ORANJE

Nederland winnaar van enerverende derby

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekkoek en Koen Lebbink

De derby van de Lage Landen, voor het eerst in 3 jaar en voor het eerst op dit niveau. De redactie heeft zich dan ook naar het NRCA gehaast om dit mee te mogen maken! Met een lichte vertraging komen zij aan, tijd om een koddig voorstukje te schrijven is er eigenlijk niet meer: de helft van de redactie zat weer met familiaire verplichtingen waardoor de heenweg leidde over Leerdam en een flink stuk polderlandschap is meegepakt. Maar we zijn wel compleet!

De redactie wil graag ook nog haar excuses aanbieden voor de afwezigheid rondom de zege tegen Duitsland. Voor het eerst (sinds de zege op België in 2020) was er een zege te vieren in de Rugby Europe Championship, maar een verslag ontbrak. Het was carnaval in het zuiden van het land en wij kwamen er pas op aswoensdag achter dat er een overwinning was behaald. Wij hopen dat er vandaag weer gejuicht kan worden voor een overwinning op een buurland.

De arbiter uit Schotland fluit stipt om 13.15u af en de wedstrijd begint goed. Weersma lanceert de bal in de lucht en Nederland begint vlijmscherp en rooft de bal terug! Van Balkom benut bijna het gat langs de ruck, maar maakt een knock on met het krijt in zicht. Bij de exitplay van onze zuiderburen sluipt Bennie-Coulson er tussen, maar zijn interceptie try wordt afgefloten vanwege de eerder gemaakt knock-on. De redactie heeft nog maar net plaatsgenomen na de hardop meegezongen volksliederen, maar moet meteen blijven staan om deze enerverende openingsminuut mee te pakken. Ondertussen blijkt dat er gekozen is voor een plek naast enkele bloedfanatieke Belgische supporters, waarvan de luidste de geblesseerde captain van de Zwarte Duivels is. Uw redactie bereidt zich voor op piepende oren in de rust. Aan de andere zijde van de tribune moet de redactie een minicollege geven over hoe rugby werkt aan een van de sponsoren, een veelzijdige tribune.

Terwijl de de VIP-tribune nog rugbyles krijgt, begint Oranje aan een maul vanuit de line-out. Gestaag maar zeker wordt de Belgische tegenpartij opgerold en mag hooker Ross Bennie-Coulson met de bal over de line duiken: na een minuut of 5 staat de eerste score op het bord. Weersma trapt raak en het staat 7-0, een goede start!

De rust van Nederland in eigen 22 is te prijzen. Terwijl de Belgen langzaamaan naar de gevarenzone oprukken, dwingt Raymond de center om zelf in te gaan en ript hij de bal. Vanuit de gewonnen bal wordt een exitplay opgestart vol offloads en popjes, welke eindigt in de 22 van België. Het frivole spel waarmee de zuiderburen 3 jaar geleden zijn overwinnen zit nog steeds in dit team! Jongens als Campbell en Noorman bloeien op bij dergelijke acties, een lust voor het oog.

Photo by Dennis van de Sande

Terwijl de wedstrijd nog geen 20 minuten oud is, wordt al duidelijk wat voor slagveld dit gaat worden. Zowel Limmen als Coulson hebben al een tikkie mogen ontvangen, maar nog niet terugbetaald. Aan Limmen is te zien dat hij vrij gepikeerd is na de stomp op zijn neus, gelukkig zet hij deze frustratie nuttig in. Als team zet Nederland goed druk, na een potje kicktouch is het Limmen die met een chargedown de Belgen terug drijft. Ook in de line-out wordt het de tegenstander verdraaid lastig gemaakt en de dwingt onze verdediging Belgische fouten af. De scrum in de Belgische 22 levert helaas niks anders op dan een goede tegenaanval, tot groot genoegen van onze Belgische achterburen. Het is Wolf van Dijk die ze last minute afstopt.

Na weer een Belgische uitbraak die strand met een penalty voor Oranje in de eigen 22 vliegen de snoepjes van de kinderen achter ons ons om de oren. Verbolgen over het gebrek aan scherpte en verlies van snoep vloeken zij in het Waals. De redactie lacht en kijkt hoe Nederland weer een aanval afstopt en rustig verder kan ballen. Het is nog gemoedelijk op de tribune, maar op het veld steeds minder. Na een opstootje, de aanstichter ons onbekend, spreekt de ref een hartig woordje met de captains. Langelaan is niet onder de indruk, hij weet dat de Belgen de heethoofden zijn. Meer dan een ‘kijk uit dat je niet op het krukje komt, want ze schrijven over je in het verslag’ is niet nodig.

