Rugbyclub De Wrotters in Gorredijk zijn al volop actief
“Hart gaat sneller kloppen voor OldStars walking rugby”
Adri van der Plas is werkzaam voor de rugbybond en volop actief in het rugbywereldje. Hij was onder andere manager topsport, werkt als talentenopleider en is één van de drie OldStars walking rugbytrainers. Als Amersfoorter bedient hij het noorden van Nederland en was hij afgelopen september betrokken bij de kick-off van OldStars walking rugby bij De Wrotters in Gorredijk.
Bij die Friese club is Klaas Rypkema de kartrekker van het rugby voor ouderen: “Walking rugby is zo leuk, omdat je in contact blijft met mensen die ook een rugbyhart hebben.”
Het begon allemaal met een voorlichtingsbijeenkomst in Leeuwarden. “We zijn er met twee bestuursleden naar toe geweest en we werden steeds enthousiaster. Toen we terug waren in Gorredijk zijn we rond gaan bellen om te vragen of er belangstelling voor een demonstratiebijeenkomst zou zijn. We kregen direct al veel positieve reacties”, aldus Rypkema.
Belronde
Corona zorgde ervoor dat die activiteit niet in april 2020 kon plaatsvinden, maar uitgesteld werd tot 12 september van dat jaar. “We deden toen weer een belronde en die dag waren er zestien mensen aanwezig. Het was een zeer gemêleerd gezelschap. Er waren oud-leden van de Wrotters. De vrouw van één van de bestuursleden was er. Net als een ‘Wrotter’ die door een blessure geen wedstrijden meer kan spelen, maar wel meedeed.”
“De oudste deelnemer was 68 jaar. Ondanks de leeftijd hadden de meesten steeds meer moeite om niet hard te gaan lopen. En het viel ons op dat iedereen steeds enthousiaster werd en de spelregels heel snel doorhad.”
Enthousiast
“Klopt”, zo haakt Adri op dat laatste in. “De grootste uitdaging was dat de deelnemers niet te enthousiast waren. Ik heb tijdens de kick-off de training gegeven. We zijn eerst het veld opgegaan voor een goede warming-up. Daarna gingen we het rugbyspelletje spelen in een aantal sessies en heb ik aanwijzingen gegeven op het moment dat de deelnemers de spelregels dreigden te vergeten. We sloten af met een cooling-down.”
“OldStars walking rugby kent inderdaad wat andere spelregels. Zo is fysiek contact niet toegestaan, hardlopen ook niet en de rugbybal mag je niet alleen achteruitgooien, maar ook zijwaarts en zelfs vooruit. Je zag meteen het goed overgooien en vangen van de rugbybal en het vrijlopen van de deelnemers. Dat was mooi om te mee te maken.”
“Het doel van deze vorm van rugby is tweeledig. Allereerst het bewegen, het bezig zijn en het mooie van walking rugby is bovendien dat het toegankelijk is voor mensen met een lichte beperking”, vult Adri nog aan. “Daarnaast draait het om het plezier en de sociale contacten. Zeker in het rugby is de derde helft heel belangrijk. Samen praten onder het genot van een kopje koffie of biertje om zo in contact met elkaar te komen én te blijven. Een soort sociale ontmoetingsplaats. Daar zetten we als Rugbybond samen met het Ouderenfonds op in.”
Toekomst
Dat laatste wil Klaas maar al te graag in Gorredijk. “We zijn van plan om in de toekomst iedere eerste en derde vrijdagavond van de maand een walking rugby bijeenkomst te houden. We hopen er dan ook een derde helft aan vast te kunnen knopen.”
Ook Adri kijkt hoopvol naar de toekomst als het gaat om OldStars walking rugby. “Veel rugbyclubs zijn enthousiast en willen graag aan de slag. Ons streven is dat iedere rugbyvereniging in Nederland straks deze vorm van rugby voor ouderen aanbiedt.”