COMPETITIE

Blue Babes slaan in tweede helft toe en pakken de Ereklasse titel

Amsterdam, 25 mei 2024 – De Blue Babes zijn bij de rugbyvrouwen kampioen van Nederland geworden. In de finale werd RC DIOK met 31-10 verslagen. Het clusterteam van RC Waterland uit Purmerend en RC The Bassets uit Sassenheim verloor vorig seizoen nog van AAC uit Amsterdam.

Kort na het begin maakte Inger Jongerius de eerste try. Lisanne van het Schip schoot de conversie tussen de palen. Esmee Ligtvoet wist halverwege de eerste helft wel raad met een penalty. Even later onderschepte de Leidse captain de bal, liep op volle snelheid door en scoorde een try die ze zelf converteerde: 7-10. Toch lukte het DIOK niet de voorsprong vast te houden. De ogenschijnlijk onvermoeibare Nicky Dix zette de ‘Babes’ voor de pauze op 12-10.

In de tweede helft bracht Kyra Elzinga de marge in de vierde minuut op 7 punten: 17-10. Even later werd een score van DIOK, met kans op de gelijkmaker, afgekeurd. Het deed niets af aan de strijdlust van de Leidse vrouwen, maar de score viel aan de andere kant. Na de 24-10 duurde het tot de slotseconde voor de Blue Babes de eindstand op het scorebord brachten.

Voor Pien Selbeck was het haar eerste grote prijs als coach. Twee jaar geleden won ze nog als speelster met het cluster Blue Waves – RC Hilversum en RC Waterland – de nationale titel. ,,Ik ben helemaal blij, maar heb geen keer een moment gehad dat ik zeker was van de overwinning. Vooral in de eerste helft had een try van DIOK zomaar de wedstrijd kunnen kantelen’’, blikte Selbeck terug. ,,Ik denk dat we de eerste helft te zakelijk hebben gespeeld. Zonder passie. Dat ging in de tweede helft een stuk beter.’’

Bij Dafne Meijwaard-Van der Kade was deze derde keer scheepsrecht. De 38-jarige speelster viel in de eindfase in voor Nicky Dix. ,,Kort daarna scoorden we en had ik het gevoel dat we de wedstrijd over de streep zouden trekken’’, aldus de prop.

Het verlies kwam bij RC DIOK aan. Speelsters waren zichtbaar geëmotioneerd. Assistent-coach Leon Koenen:,, We wilden een ding en dat was de finale winnen. We zijn nu de een na beste. Drie jaar geleden speelden we nog eerste klasse. Nu staan we hier.’’ Famke Deelstra vond het een spannende wedstrijd. ,,Het was jammer dat het in de tweede helft hun kant op viel.’’