Door slim kickspel en Campbell die kiest om de benen te nemen in plaats van de lucht, krijgt België op zo’n 30 meter van de trylijn een scrum mee. Voor het eerst wordt deze niet achteruit gedrukt en niet voor het eerst heeft Van Balkom moeite met het verwerken van de bal door de offside staande Belgische scrumhalf Godsmark. De Belgen veroveren de bal na een goede charge down en stuiven naar de 5 punten, de supporters naast ons schreeuwen zo hard dat de stem overslaat. Met de rust in zicht laat Nederland de voorsprong uit de handen glippen en drukt Remue de eerste try voor de tegenstander. Ook de kick is raak dus het staat weer gelijk.

Terwijl de omroeper alvast de fans maant om het veld niet te betreden in de rust begint Nederland aan een eindspurt in de eerste helft. Vorige week in Duitsland liepen de line-outs voor geen meter, maar vandaag is het een ijzersterk wapen van Nederland. De bezoekers voelen de druk en krijgen de helft van hun eigen ballen niet verwerkt, iets waar Nederland echt haar voordeel mee doet. Zo ook op slag van rust, waar Van Leeuwen de bal voor de neus van de Belgische springer weg tikt. Via Van Dijk en Campbell wordt een ijzersterke counter uitgevoerd, eindigend bij een korte bal van Van Balkom. Raymond snijdt naar binnen alsof hij op de ring van Antwerpen rijdt, drukt drie verdedigers een hand op het gelaat en plaats het ovaal netjes tussen de palen. Try!! Oranje gaat toch met een voorsprong de rust in, 14-7 staat op het bord en de redactie gaat de opgelopen tinnitus even rust geven binnen.

Photo by Dennis van de Sande

In de catacomben van het bondskantoor is men het er over eens: het is een echte derby. De ambiance, het publiek, de stand en ook de soms ietwat verhitte reacties op het veld. Het doet de redactie terugdenken aan de derby’s tussen het Vlaggenschip en de heren van Dukes 4. Hopelijk doet de tweede helft hier niet voor onder en kan de voorsprong behouden worden.

Twee minuten onderweg in de tweede helft heeft Nederland een line-out op een paar meter van het Belgische krijt. Niet geheel verrassend wordt de maul opgezet, maar een paar Belgen zagen dit niet aankomen en stonden te slapen aan de zijkant. Ross Bennie-Coulson kan met gemak zijn tweede try van vandaag drukken. Beduusd kijken de supporters voor ons naar hun team dat verzamelt achter de palen. De Belgen moeten nu echt in de achtervolging.

Die druk ontstaat direct na de herstart. Terwijl Van Balkom goed boxkickt, wordt er bij de ruck nog een robbertje gevochten. De helft van de spelers spelen door, de andere is aan het knokken. De ref weet het allemaal niet meer en na breed overleg is het een penalty voor België, de reden is ons onbekend, en mogen Salman en de reserve prop van België tien minuten op het krukje zitten. Nederland moet uitkijken zich niet mee te laten slepen in het verharde spel van de Belgen. Bij de hervatting vindt zowat de enige gelukte line-out van de tegenstander plaats en een succesvolle maul wordt opgezet. Ook deze rolt, Van Leeuwen en Hendrickx wisselen nog een paar duwtjes uit, maar het stopt de maul niet. De Belgische bal gaat snel breed en Gott grubbert de bal richting de winger. Te Campbell redt nog net, maar het blijkt in de rommelige fase hierna niet voldoende om de huid van de leeuw te redden. De arbiter geeft, na wederom lang beraad, de try en België pakt zijn eerste punten van de tweede helft: 21-12.

Het Nederlandse team stort na de gele kaart van Salman volledig in. Waar België moed lijkt te putten uit de gekregen klappen, likt Nederland met gebogen hoofd de wonden. Ternauwernood kan de tegenstander het scoren belet worden. Een gewonnen scrum voor België wordt omgezet in punten, de mannen in Oranje spreken elkaar eens fiks toe achter de palen terwijl Remue de conversie raakt. Met nog 20 minuten te gaan is de spanning om te snijden met een score van 21-19.

Spike komt kalm omhoog van zijn Amsterdamse krukje en vindt het genoeg, zijn tien minuten verplicht bezinnen zitten erop. Bijna vangt hij de bal rechtstreeks uit de kick-off van Weersma, maar het wordt helaas een knock on. Het was anders de rentrée van het jaar geweest. Ondertussen is de redactie doof door een Belgisch schreeuwmeisje, diezelfde van de snoepjes in de eerste helft, het lijkt wel alsof een van de zuurtjes zich met grof geweld uit de luchtpijp probeert te wurmen. Wij verwachten dat er een KNO-arts is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die het erg druk krijgt maandag.

