SUPER CUP

Delta pakt bonuspunt in Spanje

Wedstrijdverslag door de Tim Tat met beeld van Sara Cabeza

De tweede uitwedstrijd van Delta vond plaats in het Spaanse Valladolid. Op het veld van de Spaanse topclubs El Salvador en Valladolid RAC moesten ze de 7-41 thuisnederlaag van 30 oktober goedmaken. Maar niet alleen dat, het was ook nog de laatste kans om van de uitwedstrijd volgende week in Portugal een finale voor een plek in de halve-finales te maken. Castilla y Leon Iberians hadden aan een gelijkspel voldoende.

De ploeg van hoofdcoach Allard Jonkers werd meteen onder druk gezet door het zware Spaanse pack en moest binnen tien minuten twee rake penalty’s van Tomas Carrio toestaan en zag center Oliva Sialau met geel naar het strafbankje gaan toen hij slachtoffer werd van een reeks overtredingen. Dat was gek genoeg het begin van een ijzersterke periode van de Deltamannen beloond met een try van Daan van der Avoird na 15 minuten. De Iberians brachten Tomas Jorge in het veld, 23 try’s in 24 interlands voor Argentinië op zijn naam. De rappe full-back was met zijn side-steps een plaag voor de Deltaverdedigers. In de verwarring wist Carrio met een slimme grubber zijn hooker Matthew Smith over de lijn te sturen voor een hernieuwde voorsprong. Na 24 minuten moest de voor de Iberians debuterende Ignatio Martinez na een hoge tackle met geel eraf en daar profiteerde Daan van der Avoird meteen van nadat hij door de goed inschuivende Te Campbell was aangespeeld en de man meer situatie uitbuitte. Deze keer was de conversie van Marc Mistou uit een lastige hoek met wind tegen raak; 13-12. Maar waar Delta al vaker last van had gebeurde nu weer. Direct na de spelhervatting van de gastgevers een onoplettendheid, een doorgeschoten bal en de Nieuw-Zeelandse Hooker Smith kon zijn tweede try drukken. Delta herpakte zich en vooral verdedigend zat het goed in elkaar. Marc Mistou liet zien dat hij zich rap ontwikkeld als een Nederlandse Danny Cipriani met zijn onvoorspelbare spel en de thuisploeg kreeg het zichtbaar lastig. Drie minuten voor tijd wist scrumhalf Mark Coebergh van Rugby Club ’t Gooi een prachtige interceptie te maken en ging er als een speer vandoor. Vijf Meter van de doellijn werd hij achterhaald, maar toen een Iberian in een volgende fase buitenspel stond kon Mistou de penalty verzilveren voor een 18-15 tussenstand.

Na de rust hadden de mannen van coach Allard Jonkers meteen de bovenhand en na drie minuten maakte Jort Doornenbal een interceptie in zijn eigen 22-meter gebied. De winger van Castricum schoot weg en na een run van zo’n 90 meter wist hij Delta voor het eerst op een voorsprong te zetten. Nadat Marc Mistou weer met een rake penalty de stand na 50 minuten op 18-23 had gebracht, wisselden de Iberians en gingen ze vol in de aanval. Hun snelle backline kon een aantal keer slechts ternauwernood worden gestopt door attent tackelen. Maar na 57 minuten was een break van Jorge toch te veel en nadat hij drie tackles had ontweken gaf hij netjes af zodat Mark Sanchez kon scoren. Met de rake conversie van Carrio namen de Iberians de voorsprong weer over. Het spel golfde op en neer en na een aantal goede acties van o.a. Jort Doornenbal en Daily Limmen was het nummer acht Christopher Raymond die prima fasespel op de vijf meter van Iberians wist af te ronden. De Nieuw-Zeelander van Haarlem die dankzij zijn Nederlandse moeder ook voor Nederland kan uitkomen, wist netjes tussen de palen te scoren na goede passes van de ingevallen scrumhalf Pieter Schoonraad en spelverdeler Marc Mistou. Laatstgenoemde kon makkelijk converteren voor wederom een Delta voorsprong; 25-30.

De Spaanse coach Miguel Velasco, die aan de wieg stond van de ongekende zegereeks van RAC Valladolid wisselde nog een paar voorwaartsen. Onder zijn leiding wist zijn club negen van de laatste tien seizoenen de titel te behalen en met de nodige Argentijnse extra ervaring, vuurde hij zijn spelers aan om de kwalificatie voor de halve finale niet uit te stellen tot volgende week. De beuk ging er behoorlijk in en Delta moest alle zeilen bijzetten. Uit een verloren scrum in de 71e minuut moest Delta toezien hoe de gastheren telkens een paar meter pakten in het fasespel en uiteindelijk Sanchez zijn tweede try zagen drukken. Carrio schoot wederom raak en met nog acht minuten te gaan was het verschil weer twee punten in het voordeel van Iberians. Het werd nu ongekend spannend en met nog twee minuten te gaan kreeg Delta een penalty die door Marc Mistou in de vijandelijke 22 meter uitging. Helaas werd de line-out scheef ingegooid en kozen de Spanjaarden voor een scrum. Onder leiding van hun Samoaanse nummer acht Kirk Tufuga molken ze de tijd lekker uit, maar wisten de 80 minuten niet vol te maken. Een aanval die ze vervolgens opzetten kon Delta slechts door een hoge tackle stoppen en de goed leidende Ierse scheidsrechter Andrew Cole moest wel fluiten voor een penalty. Toen die vervolgens werd uitgetrapt hadden de mannen van Allard weliswaar een verliezend bonuspunt, maar blijft het besef dat er meer in had gezeten.

Delta bereid zich nu voor op de laatste poulewedstrijd die komende zaterdag om 16:00 uur Nederlandse tijd tegen koploper Lusitanos in de Portugese hoofdstad wordt afgewerkt en natuurlijk op Rugby Europe TV te volgen is.