COMPETITIE

BEKERTOERNOOI VIERDE KLASSE KEERT TERUG

Het bekertoernooi voor de Vierde Klasse Heren keert terug. Van 1985 tot en met 2018 werd er om de Henri van Booven Beker gestreden, de laatste jaren in twee verschillende toernooien. De 3e en 4e Klasse Heren hadden hun eigen toernooi terwijl de 1e en 2e Klasse om ‘dé Beker’ streden. Na 2018 kwam de klad erin en bij gebrek aan belangstelling is er sindsdien geen bekertoernooi meer geweest in Nederland. 

Er zijn dit jaar vijf 4e Klassepoules die bestaan uit acht of negen teams. Zij spelen op verzoek van de clubs zelf een hele competitie, maar dat betekent maximaal zestien wedstrijden en snel klaar. Daar moest wat op gevonden worden, want wat is er nou mooier dan een potje ballen als het zonniger wordt en de dagen langer? De oplossing is een apart bekertoernooi voor de 4e Klasse.

Het toernooi gaat gespeeld worden over vijf rondes en staat open voor alle teams die uitkomen in de 4e Klasse. De eerste ronde zal er een thuis- en een uitwedstrijd worden gespeeld zodat elk team in ieder geval een keer thuis speelt. Om het geheel nog wat avontuurlijker te maken spelen de teams in de eerste ronde tegen een team dat niet uit dezelfde poule komt, maar wel uit een aangelegen poule. Dus Noordwest speelt niet tegen Zuidoost, maar Midden kan dan weer alle kanten op. Dit zou ook minder afzeggingen moeten opleveren. Het gecombineerde resultaat van de twee 1eRondewedstrijden bepaalt wie er doorgaat naar de 2e Ronde. Na de eerste ronde geldt een ‘knock out’ systeem en gaan alleen de winnaars van de wedstrijden door. Mochten er meer dan 32 inschrijvingen zijn dan zullen er eerst kwalificatiewedstrijden worden gespeeld voor de 1e Ronde.

De finale zal gespeeld worden op de dag voor de Ereklassefinale en wel op zondag 8 juni 2025. Die wedstrijd zal de voorwedstrijd zijn voor de finale van het Hekkensluitertoernooi bij RC Eemland waar jaarlijks gestreden wordt om de eretitel ‘Slechtste team van Nederland’. We willen er zo één groot 4e Klassefeest van maken, de ultieme breedtesportdag van Rugby Nederland.

De wisseltrofee voor de 4e Klassebeker wordt ter beschikking gesteld door het rugbyfanzine Bier, Bloed & Modder, vandaar dat er gespeeld gaat worden om de Bier, Bloed & Modderbokaal. Het toernooi valt overigens wel onder auspiciën van Rugby Nederland. 

BELANGRIJKE DATA

Vrijdag 11 oktober 2024: Inschrijving open
Zondag 1 december 2024: Inschrijving gesloten

December 2024: Loting Eerste Ronde

Zondag 20 april 2025: Eventuele kwalificatiewedstrijden
Zondag 27 april 2025: 1e Ronde heenwedstrijd
Zondag 4 mei 2025: 1e Ronde terugwedstrijd
Zondag 18 mei 2025: 2e Ronde
Zondag 25 mei 2025: Kwartfinales
Zondag 1 juni 2025: Halve finales
Zondag 8 juni 2025: Finale

De inschrijving voor de Bier, Bloed & Modderbokaal begint vandaag en er kan ingeschreven worden tot en met 1 december via deze link. Om deel te nemen aan het 4e Klasse Bekertoernooi dient een inschrijfgeld van € 50,- betaald te worden. Dit bedrag komt geheel ten goede aan het toernooi zelf en de finaledag op 8 juni.

AANMELDEN? KLIK HIER