ORANJE

Oranje wint ruim (33-11) van Colombia en kwalificeert zich voor WXV

Amsterdam, 16 maart – Na de ‘do-or-die’-wedstrijd om een plek in de WXV-competitie heeft het Nederlands vrouwenteam tegen Colombia goede zaken gedaan. Op het Nationaal Rugbycentrum in Amsterdam werd met 33-11 gewonnen van de Zuid-Amerikaanse formatie. Een toeschouwersrecord van duizend belangstellenden was getuige.

Het team bondscoach Sylke Haverkorn  kan zich nu opmaken voor een serie wedstrijden in de WXV-competitie. Daarin kan het team kwalificatie afdwingen voor het komend wereldkampioenschap van volgend jaar in Engeland. In het begin van het duel was de spanning aan beide kanten zichtbaar aanwezig. Nadat de fase van ‘aftasten’ voorbij was, opende Colombia na tien minuten de score. Het antwoord van Nederland liet niet lang op zich wachten. Vijf minuten later tekende Isa Prins voor de gelijkmaker die even later werd geconverteerd door Jet Metz. Oranje had duidelijk de smaak tepakken, want twee minuten later scoorde Lieve Stallmann de tweede try. Metz schoot vanuit een lastige hoek de conversie tussen de palen (14-5). Vier minuten voor het rustsignaal schoot een Colombiaanse speelster de penalty (14-8) tussen de palen.

Na de pauze startte Nederland overtuigend. Na drie minuten was het captain Inger Jongerius die de stand naar 19-8 tilde. Een penalty van Colombia leverde drie punten (19-11) op. Tien minuten voor tijd gaf Gaya van Nifterik het startsein voor het slotoffensief met een try (24-11). Metz converteerde de score naar 26-11. Na een goede loopactie van Mariet Luijken wist Pleunie Kievit acht minuten voor tijd de 31-11 te maken. Metz schoot via de paal de conversie binnen en bepaalde daarmee de eindstand: 33-11.

De euforie was groot na het laatste fluitsignaal. Alle speelsters vlogen elkaar in de armen. De ‘groepshug’ ging feestend en springend over het veld. De bondscoach zelf stak haar trots niet onder stoelen of banken. ,,Dit is echt super. Na de 19-8 aan het begin van de tweede helft wist ik zeker dat ze het niet meer terug zouden pakken’’, aldus Haverkorn.

Captain Inger Jongerius, goed voor de 19-8, had een ‘kicking-game’ verwacht. ,,Fysiek domineerden we na een roestig begin. We hebben ons aan ons eigen gameplan gehouden, niet in paniek geraakt. Er is veel op hun helft gespeeld.’’

De 20-jarige Jet Metz was lekker op dreef met het ‘kicken’ van de conversies. ,,Ik was er echt klaar voor. Nu mogen we naar Dubaï’’, riep de fly-half voor ze de nodige felicitaties in ontvangst nam. Pien Selbeck gaf aan geen enkele twijfel te hebben gehad anders dan de overwinning. ,,Ik kijk uit naar het duel tegen Spanje. Dat wordt een goede graadmeter tegen een team uit de mondiale top 10.’’

Oranje speelt zaterdag 6 april om 13.00 uur tegen Spanje.