SUPER CUP

Delta onmachtig tegen Spaanse furie

Wedstrijdverslag door de Tim Tat met beeld van Dennis van de Sande

Volgende week is een belangrijk weekend voor zowel Nederland als Spanje in de Rugby Europe Championship, daarom mochten bij wijze van uitzondering afgelopen weekend spelers van buiten de 36 geselecteerde namen voor zowel Delta als Castilla y Leon Iberians worden opgesteld. Delta-coach Allard Jonkers maakte daar gebruik van en zette met fly-half Marc Mistou en winger Norbécio Mambo, twee nieuwe namen bij Delta, in zijn startende 15. Voor beide spelers pakte dat goed uit, toch kwam Delta als geheel duidelijk ervaring en kracht te kort tegen Iberians, die gemiddeld drie jaar ouder waren.

De Spanjaarden pakten na een sterke opening van Delta het initiatief en scoorden na drie minuten via een break van outside center Alejandro Alonso die simpel door een paar tackles liep. Onder herfstachtige omstandigheden had het Deltapack het moeilijk tegen de zwaardere en meer ervaren Spanjaarden, die na 12 minuten, vanuit een gewonnen scrum en snelle bal op Martin Du Toit de tweede vijfpunter scoorden. De Zuid-Afrikaanse inside center was één van de negen buitenlandse spelers bij Iberians. Zeven Minuten later was het de Argentijnse Loosehead prop Nicolas Jurado die,  na prima support bij een break, zijn totaal aantal tries in de Super Cup op drie bracht.

Delta kreeg vat op de wedstrijd en voor de eerste keer zagen we Norbécio Mambo met een sterke run. Uit een gewonnen line out wist Dukes prop Kevin Ebing te scoren, maar helaas was er een knock on aan vooraf gegaan. Scrum-half Pieter Schoonraad van ASRV Ascrum verdeelde het spel snel tussen aanvallen op links en rechts en het was Norbécio Mambo die na een goed geplaatste cross-kick van zijn clubgenoot Marc Mistou in de hoek kon scoren. Marc Mistou verzilverde de conversie voor een 7-19 tussenstand. De Engelse spelbepaler Sam Katz Iberians moest zich met een armblessure laten vervangen en Delta ging volop in de aanval met nog acht minuten tot rust. Iberians herpakten zich en waren vooral in de scrums en line-outs het betere team wat twee minuten voor rust tot de vierde try leidde van Pedro de Lastra. Delta zette nog één keer aan met een goede break van Aublix Tahwa, maar de Nieuw-Zeelandse center van ’t Gooi werd gestopt, waarmee de stand bij rust 7-24 was.

De tweede helft begon met een offensief van Iberians die duidelijk de overwinning wilden vastleggen om zo de tweede plek in de poule pakken. Na een snelle penalty op de vijf meter lijn reageerde de Argentijnse tweede rijer Sascha Casanas zo snel dat hij al had gescoord voordat zowel zijn teamgenoten als de Deltaspelers het doorhadden.  Het begon nu behoorlijk te regenen en de wind stak ook op, wat aan beide kanten leidde tot fouten. Het spel speelde zich nu vooral tussen de 22 meter gebieden af, waar de Delta-scrum zich kranig weerde. Na 55 minuten tikte Tom van Loon de bal voorwaarts bij een pass van de Spanjaarden en de goed leidende scheidsrechter Manuel Bottino uit Italië kon niet anders doen dan de nummer acht van DIOK een gele kaart geven. Wie dacht dat Delta geen tegenstand meer kon bieden had het mis. Met man en macht verdedigden de mannen hun 22 meter gebied en vooral een aantal turnovers in de ruck zorgden voor lucht. Als leeuwen tackelden de 14 overgebleven spelers en doorstonden met verve de 10 minuten voordat Van Loon terug mocht komen. Uit een line-out wist Dani ‘The Wall’ Stohr de zesde try te scoren. Delta ging zeker nog voor hun tweede try maar kon aanvallend geen vuist maken en de Spanjaarden wisten zeven minuten voor tijd via hun Franse Hooker Jordan Algerich uit een driving maul nogmaals te scoren. Na nog een geweldige actie Norbécio Mambo, was na een try-saving tackle de koek echt op en won Iberians de laatste thuiswedstrijd van Delta met 7-41.

Het jonge Deltateam met een gemiddelde leeftijd van 23,5 jaar, liet bij fases zien dat er genoeg talent in Nederland rondloopt om op dit niveau mee te kunnen spelen. Het is nu aan het team zich de komende vijf weken goed voor te bereiden op de return in Spanje op 5 december en met meteen de week erna de laatste wedstrijd in Portugal op het programma.

Nederland staat na deze wedstrijd op de derde plaats met nog twee spelrondes te gaan. Lusitanos pakken met kop en schouder de leiding in de west poule en hebben met de winst van afgelopen weekend een plek in de halve finale verzekerd. In de oost poule is het het Russische Enisei die de leiding pakt, gevolgd door de Black Lions uit Georgië. Afgelopen weekend kon één wedstrijd in de oost poule nog niet gespeeld worden waardoor het nog even spannend blijft tussen de top twee teams wie er sterker zal zijn.