ORANJE

Dirk Wierenga klaar voor wedstrijd tegen Canada: ‘Mindset staat op winnen’

Auteur: Blauwe Monsters

Dirk Wierenga beleeft een mooie week. De 22-jarige speler van de Castricumse RC zit bij de A-selectie van Oranje. Nadat hij in september en oktober al uitkwam voor Delta, bereidt hij zich nu samen met zijn teamgenoten voor op de wedstrijd tegen Canada van aanstaande zaterdag. We spraken Dirk na afloop van de dinsdagmiddagtraining van Oranje op het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam. 

Wel spannend man, weer bij Oranje. Of niet?

“Jawel, maar die spanning is er ook snel af. Ook omdat ik veel gasten al ken vanuit Delta. Van daaruit speel je al op een meer vertrouwde manier. En je speelt wekelijks tegen dezelfde jongens, dus je kent de meesten al wel. Dat is ook een voordeel van rugby. Mensen zijn open. Je blijft na wedstrijden met elkaar. Het is tot nu toe heel relaxed en er is geen rivaliteit.”

Hoe beviel de eerste training? 

“Eigenlijk ook wel relaxed. We hebben net de eerste veldtraining gehad. Maandag zijn we pas voor het eerst bij elkaar gekomen. Lyn (hoofdcoach Lyn Jones, red,) pakt het goed aan. Tot nu toe was het vooral heel theoretisch, want iedereen moet elkaar toch nog een beetje leren kennen. Lyn vertelt rustig wat we gaan doen en hoe we het gaan doen. Ik denk dat we vanavond de eerste echt goede veldtraining hebben. Dan gaat het dak eraf, denk ik. Maar het eerste gevoel is goed.”

Foto door Martin de Haan

In september en oktober ben je dus al met Delta op pad geweest. Merk je dat die ervaring helpt bij Oranje? 

“Jazeker. Ten eerste omdat we redelijk dezelfde speelstijl en tactieken hebben. Dat is een voordeel, omdat ik er veel op getraind heb. Dat geeft me wel meer zelfvertrouwen en zorgt dat ik weet waar ik aan toe ben qua niveau van het rugby.” 

Heb je ook letterlijk het idee dat je je door Delta in de kijker hebt kunnen spelen?

“Ja, honderd procent. De afgelopen twee jaar schommelde ik een beetje tussen team Delta en het A-team, nu lijkt er wat meer structuur te zijn. Delta stroomt beter over in Nederland, dat merk ik wel. De jongens van Delta krijgen bijvoorbeeld ook echt een rol, in plaats van dat je ‘maar bankzitter’ bent. Eigenlijk leren wij de nieuwe jongens nu een beetje hoe we dingen gaan doen, omdat we dat al weten van Delta. Zo kunnen we ook sneller verder groeien als team.”

Veel bekende spelers dus vanuit Delta, maar ook veel nieuwe gezichten als Willie Du Plessis, Leroy van Dam en Peter Lydon. Is het niet lastig dat er veel nieuwe jongens bij zijn? 

“Nee, dat is juist wel fijn. We kunnen veel van die gasten leren. Zij pakken sommige dingen net iets sneller op, dus dat helpt eigenlijk alleen maar, in plaats van dat je er last van hebt.”

Heb je daar specifieke voorbeelden van? 

“De week is nog vroeg, maar ik merk het bijvoorbeeld al aan het niveau van de videoanalyse. Aan de feedback die we daarin krijgen. Het gaat al om hele kleine details die helpen om het niveau omhoog te krijgen.”

Wat betekent het voor Oranje om tegen een tegenstander als Canada te spelen?

“Ja, heel veel. Specifiek merk ik dat bijvoorbeeld aan het verschil hoe we er bij Delta instonden en hoe dat nu bij Oranje is. Bij Delta lag de focus op performance, moeilijk verslaanbaar zijn en beter worden. Het eerste bericht dat we hier bij Oranje kregen: het draait om winnen. Om te spelen voor je land. Het shirt beter achterlaten dan dat je het hebt aangetroffen. Die mindset helpt al enorm.”

Hoe zie je de wedstrijd tegen Canada in het traject met Oranje op de lange termijn? En jouw eigen rol daarin?

“Persoonlijk ben ik daar geduldig in, omdat dit de eerste keer is dat ik hier kom kijken. Ik werk er heel hard voor, maar in m’n hoofd blijf ik geduldig. We hebben doelen staan voor 2027. Zolang we beter worden en wedstrijden gaan winnen, is dat alleen maar positief voor het team.”

Hoe schat je jullie kansen tegen Canada in? 

“Persoonlijk sta ik er neutraal in. We gebruiken deze week nog om beelden van Canada te bekijken, maar de mindset staat op winnen. Dat is het enige waar ik aan denk.”

Heb jij al kaarten voor Nederland – Canada? 

Kick off: 14.30 uur

Locatie: NRCA, Bok de Korverweg 6, 1067 HR Amsterdam

Koop hier je tickets