NIEUWS

Coachen of fluiten? Geen 1 april grap!

Afgelopen zaterdag hebben we een 1 april grap geplaatst op onze website waarin we beweerden dat de finales van de jeugd zonder scheidsrechters zouden worden gespeeld. We willen benadrukken dat dit een grap was en dat de wedstrijden gewoon worden gefloten door jonge talentvolle scheidsrechters die vanuit het scheidsrechter pathway zijn geselecteerd. Wat wel klopte is dat op veel velden de coaches in het veld meelopen en voor de spelers bepalen waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. Dit is tegen het advies van Rugby Nederland in.

We begrijpen dat sommige coaches de neiging hebben om scheidsrechters te willen helpen en beoordelen, maar het is belangrijk om te onthouden dat scheidsrechters geen advies nodig hebben tijdens het spel. Als coach is het belangrijk om je te houden aan je rol op de zijlijn en het spel aan de spelers en scheidsrechters over te laten.

Kernwaarden

Als rugby community zijn we trots op onze kernwaarden van respect, discipline en kameraadschap. We streven ernaar om deze waarden hoog te houden op en naast het veld. Respect betekent dat we elkaar met waardigheid en vriendelijkheid behandelen, discipline houdt in dat we ons aan de regels en voorschriften houden en ons verantwoordelijk houden voor onze acties, en kameraadschap betekent dat we een hechte groep vormen waarin we elkaar ondersteunen en aanmoedigen.

Scheidsrechter worden?

Als je als coach meer wilt bijdragen aan het behouden van deze kernwaarden, raden we je aan om  op regelmatige basis wedstrijden te gaan fluiten en te starten met het volgen van een opleiding tot TBM-scheidsrechter of de World Rugby Scheidsrechter 1. Door onze waarden hoog te houden en ons in te zetten voor een positieve en inclusieve rugbyervaring voor iedereen, kunnen we blijven genieten van deze fantastische sport. Voor informatie over alle opleidingen kan je hier de brochure vinden en ook direct je aanmelden via de webshop voor verschillende opleidingen vanuit Rugby Nederland.