SUPER CUP

Allard Jonkers neemt afscheid van Delta

Het is al bijna een jaar geleden dat Rugby Nederland bekend maakte met Delta deel te gaan nemen aan de Rugby Europe Super Cup, een avontuur op topniveau. Een geweldige nieuwe kans voor jonge talentvolle spelers in Nederland om op dit niveau te spelen, ervaring op te doen en zich op een gedegen manier voor te bereiden en te bewijzen voor Oranje.

Tot nu toe heeft de Super Cup het topsport pathway veel gebracht en is Rugby Nederland erg blij met deze prachtige kans. Het was een hele uitdaging om de Super Cup wedstrijden aan het huidige competitie programma toe te voegen en dat was ook niet mogelijk geweest zonder de flexibiliteit van zowel de spelers, de coaches en de clubs in de ereklasse, die het programma hebben ondersteund. Nu, een jaar later, blikken we terug, nemen we afscheid en kijken we samen met hoofdcoach Allard Jonkers vooruit.

Foto door Dennis van de Sande

Allard Jonkers ziet Delta als een team met een sterke toevoeging voor de Oranjeheren. “Er is altijd een groep spelers in Oranje die in een seizoen niet veel wedstrijden hebben op dit niveau en daarbij is er een talentvolle groep die doorstroomt uit Jong Oranje onder 20 die nog de (internationale) ervaring mist om gelijk door te stromen naar de heren. En Delta is tot slot de ideale plek voor spelers die op korte termijn wel eligible zijn om voor Nederland te mogen spelen. Voor deze spelers is Delta een absolute meerwaarde in het verwezenlijken van onze droom richting het WK in 2027.”

Allard zag hoe spelers als Niels Roelfsema en Gabor Besuijen zichtbaar werden geprikkeld om er volledig voor te gaan. Ze hebben er alles voor gegeven en Gabor kreeg uiteindelijk later in het seizoen zelfs de kans om zijn eerste minuten voor Oranje te maken. Je ziet hier goed hoe Delta versnellend kan werken. Het werkt inspirerend als je in een ambitieuze sportomgeving terecht komt.

Het werkt inspirerend als je in een ambitieuze sportomgeving terecht komt.

Allard Jonkers

De Super Cup werd niet door alle landen op de zelfde manier uitgevoerd, waar overigens ook de ruimte voor was. Volgens Allard Jonkers geeft Portugal een sterk voorbeeld wat je zou willen nastreven. Portugal had de luxe om met een kleinere kerngroep te werken, waardoor ze goed konden bouwen aan structuur en meer gericht konden werken.

De beginfase van Delta was niet altijd ideaal, iets wat je ook terug zag bij bijvoorbeeld België. Het was vooraf bekend wat de uitdagingen zouden zijn laat Allard weten. Hij is dan ook dankbaar voor de manier waarop de clubs hebben mee gedacht en geholpen. Mede door Covid waren bijna alle weekenden erg vol gepland met competitiewedstrijden en was het belangrijk om in goed overleg met de verschillende coaches een team samen te stellen. De balans vinden tussen de belangen van de clubs coaches, de besturen en de wensen van de spelers was een leuk en erg leerzaam proces voor Allard in zijn rol als hoofdcoach.

Naast de meerwaarde voor het Nederlands topsport pathway heeft Rugby Europe hiermee echt hun ambities laten zien. Jonkers is onder de indruk van deze competitie waar Rugby Europe duidelijk heeft willen maken serieus, aantrekkelijk en professioneel rugby te willen laten zien.

Foto door Dennis van de Sande

In korte tijd slaagde Allard erin te kunnen bouwen aan een hardwerkend en positief team met zichtbare ambities. Allard zegt hierover “Het motiveren van deze heren was nooit nodig, spelers zijn opgestaan en hebben een positieve meerwaarde bewezen zowel naast als op het veld.” Dit zorgde voor een hoge kwaliteit van trainingen. “De speler lieten zien er veel plezier uit te halen zichzelf verder te ontwikkelen, de hoge intensiteit op training werkte als een trigger.”

Voor Allard is het geslaagd als Delta iets wordt van ons allemaal. Het was voor hem nu al een onwijs waardevolle situatie om met elf verschillende clubs intensief in contact te zijn om het te laten slagen. De uitdaging van afgelopen seizoen was vooral de ‘overlap’ met de ereklasse en de Oranje wedstrijden. Hier liggen dan ook de grootste kansen voor verbetering. Kijkend naar komend seizoen, in samenspraak met Rugby Europe en de andere deelnemende teams, lijkt het er op dat de overlap geminimaliseerd zal worden door alle Super Cup wedstrijden in het begin van het seizoen te plannen.

Het is een compliment waard dat Skynet heeft besloten deze competitie de support te geven die het nodig had om te starten. Het getuigd van lef dat Skynet dit avontuur aan durfde te gaan in een periode van Covid, waar volle tribunes vaak niet toegestaan waren. Skynet is de overeenkomt voor twee jaar aangegaan en zal wederom met trots en plezier de thuiswedstrijden hosten op de velden van Rugby Club Eemland.

Foto door Sara Cabeza

Zelf heeft Allard Jonkers de keuze gemaakt om Delta los te laten.

“Een team goed kunnen draaien is meer dan training geven en wedstrijden coachen. De meeste tijd gaat zitten in analyseren, praten met spelers, praten met clubs, samenwerken met staf etc. Je zou er zo een fulltime baan van kunnen maken. De realiteit is dat je niet fulltime de tijd hebt om te werken met en aan het team en dat je altijd in de extra tijd zit” laat Allard weten.

Je wilt het 200% geven maar dat is lastig in balans te brengen met het gezin en werk.

Allard Jonkers

Ik ben dankbaar voor dit jaar en de ruimte die ik kreeg om in mijn rol als hoofdcoach te groeien.” Hierin heeft ook de staf, bestaande uit Mathew Cripps, Susette van Kasteren, Raoul Roelofsen, Zane Gardiner en Emmanuel Peyrezabes met hun ervaring enorm geholpen. Een waardevol seizoen waar ook Allard veel heeft geleerd.

Loslaten is nu lastig. Iets wat je dierbaar is wil je niet snel laten gaan. Maar het brengt nu te veel interne spanning met zich mee, laat Allard weten. Als je wilt dat een team goede prestaties neerzet moet je er zelf ook volledig achterstaan.

Het coach vak heeft Allard gegrepen en dat laat hem niet meer los. Hij is ontzettend blij met de vele mooie kansen die hij al gehad heeft en hoopt ook op High performance niveau nog in de toekomst kansen te krijgen. Want één ding is zeker Allard wil blijven leren en zich blijven ontwikkelen.

Rugby Nederland wil Allard heel erg bedanken dat hij samen, ook met Skynet, deze nieuwe uitdaging durfde aan te gaan. Gelukkig hoeven we Allard niet helemaal te missen en zien we hem nog altijd rondom de scrum van Oranje. We hebben genoten van zijn inzet en gedrevenheid. Allard nogmaals bedankt!

Voor de SuperCup fans, komend weekend kan je hier live de finale tussen the Black Lions (dit is het team uit Georgië uit de oost poule) en Lusitanos (Portugal) volgen.

Ben jij ook benieuwd? Delta zal het in juli opnemen tegen verschillende landen, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zien we jullie dan ook? Er zal snel meer informatie volgen.

Foto door SJM Photography