Photo by Dennis van de Sande

Druk op de Belgische ketel! Twee line outs voor Nederland, twee mauls en de zuiderburen breken als een dor twijgje in de lentezon. Waterboy Warmerdam stond al met de handjes in de lucht voordat Ross Bennie-Coulson met de bal op de grond lag, maar hij telt desalniettemin. Een hattrick voor de man met de beste snor van het veld. Weersma trapt vanuit de hoek wederom raak, hij loopt al 4 op 4. Wat kickt deze man heerlijk op deze middag en eigenlijk al het hele Championship dit jaar. In Den Haag zijn ze waarschijnlijk erg tevreden met zijn retour vanuit Burgos.

Met een hartslag waarvan de huisarts in blinde paniek zou raken, ziet uw redactie de slotfase aan. De wissels beginnen te lopen: Jansen van der Sligte, Scholler en Van der Avoird hebben al hun aantrede mogen maken. Reserve hooker Linnenbank ook, maar die mocht helaas na enkele minuten weer naar binnen voor een medisch onderzoek. Ross Bennie-Coulson heeft drie minuten mogen rusten voor hij weer terug het veld op mocht. De stadionspeaker heeft het er lastig mee, al die namen, en pas bij de wissel van Jordy Hop spreekt hij een naam goed uit. Hij zal vast nog last hebben van het voorlezen van de Georgische opstelling een maand geleden. Ook Van Leeuwen heeft pijn opgelopen en heeft zijn shirt omgevouwen in een geïmproviseerde mitella. Boelrijk mag ook zijn minuten komen maken. Wij hopen dat het Cristopher goed gaat, hij heeft vandaag het bloed onder de Belgische nagels vandaan gehaald, tot groot ongenoegen van de krijsende supporters om ons heen die de stemband zorgvuldig af proberen te scheuren.

De Belgen proberen druk te zetten in de aanval na een versierde penalty. Helaas voor hen is het wederom een mislukte line-out, hij komt bij Wolf en die gaat aan de wandel. Dit keer helaas geen herhaling van zijn schitterende solo van eerder in Spanje en wordt hij wel getackeld. Weliswaar onreglementair. Het levert België geel en tien minuten brommen op het krukje op. Weersma neemt rustig de tijd voor de penalty, trapt raak en vlak voor tijd is het gat 12 punten. De stadionklok staat al lang op 0, maar hoe lang het nog is is onduidelijk. Op het veld wordt het wederom onrustig en dit slaat over op de tribunes. De Belgische ruziezoekers worden uitgejouwd door het publiek. Weer wordt het vechten en mogen er twee man af, dit keer Van Dijken en de wissel scrumhalf van België. De kleine opgefokte Belg zou het liefst nog even door knokken langs de lijn, maar Van Dijken trekt zich daar weinig van aan en gaat lekker uithijgen. Daar was hij aan toe. De redactie waant zich ondertussen op de tribune bij NAC: Zo vijandig is het op het NRCA nog nooit geweest. Wij genieten ervan!

Met die steun van het opgewonden publiek houden de heren het dicht in die laatste minuten, het bezoek zet nog eventjes aan, ook op de tribune horen wij de poliepen knappen, maar na een goede turnover trapt Scholler de bal diep volkstuinencomplex De Eendracht in. Het is voorbij en Nederland wint deze grandioze uitvoering van de derby van de Lage Landen! Met het affluiten is ook meteen de vijandigheid uit de lucht en wordt er zowel op de tribune, op het veld en ernaast door van Dijken en zijn kleine Belgische vriend vrede gesloten met een glimlach. Na een goede eerste helft werd het nog wel even spannend, maar onder leiding van uitblinkers Ross Bennie-Coulson en David Weersma wisten de heren in het oranje de couppoging van de bezoekers af te slaan. Veel blije gezichten op het veld en Rik van Balkom waagt er zelfs nog een vreugdesprongetje aan. Geheel terecht, ook hij speelde weer een erg goede pot.

Photo by Dennis van de Sande

In de nabeschouwing binnen praten we nog wat na met de fotograaf, voorzitter en assistent-coach. We mogen ze niet quoten, maar allen zijn ze te spreken over de verbetering ten opzichte van twee weken terug en blij met de derbywinst. Er wordt nog iemand uit de coachingstaf geport om komend seizoen de trainersfunctie van BRC 3 over te nemen, maar dit lijkt onsuccesvol. Met twee zeges op rij gaan de mannen met een lekker gevoel naar de ‘finale’ voor de 5e plek op 19 maart in Amsterdam tegen Duitsland. Wederom een kraker van een derby, dit keer op eigen terrein. De redactie hoeft niet aan te treden in de Kelderklasse en is er dus gewoon bij, tot dan!

Sociale groet,

De redactie