NIEUWS

David Weersma werkt met vertrouwen toe naar finale Ereklasse

HRC vs t Gooi (Ereklasse Semi Final) – Credits: rugby-shots.nl

Op 1 oktober 2022 vond op Sportpark de Eendracht een van de eerste wedstrijden van de Ereklasse heren plaats. Ruim een half jaar later vormt deze locatie ook het strijdtoneel voor de apotheose van de Ereklasse. Om 13.00 uur strijden RC Eemland en Haagsche RC op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam om het landskampioenschap. Een van de spelers die tijdens de finale op het veld staat, is international David Weersma. In gesprek met Rugby NL deelt hij zijn gedachten over de kampioenswedstrijd.

Beloning

Terugkijkend op het seizoen overheerst bij Weersma trots. “Aan het begin van het seizoen was onze doelstelling niet per se om in de finale te komen. Er werd wel over de top 6, en af en toe de top 4 gesproken, maar we wisten dat wij vooral op onszelf moesten focussen. Het doel was vooral om in de club en het team cruciale dingen te veranderen. Ik zie het seizoen tot nu toe echt als een beloning voor het beleid bij Haagsche RC van de afgelopen jaren. Met Sebastiaan ten Hagen als voorzitter en Hadley Jackson als nieuwe coach zijn we de goede weg ingeslagen. Ik zie ook veel legendes en oude bekenden weer terugkeren bij de club. Dat is een duidelijk teken dat we als vereniging de juiste kant op gaan.”

HRC vs t Gooi (Ereklasse Semi Final) – Credits: rugby-shots.nl

Vertrouwen

Hoewel Weersma positief is over het seizoen tot nu toe, wil hij hier niet te lang bij stilstaan. “We mogen zeker trots zijn op de finaleplek en het vertoonde spel waarmee we de finale hebben bereikt. Maar we zijn er natuurlijk nog niet; nu we in de finale staan willen we het seizoen ook in stijl afsluiten met een kampioenschap. Daarom ligt de focus nu vol op de wedstrijd met RC Eemland.” Weersma stond dit seizoen met Haagsche RC al drie keer eerder tegenover RC Eemland en wist daarbij nog geen enkele wedstrijd te winnen. “We weten inmiddels precies waar ze goed in zijn. Het is nu zaak om hun sterkste troeven zoveel mogelijk te neutraliseren en zelf onze sterke punten zo goed mogelijk te benutten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een goed resultaat kunnen neerzetten.”

Overgang

Voordat Weersma terugkeerde op het oude nest van Haagsche RC, speelde hij op het hoogste niveau in Spanje bij Burgos. Toen de club aangaf dat hij niet langer voor de Oranjeheren mocht uitkomen tijdens zijn dienstverband bij Burgos, besloot de center om terug te keren naar Nederland. “De overgang van prof naar amateurspeler was wel iets wat mij vooraf bezighield”, geeft Weersma aan. “Ik vroeg me af of ik nog wel plezier uit het spel kon halen nu ik het leven als professional gewend was. Maar het niveau van de trainingen is echt omhoog gegaan met onze nieuwe coach. Ik kan mezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. We hebben een goede groep met getalenteerde jongens.”

HRC vs t Gooi (Ereklasse Semi Final) – Credits: rugby-shots.nl

Ontwikkeling

Weersma merkt op dat hij een stijgende lijn ziet bij het Nederlandse rugby. “We hebben dit jaar een hele leuke competitie met zes teams die vrij dicht bij elkaar liggen qua niveau. We blijven elkaar uitdagen en dat zijn goede ontwikkelingen. Je ziet het ook terug in het Nederlands team, waar jongens echt vooruitgang boeken. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de resultaten die we met de Oranjeheren hebben behaald.”

Coachende rol

Met de finale in aantocht komt ook de bijbehorende wedstrijdspanning om de hoek kijken. “We hebben een redelijk jong team en dit is voor veel spelers hun grootste wedstrijd tot nu toe. Als spelverdeler probeer ik in het veld de jongens te coachen door de lijnen uit te zetten. We beschikken over een aantal heel goede spelers en het is aan mij om hen te helpen hun kwaliteiten naar voren te brengen. Als international en voormalig prof probeer ik de minder ervaren spelers ook te helpen bij het omgaan met de spanning die bij de finale komt kijken.” 

Boost

Weersma kijkt al erg uit naar de finale. “Het is een prachtige kans om onze eerste landstitel sinds het seizoen 2013-2014 binnen te slepen. Ik weet dat veel mensen van onze club erg veel zin hebben in de finale. Tijdens de halve finale tegen RC ‘t Gooi heerste er een fantastische sfeer. Het was een van de drukste momenten ooit op de club, waarbij jong en oud ons vol energie en enthousiasme aanmoedigden. Ik hoop dat de fans dit tijdens de finale ook weer lukt. Het geeft ons als spelers altijd een enorme boost om met zo’n sfeer te strijden voor het landskampioenschap .”