ORANJE

Oranjedames winnen emotioneel beladen wedstrijd van Zweden

Na het geweld van de Oranje heren tegen Georgië is het nu tijd voor de dames! Zij treffen vandaag Zweden, dat gepromoveerd is na kampioen te zijn geworden in de Trophy in seizoen 21-22. De redactie neemt op de tribune plaats naast de dames en heren van de Wasps.

Voordat er gespeeld wordt is er eerst aandacht, tijd en ruimte voor een belangrijkere zaak. De wedstrijd start met een indrukwekkend eerbetoon aan Inge van der Velden, die op 23 januari op 30-jarige leeftijd overleed. Na verschillende eerbetonen op de competitie velden was het vandaag de beurt aan haar teamgenoten van Nederland. De speelsters van Oranje en met name zus Linde waren zichtbaar geëmotioneerd. Linde overhandigt haar eigen ouders het shirt van haar zus, een prachtig moment dat ook het publiek merkbaar emotioneert. Dit zal een extra motivatie zijn voor onze dames vandaag.

foto: Gerard Spaans

En wat blijkt! Nederland schiet uit de startblokken en zetten de Kvinnor van Zweden onder druk. Hierbij raakt Jordan Heil in de eerste minuut geblesseerd, balen voor de speelster van AAC. Haar teamgenoot Lieve Stallmann had zich ingesteld op een lange periode op de bank, maar mag meteen aantreden op de full back om haar te vervangen. In de openingsfase laat ook Inger Jongerius zich meteen zien met een voor haar typerende dummy, Renier zal trots op haar zijn.

De scrum van Oranje is een wapen waar rekening mee moet worden gehouden. Onder leiding van Nicky DIx wordt Zweden keer op keer achteruit gezet en wint Nederland elke bal. Dit solide platform wordt gebruikt om aanval op aanval op de dames in het blauw af te vuren. Ligtvoet ruikt na enkele goede ballen op de voorwaartsen zelf haar kans en kan ternauwernood op 5 meter van de lijn worden gestopt, zij het illegaal. Vanuit de penalty gaat prop Veerkamp met de bal aan de haal en wordt er gedrukt: Try! Van Hattem heeft een makkelijke conversie en raakt: 7-0.

Zo spelen de eerste 10 minuten zich af op de helft van de bezoekers. Totdat er één tackle gemist wordt. Pardoes bevinden de Zweden zich op steenworp van het trygebied. Ondanks 2 trysaving tackles van Van Hattem, wordt er toch gescoord. Nilsson mist de conversie waardoor Oranje haar voorsprong behoudt. Snel daarna volgt een tweede try van Veerkamp. Door de jackal van Morauw werd de penalty versierd, de line out gooit ze vervolgens strak en vanuit de maul is dit een makkelijke prooi voor haar. De dames rechten de rug en pakken meteen terug! 14-5 na wederom een rake kick.

De gaten vallen in de Zweedse defensie, Oranje balt frivool er doorheen. Jammer dat een voorwaartse pass van Touw wordt gezien, anders stond de volgende try alweer op het menu. Vanuit de scrum stept flyhalf Proos door de Oranje muur, maar haar pass is niet naar een teamgenoot. Het is winger Donkersloot die scherp vangt en het kunstje van haar Zweedse collega herhaalt, ze rent iedereen eruit en passt niet meer. Onbedreigd loopt zij het trygbied binnen om te score uit te breiden naar 19-5. Jätta bra! Zoals u merkt heeft een van de redactieleden een tijdje in Zweden gewoond en daar wat vocabulair aan overgehouden, maar u hoeft niet aan onze loyaliteit aan Nederland te twijfelen.

Flyhalf Metz, een van de vele dames die in het buitenland speelt, speelt goed. Haar kick om de Zweedse meiden onder druk te houden op eigen helft is de basis voor de volgende aanval. De line out wordt gewonnen en Jongerius opent de aanval. Nogmaals een line out na een penalty, Liza de Wild plukt deze uit de lucht. Vanuit de maul herhaalt Veerkamp hetzelfde trucje, met hetzelfde resultaat. De verdediging splijt open en ze haalt wederom haar punten op. Ze heeft al 2 tries op haar naam, nog voor rust! Ook van Hattem gaat door met punten pakken en spijkert de moeilijke conversie binnen.

Zweden laat ballen vallen, they are feeling the pressure en ze bezwijken soms. Dix raapt op, waarna de bal snel naar buiten gaat. Metz en Makkinga verplaatsen snel naar van Hattem die er doorheen danst. De volle 7 punten komen op haar naam. Met de klok al in het rood gaat Oranje door met aanvallen. Sterke vrouwen als Verhoeven en Van der Velden zijn met moeite af te stoppen en brengen het team weer naar de 22 van de tegenstander. Jammer genoeg is de line out niet goed en is de laatste seconde al voorbij. Met een stand van 33-5 fluit de Belgische arbiter voor de rust en wordt de kleedkamer opgezocht.

