veilig verloopt. Naast het volgen van de regels en het uitvoeren van je taken op het veld gaat discipline ook over het hebben van een sterke mentaliteit en zelfbeheersing. Discipline is van cruciaal belang bij het vormen van een sterk rugbyteam en voor het ontwikkelen van jouw eigen rugby kwaliteiten. Discipline zie je bij een echte rugbyer op het veld maar ook in zijn leven naast het veld.

Discipline op het veld

Tijdens een rugbywedstrijd is het belangrijk dat alle spelers gedisciplineerd spelen. Discipline zie je op het
rugbyveld op verschillende manieren terug. Allereerst is het belangrijk dat je volgens de regels speelt en je ook altijd op de hoogte bent van de meest recente regels. Rugby is een fysieke sport en hierbij is het dus extra belangrijk dat je weet wat toegestaan is en wat verboden is. Het is dus belangrijk om gedisciplineerd de regels te volgen zodat het spel soepel en veilig verloopt. Het maken van overtredingen zorgt er daarnaast ook voor dat je een nadeel creëert voor je eigen team. Zo krijg je bij het maken van een overtreding namelijk een 10-meter straf. Dit houd in dat je als gehele team 10 meter achteruit moet. Bij heftige overtredingen kan je zelfs een gele of rode kaart krijgen. Ook daarom is het dus belangrijk om zo min mogelijk overtredingen te maken en de regels te volgen, zodat je geen nadelige situatie voor je team creëert. Zelfbeheersing is een cruciaal onderdeel van discipline en dit is ook terug te zien bij rugby. Als rugbyer is het heel belangrijk om je emoties te beheersen en beslissingen van de scheidsrechter altijd te respecteren en te accepteren. Soms gebeurt het in een wedstrijd dat er een beslissing word gemaakt door de scheidsrechter waar je het niet mee eens bent, maar bij rugby accepteer je de beslissing ten alle tijden. Tijdens een rugbywedstrijd is de aanvoerder van je team de enige persoon die om uitleg mag vragen bij de scheidsrechter. Als je dus om uitleg wilt vragen over een beslissing van de scheidsrechter doe je dit altijd via je aanvoerder. Discipline op het rugbyveld omvat ook het gedisciplineerd uit voeren van je taken die je hebt meegekregen van je coach. Rugby is een teamsport en alleen als iedereen uit je team gedisciplineerd zijn werk doet kan je succes behalen. Het is dus van belang dat je niet verzaakt en altijd je taken uitvoert. Dit betekent dus dat je altijd luistert naar de instructies die je krijgt van je coach of je aanvoerder. Op deze manier zorg je ervoor dat je als team werkt naar een gemeenschappelijk doel en deze doormiddel van discipline succesvol kan bereiken. Discipline is voor een rugbyer dus cruciaal. Door gedisciplineerd te spelen zorgen we ervoor dat het spel vloeiend en veilig verloopt. En door gedisciplineerd te spelen zorg jij ervoor dat je team succes behaalt!

Discipline buiten het veld

Discipline is bij rugby niet alleen aanwezig tijdens de wedstrijden maar ook buiten de wedstrijden om. Naast het veld is discipline minstens zo belangrijk. Als rugbyer wordt er van je verwacht dat je zorgt dat je zoveel mogelijk aanwezig bent bij de trainingen. Door samen te trainen word je team beter en zorg je ervoor dat je op elkaar ingespeeld bent. Ook zie je discipline terug in het naleven van de regels die je als team hebt opgesteld. Door naast het veld regels te volgen zorg je ervoor dat dit in het veld ook makkelijker gaat. Ook op de club zijn er regels opgesteld die van je worden verwacht, als echte rugbyer houd je je altijd aan de opgestelde regels.

Een perfect voorbeeld van zowel discipline als respect naar de tegenstander is het opruimen van de
kleedkamer na de wedstrijd. Door de kleedkamer netjes achter te laten laat je een mooi visitekaartje achter als club en getuig je van respect en discipline. Zelfs de beste rugbyers ter wereld zijn niet te groot om de kleedkamer zelf op te ruimen. Na de wedstrijd Wales – Engeland heeft het Engelse team de kleedkamer brandschoon achtergelaten als teken van respect naar de tegenstander. Daarnaast is het ook een goede manier om discipline toe te passen in het rugby en als middel om als rugbyspeler met beide benen op de grond te blijven. Want als rugbyer ben je nooit te groot voor de kleine taken.

Kleedkamer na Wales-England (England Rugby, 2019).

Discipline is ook cruciaal voor je eigen ontwikkeling, zowel op rugby gebied als in je dagelijkse leven. Door te rugbyen leer je hoe het is om gedisciplineerd te werken. Discipline zorgt ervoor dat je een ritme opbouwt in je leven, daarnaast is discipline de sleutel tot het behalen van jouw doelen.