ORANJE

Besluit Rugby Europe: België en Nederland om plek in Championship

Rugby Europe heeft zojuist bekendgemaakt dat België de tegenstander zal worden in de promotie/degradatie-wedstrijd van Nederland. De wedstrijd zal worden uitgesteld en niet plaatsvinden in het weekend van 20 februari, maar moet wel gespeeld worden voor 13 juni 2021.

Het nieuws rondom Oranje was schaars dit jaar, maar op de achtergrond gebeurde er van alles. In afwachting van de ontwikkelingen van de pandemie en de nog te spelen wedstrijden, bleef iedere dag een onzekere. Vandaag maakt Rugby Europe niet alleen de tegenstander bekend, maar ook dat de promotiewedstrijd van onze Oranjeheren is uitgesteld. Nederland speelt voor promotie tegen onze zuiderburen. Maar hoe zijn we op dit punt gekomen?

TERUGBLIK
Op 7 maart 2020, toen de mannen op Schiphol klaarstonden voor de laatste wedstrijd tegen Zwitserland – waar gelijkspel al voldoende was om Trophywinnaar in Europa te worden – werden ze teruggefloten. De coronapandemie verspreidde zich sneller dan verwacht en Rugby Europe besloot alle wedstrijden in Europa af te gelasten tot en met 14 april. De wedstrijd ging niet door.

Na een interlandseizoen dat vervroegt is beëindigd, wordt in juli 2020 aan de tekentafel een gelijkspel genoteerd, wat betekent dat Oranje de Rugby Europe Trophy wint. Voor promotie naar de hoogst te behalen competitie moeten zij het vervolgens opnemen tegen de hekkensluiter van de Championship.

Aangezien nog niet alle wedstrijden van de Championship 2019/2020 zijn gespeeld, bleef het tot aan vandaag spannend wie onze tegenstander zou zijn. Deze wedstrijden stonden op de planning voor november 2020, met direct twee weken later de promotie/degradatie-wedstrijd, maar ook deze werden uitgesteld. De wedstrijd die zou bepalen tegen wie Nederland het 20 februari 2020 zou moeten opnemen, wordt komend weekend niet gespeeld; de overheid lieten het niet toe dat België afreisde naar Roemenië.

BEPALENDE WEDSTRIJD
Rugby Europe kwam vandaag met haar besluit: België ontvangt geen punten voor de wedstrijd, wat zorgt voor een automatisch score van 28-0. Dit brengt België op de laatste plek in de Championship 2019/2020. Omdat de overheidsmaatregelen in België ervoor zorgen dat de promotiewedstrijd niet direct gespeeld kan worden, zal deze worden uitgesteld. De uitwedstrijd zal echter moeten plaatsvinden vóór 13 juni 2021. In de tussentijd gaat de Championship 2020/2021 van start met de eerste wedstrijden, waarbij de winnaar van de promotiewedstrijd zal aansluiten in juli, later dit jaar.

De Oranjeheren kijken al tijden uit naar de wedstrijd en konden na maanden van stilte, begin januari beginnen met de voorbereiding ervan. Voor hoofcoach Zane Gardiner en zijn team helpt het dat er nu duidelijkheid is over de tegenstander, dit geeft het team de kans zich gericht voor te bereiden op dit belangrijke moment. Zodra meer bekend is over promotiewedstrijddatum zal deze via onze kanalen worden aangekondigd.

UITZONDERINGSREGEL
Doordat de wedstrijd opnieuw was ingepland kreeg onze Oranjeselectie vrijstelling om weer te trainen. NOC*NSF heeft in overleg met de overheid besloten dat bepaalde sporten in aanloop naar een belangrijke wedstrijd een uitzonderingspositie krijgen. Je krijgt als team dan de kans om onder strenge voorwaarden toch te trainen. Er wordt dus alleen getraind aan de hand van diverse maatregelen die zowel door de overheid, NOC*NSF, Rugby Europe als onszelf zijn opgesteld.