Respect
“Rugby, de sport waar iedereen welkom is”
Respect is één van de drie kernwaarden van onze rugby identiteit en de bouwsteen voor hoe wij ons als
rugbyers willen gedragen. Bij rugby is iedereen welkom en behandelen we iedereen met respect. Respect
staat centraal en is in alle lagen van de rugbysport terug te zien. De scheidsrechter krijgt het respect van de spelers op het veld, de spelers behandelen hun teamgenoten en de tegenpartij met respect en de regels van het spel worden gerespecteerd. In een samenleving waarin er steeds meer behoefte is aan respect is het onze verantwoordelijkheid als rugbyers om dit respect te bewaken. Samen moeten we ervoor zorgen dat binnen de rugbycultuur respect de basis is van hoe wij elkaar behandelen. Samen bewaken het respect bij rugby!
Respect voor de scheidsrechter
Bij rugby is de rol van de scheidsrechter heilig en behandelen wij de scheidsrechter met respect. De basis
hiervoor proberen we in de jeugd al te leggen, door vanaf jongs af aan te hameren op het tonen van respect naar de scheidsrechter. In rugby is de beslissing van de scheidsrechter heilig en word het geven van kritiek door spelers op scheidsrechters tijdens de wedstrijd niet getolereerd. Elke scheidsrechter doet zijn best om de wedstrijd zo goed mogelijk te begeleiden zodat de spelers optimaal kunnen genieten van het rugbyen. Het is goed om als speler te realiseren dat de scheidsrechter ervoor zorgt dat jij kan rugbyen, zonder de begeleiding is dit niet mogelijk. Daarom behandel je de scheidsrechter met respect en lever je geen kritiek op zijn of haar beslissingen. Als de scheidsrechter een beslissing maakt waar jij het niet mee eens bent dan bewaar je je rust en vlieg je niet op de scheidsrechter af. Dit hoort niet thuis in onze sport. Tijdens de wedstrijd lever je geen kritiek op de scheidsrechter maar mocht je toch nog met de scheidsrechter in gesprek willen gaan, dan kan dit altijd na de wedstrijd. Scheidsrechters staan altijd open voor feedback en dit kan dus door na de wedstrijd in gesprek te gaan op een respectvolle wijze.
Ook van toeschouwers en coaches langs het veld wordt verwacht dat de scheidsrechter met respect word
behandeld. Je zorgt ervoor dat je niet schreeuwt of zeurt op de scheidsrechter, maar zijn aanwezigheid
waardeert en respecteert. Helaas is gebleken uit het onderzoek van Beukers (2023) dat scheidsrechters regelmatig incidenten meemaken waarin zij niet met respect worden behandeld. Respect voor de scheidsrechter is één van de belangrijkste regels uit de rugby sport en daarom moeten wij er met zijn allen voor zorgen dat we dit bewaken. Gedraag je dus ten allen tijden respectvol tegen de scheidsrechter, want alleen zo bewaken we het respect bij rugby.
Respect voor elkaar
Wij rugbyers hebben respect voor elkaar. Respect voor je teamgenoten, maar ook respect voor je
tegenstander. Rugbyen doe je samen en zonder teamgenoten en zonder tegenstanders kan jij niet rugbyen. Rugby is een harde sport en er zit veel fysiek contact in de sport, daarom is het extra belangrijk dat we respectvol omgaan met elkaar en eerlijk spelen. Gedraag je als een rugbyer en vertoon geen wangedrag en houd het altijd netjes.
Ook als coach of toeschouwer toon je respect naar de rugbyers op het veld. Iedereen op het veld doet zijn best en daarom respecteren we dit. Scheld dus nooit of schreeuw nooit naar de spelers want dat hoort niet thuis in de rugbysport. Bij rugby vormen we na elke wedstrijd een erehaag. Dit houd in dat je een poort vormt met je teamgenoten voor zowel de tegenstander als de scheidsrechter. Je bedankt elkaar voor de wedstrijd die je hebt gespeeld en toont op deze manier respect voor elkaar.
Respect op de club
Als rugbyer word er ook verwacht dat je respect hebt voor je club. En hiermee bedoelen we de materialen, het clubhuis en alle andere betrokkenen bij de club. Wees je ervan bewust dat iedereen op jouw club als vrijwilliger zijn best doet om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Daarom toon je als rugbyer respect voor elkaar en voor het materiaal op de club.