Uiteraard wordt de gastredactie weer gevraagd om een onversneden mening. Jongerius en De Wild domineren het fysieke werk. Wingers Donkersloot en Van Hattem zijn pijlsnel, veel sneller dan hun directe tegenstander. Een indrukwekkende eerste helft, wij zijn benieuwd of ze dit tempo vast weten te houden. Ondertussen worden enkele kratjes bier van de sponsor Grolsch op de dwarslat geplaatst op het veld en wordt een groep kinderen verzocht deze om te schieten. Onder luid gejoel is het na 5 minuten kicken een van de ouders die de eer op zich heeft genomen en eindelijk de krat groene pretknuppels omkeilt. Uw redactie twijfelde of ze mee zou doen, maar heeft een reputatie van onfeilbaarheid hoog te houden die hier sneller in duigen zou vallen dan de Zweedse scrum.

foto: Dennis van de Sande

Loekie heeft met twee wedstrijden een drukke dag en jaagt de kinderen weer van het veld als Nederland het veld betreedt. Het wachten op de Kvinnor van Zweden duurt ongeveer even lang als de kratkickwedstrijd, is dit tactiek? Oranje raakt ondertussen bijna onderkoeld, vooral de wingers staan zichtbaar te vernikkelen. Als wraak wordt de bal bijna meteen na de kick-off terug gewonnen en kan het aanvallen weer beginnen.

Twee penaltys van Sverige gaan niet uit en twee keer is het Van Hattem die snoeihard inloopt. Van der Velden gaat op de grond zitten en grijpt naar haar schouder. Het is te hopen dat ze door kan, ze is tot nu toe een bepalende speelster deze wedstrijd. Zoals ze eigenlijk altijd is. Met wat spray en water, wat is het toch een wondermiddel, kan ze gelukkig de wedstrijd vervolgen. Uit opluchting duwt ze haar scrum over de Zweedse bal heen en kan Oranje weer met een gerust hart verder.

Wat volgt begin tweede helft is een rustige fase, enkele foutjes van Nederland, maar allen zonder gevolgen. Prins komt erop voor Vos die hard heeft gewerkt en het team goed heeft gediend. De eerder genoemde foutjes zorgen ervoor dat Nederland op de 5 meter eindigt met een scrum. Alle facetten van de aanval worden benut hierna, de bal gaat rond maar ook kort bij de voorwaartsen. Vakkundig slingert Metz de bal naar buiten met een boog, Van Hattem is net 5 centimeter langer dan Hakansson en vangt! Er wordt haar geen stro breed meer in de weg gelegd en de try is voor de tweede keer voor haar.

Ondertussen komt Bredase trots Mariet Luijken op het veld voor de andere Bredase trots Quenn Makkinga. De Bredase harten van de redactie kloppen direct wat harder, maar de Oh BRC wordt nog maar even niet ingezet. Ze mocht 20 minuten invallen, kan ze morgen mooi nog even meedoen met de dames van BRC in de competitie. Dit alles gebeurd in een fase waarin Zweden aangesterkt is. De tweede helft is sowieso sterker van de bezoekers. Dit blijkt uit de aanval waarin de scrum wordt behouden, een zeldzaamheid, en de bal op rap tempo naar de wing wordt verplaatst. Jacobsson verslaat met haar eerste actie de Nederlandse dames waarna Nilsson haar tweede conversie wel raakt. 38-12.

De redactie had verwacht dat de wedstrijd naar een rustig einde zou kabbelen, maar de Zweden hebben ineens nog een doosje inspiratie gevonden. Knap, maar wel ruim te laat. Met een overlap kunnen ze net niet tot aan de trylijn komen en Nederland kan dit alleen maar onreglementair afstoppen. Prins krijgt ondertussen de laatste waarschuwing welke meteen vlekkeloos overloopt in een gele kaart. Zij zal de laatste minuten vanaf het knokige krukje toe moeten kijken. Flore Voogd heeft het in de laatste minuten duidelijk moeilijk met de druk van de tegenstander. Op het nippertje krijgt ze een paar keer de bal weg, maar niet van harte. De druk houdt aan, maar leidt niet meer tot een score van de uitploeg.

Tegen onze eigen verwachting in was Prins toch ineens weer terug! Het wordt tijd dat Rugby Nederland wordt gesponsord door een horlogemerk want van de klok op het scorebord van het NRCA klopt al even niks meer. Dit besluit ook de scheidsrechter en die blaast snel af. Nederland wint met 38-12!

Het was een sterke wedstrijd van Nederland waarin vooral een aantal jonge dames c.q. debutanten een goede indruk maakten. Verdedigend stond het als een huis, want in de soms mindere tweede helft kon Zweden maar heel soms echt gevaarlijk worden. De flitsende openingsfase was bepalend voor de wedstrijd en zorgde er voor dat Nederland voor rust al gewonnen had. De wedstrijd stond vandaag in het teken van Inge van der Velden en de Nederlandse dames hebben zowel voor- als tijdens de wedstrijd een grandioos eerbetoon weggezet.

Komende zondag spelen de dames uit in Barcelona tegen Spanje. In februari 2021 deden wij verslag van deze wedstrijd en toen was Spanje nog drie maten te groot (ze wonnen met 87-0), maar we zijn erg benieuwd naar deze pot. Er is veel progressie geboekt, dus wij zien het zonnig in! Vanuit Kielegat en de Piëlhaas zal er meegeleefd worden, succes!

De redactie