Geen categorie / ORANJE

Delta leidt de dans met de Devils

Wedstrijdverslag door de Tim Tat met beeld van Dennis van de Sande

Afgelopen zaterdag werd door Delta de eerste Rugby Europe Super Cup wedstrijd gespeeld tegen de Brussels Devils uit België. Aan de hand van de kwikzilveren Te Campbell maakten het nieuwe team haar favorietenrol volledig waar en domineerden zowel in de voorwaartsen als in het gevarieerde driekwartenspel.

Beide coaches hadden voorafgaande aan de eerste wedstrijd in de nieuwe Rugby Europe Super Cup aanvallend spel beloofd, maar de Brussels Devils bleken vanaf de aftrap toch meer op het zware pack te vertrouwen dan hun jonge lijn aangestuurd door de ervaren Schotse scrum-half Ryan Godsmark. In de vierde minuut probeerden de Devils door een aantal pick en go acties een eerste try te forceren, maar de Delta verdediging stond als een huis. Daarna was de in rood, wit, blauw geklede thuisploeg van hun zenuwen bevrijd.

Captain Hugo Langelaan maakt een mooie break vanuit de line-out en ook Maxou Zerdoun bewoog vanuit de volgende fase richting trylijn. Vanuit de daarop volgende scrum zocht Amir Rademaker de blinde kant op waar Te Campbell netjes inschoof en vervolgens Daan van der Avoird over de lijn liet duiken. Met acht minuten op de klok stonden de eerste punten op het bord.

Dennis van de Sande

Uit de mislukte kick off van de Devils, bracht een prachtige diepe kick van Mees van Oord met een gelukkige stuit de bal precies in de handen van de  goed opgelopen Jort Doornenbal. Jort werd nog gestopt, maar de alerte Blake Nightingale passte meteen door op Oliva Sialau. Sialau omzeilde zijn verdediger en nog geen twee minuten later stond de tweede vijfpunter op het scorebord. Dit bracht de stand op 10-0.

U leest bekende namen, dit klopt voor Team Delta kwamen zaterdag tien spelers uit die de afgelopen maanden voor Nederland speelden.

Het publiek stond op de planken van de voor de Super Cup opgezette tribunes in Amersfoort, maar misschien dat de vliegende start te veel euforie in het Delta kamp bracht want de Devils antwoorden snel met een typische Belgische voorwaartsen try. Na een geslaagde line-out brak één van de zware jongens af en kon nog net voor de lijn gestuit worden, maar de pick en go van full-back Hugo de Francq was wel raak. Er slopen dan toch wat foutjes in het spel van Delta en uit een penalty bracht De Francq het verschil naar twee punten, 10-8.

Dennis van de Sander

De laatste tien minuten van de eerste helft zelf zouden wel eens voor het verschil kunnen zorgen. Amir Rademaker legde de bal precies op de vijf meter en uit de volgende line-out kreeg Nederland weer een penalty. De line-out was voor Maxoun Zerdoun, die Ross Bennie-Coulson prima aanspeelde en de ervaren captain van RC DIOK drukte de derde try van achter de maul. De conversie van Amir Rademaker was deze keer wel raak en was de laatste voor de rust. Score: 17 – 8.

Terwijl het publiek bij Eemland met Boney M via de geluidsinstallatie werd vermaakt was het tijd voor enige reflectie op de eerste helft. Op een wat slordig kwartiertje na, na de eerste twee tries, heerste Delta en leken de jongens na de korte voorbereiding – slechts zes keer konden ze samen trainen – toch goed ingespeeld op elkaar.

De tweede helft begon met wat standaard Belgisch voorwaartsen werk, maar Delta sloeg meteen terug met het door coach Allard Jonkers beloofde “great brand of rugby” en terwijl de commentatoren op Rugby Europe TV de opzet van de Super Cup nog aan het uitleggen waren had Te Campbell uit een snelle break van Mees van Oord, Oliva Sialau en een run van Daan van der Avoird, gescoord in de linkerhoek. Slechts zes minuten later was het een break van diezelfde Te Campbell die Daan van der Avoird in staat stelde zijn tweede try te scoren. De rechterkant van de Devils met de twee twintigjarige centers en de één jaar oudere wing Rémy Driesen werd helemaal zoek gespeeld. En toen moest de mooiste actie nog komen…

Een kwartier na rust kreeg Maxoun Zerdoun de bal uit de scrum van, de voor Amir Rademaker in het veld gekomen, Pieter Schoonraad. Met een magnifieke eenhandige offload naar de bliksemsnel ingeschoven Te Campbell, plaatste de Kiwi – die in zijn thuisland verschillende All Blacks jeugdteams doorliep – een perfecte lage kick op de altijd attente Daan van der Avoird. Hij leek in de hoek te scoren, maar was net in touch. In de VIPtent moeten ongetwijfeld wat flessen zijn ontkurkt want dit was pure champagnerugby.

Na de rugbyshow in de eerste 20 minuten van de tweede helft ging de voet van het gaspedaal en ook bij de Devils leek het beste eraf. De hand van Kevin Ebing voorkwam nog net een try van de Belgen. De Dukes speler die voor Lodi Buijs in het veld was gekomen wist met zijn ‘held up’ een tegenscore voor even te voorkomen. Een minuut later was het leftwinger Hugo Ruelle die na een mooie crosskick eindelijk liet zien dat ook de Belgen attractief, open rugby willen spelen.

Dennis van de Sande

Nadat Kiturospeler Toon Deceuninck in de 73e minuut geel kreeg, doordat hij Daan van der Avoird tackelde die nog in de lucht hing, was de wedstrijd gespeeld. De Belgen konden niet meer en Delta profiteerde nog van een slippertje. Daan van der Avoird beloonde zichzelf voor zijn prima optreden met zijn derde try na een slimme interceptie. Pieter Schoonraad, de scrum-half, spelend bij ASCRUM zorgde met een rake conversie voor de 34-13 eindstand en de eerste 5 punten van team Delta in de Europe Rugby Super Cup staan genoteerd.

Door het mooie spel van de driekwarters vergeten we bijna dat de voorwaartsen het spel van de Devils al in de eerste helft ontregelden en dat Delta daarom gedurfd en vloeiend rugby kon laten zien. Hoofd coach Jonkers is terecht blij dat spelers als Daily Limmen, Dave Koelman en Maxou Zerdoun terugkeerden om hun kans te pakken met Delta om op een hoger niveau, maar wel in Nederland te spelen. Allard Jonkers verklapte al dat er bij de return zaterdag in Brussel een deels ander team zal staan. Ik ben benieuwd of Delta ook met wellicht wat minder ervaring tot een goed resultaat kan komen. Brussels Devils coach Frederic Cocqu beloofde in ieder geval een andere wedstrijd. Ik kijk al uit naar de wedstrijd die in het Nelson Mandela stadion in Brussel wordt gespeeld en om 18:00 uur aftrapt.

Dennis van de Sande