Besturen van clubs

Het bewaken van onze rugbycultuur en onze kernwaarden is een taak waarbij iedereen zijn steentje kan
bijdragen. Ook als bestuur van de club zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er een goede rugbysfeer heerst. Op de onderstaande pagina is een overzicht te vinden van verschillende adviezen die gericht zijn op het behouden van onze rugby identiteit. Lees wat jullie kunnen doen als bestuur van de club en samen zorgen we voor een optimale rugbycultuur in heel Nederland!

Kijk hieronder voor een aantal tips om actief de kernwaarden actief vorm te geven. Heb je zelf een mooi voorbeeld of vragen neem dan contact op met verenigingsadviseur@rugby.nl

Als club wil je ervoor zorgen dat je zowel de rugbycultuur als de eigen clubcultuur bewaakt. Om dit goed onder controle te houden is het aan te raden om te werken met cultuurbewakers. Een cultuurbewaker is een lid van de club die al lange tijd op de club komt. Deze cultuurbewakers kennen de normen, waarden en wetten van het rugby door en door. Ook zijn zij bekend met de tradities van zowel het rugby als de tradities van hun eigen club. Het is belangrijk om als club ervoor te zorgen dat er in elk team een zogenoemde cultuurbewaker actief is. De cultuurbewaker is zich bewust van gedrag wat in lijn is met de kernwaarden en gedrag dat tegen de kernwaarden ingaat. Hij of zij durft goed gedrag aan te moedigen en slecht gedrag te corrigeren. Ook neemt de cultuurbewaker nieuwe spelers op sleeptouw en leert hij hun de gebruiken en tradities van het rugby.

Een andere soortgelijke manier om nieuwe spelers op sleeptouw te nemen is het maken van speler koppels. Hierbij koppel je nieuwe spelers die nog niet bekend zijn met de waarden en wetten van het rugby aan ervarens spelers. De ervaren spelers nemen zo de nieuwe spelers op sleeptouw en leren hun alles over de kernwaarden en de spirit van rugby

Een andere goede manier om de cultuur te bewaken en te verbeteren op de club is door het organiseren van kernwaardensessies aan de start van het seizoen. Deze sessies zijn nuttig om nieuwe leden te informeren over de kernwaarden van de club en van het rugby in het algemeen. Tijdens deze sessies word er besproken wat de kernwaarden van het rugby zijn en hoe deze verworven zitten in onze cultuur en in het spel. Ook kun je tijdens deze sessies met alle leden bespreken wat zij belangrijke normen en waarden vinden. Vervolgens kun je van al deze informatie gezamenlijk regels maken waar iedereen dus achterstaat. Ook is het handig om tijdens de sessie wijzigingen in de huidige spelregels en nieuwe spelregels te bespreken, dit zodat iedereen hiervan op de hoogte is. Kijk voor meer informatie in de toolbox op de pagina’s van leden, ouders/verzorgers, en begeleidend kader.

De kernwaardensessie zorgt er dus voor dat je als club tot normen en waarden komt die jullie belangrijk
vinden. Om ervoor te zorgen dat iedereen door het jaar heen zich bewust is van deze waarden en opgestelde regels moeten ze zichtbaar zijn. Het zichtbaar maken van de kernwaarden en de regels kan bijvoorbeeld doormiddel van posters of borden op de club. Op deze manier zorg je ervoor dat jullie identiteit zichtbaar is en iedereen scherp blijft op zijn of haar gedrag.

Veel clubs zijn maatschappelijk betrokken en geven clinics aan bijvoorbeeld scholen of andere instellingen. Als rugbyers zijn we trots op onze waarden en daarom is het belangrijk om dit ook te laten zien aan de buitenwereld. Daarom is het belangrijk om tijdens clinics of andere campagnes de kernwaarden te betrekken. Maak de kernwaarden zichtbaar bij de campagnes die je als club organiseert. En vertel tijdens clinics over onze kernwaarden en waarom we deze kernwaarden hebben. Vertel hoe onze identiteit terug te zien is in regels op het veld en tradities buiten het veld. Bij clinics op scholen is het ook aan te raden om in gesprek te gaan met de docenten over hoe zij rugby kunnen aanbieden en hoe ze hierin aandacht kunnen besteden aan de kernwaarden.

Maak het bespreekbaar. Het is enorm belangrijk dat er in onze rugbywereld een cultuur heerst waarin wij
elkaar durven aan te spreken op slecht gedrag. Hierbij is het niet van toepassing wat voor rol iemand bij de club heeft, want bij rugby is iedereen gelijk. Door elkaar aan te spreken op gedrag wat niet in lijn staat met de 15 rugby identiteit zorgen we ervoor dat we elkaar scherp houden. Breng de boodschap op een respectvolle manier, als echte rugbyers, over naar elkaar. Op deze manier zorgen we samen voor een positieve sportcultuur.

Naast corrigeren op slecht gedrag is het aanmoedigen en belonen van goed gedrag net zo belangrijk. Motiveer elkaar daarom onderling tot goed gedrag wat in lijn staat met de waarden van je club en het rugby. Benoem het dus ook als iemand iets doet wat mooi aansluit bij de kernwaarden. Ook zou je als club aandacht kunnen besteden aan goed gedrag door bijvoorbeeld een social media post te plaatsen bij goed gedrag.

Foto van Dennis van de Sande