NIEUWS

Eerste kampioenschap Rugby Club Eemland na 31-15 winst op Haagsche Rugby Club

Na een 31-15 overwinning op Haagsche Rugby Club werd Rugby Club Eemland voor het eerst in het 46-jarig bestaan van de club landskampioen. De Amersfoortse formatie van Zane Gardiner werd daarmee een waardige opvolger van het Leidse RC DIOK.

De finale in het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam was niet zo spannend als vorige jaar. Toen moest een verlenging in het duel tussen RFC Haarlem en RC DIOK de beslissing brengen.
Op maandag 29 mei, tweede Pinksterdag, werd de ereklasse finale in Amsterdam gespeeld. De eerder geplande datum, zaterdag 27 mei, kon op last van de gemeente niet doorgaan.
In een overvol stadion kwam Haagsche op een 0-5 voorsprong na een try van Siem Noorman. Eemland herpakte zich snel en er werd binnen 10 minuten gescoord door Hugh Marychurch en Nick Biss wat de stand op 12-5 bracht. In het vervolg van een weinig opwindende eerste helft vergrootte de Amersfoorters de voorsprong naar 19-5 door weer een tweede try van Hugh Marychurch. Een kwartier voor tijd zette een rake penaltykick van Haagsche een 19-8 ruststand op het scorebord.  

Verdediging
Het sterke wapen bij Eemland bleek de verdediging. Na een try van Pieter Schoonraad (24-8) kreeg Eemland pas halverwege de tweede helft de tweede try tegen, gescoord door Jasey van Kampen, en met de benutte conversie (24-15) leek een ommekeer aanstaande. De ploeg van oud-bondscoach Gardiner herstelde zich snel en tekende voor de vierde try van de fullback Rui Freitas. Nadat de Portugees de conversie ook nog tussen de palen schoot was het pleit voor Haagsche beslecht. Er werd niet meer gescoord en maakte de eindstand 31-15.

Na het laatste fluitsignaal was de vreugde groot aan Amersfoortse kant. Het sterkste team uit de tweede fase van de reguliere competitie won de Nederlandse titel. Winnend coach Gardiner prees zijn spelers. ,,Wat we in de afgelopen weken stap voor stap hebben opgebouwd, kwam er vandaag uit. Eerlijk gezegd heb ik geen enkel moment van twijfel gehad op een goed resultaat. We controleerden de wedstrijd en hebben alles volgens plan uitgevoerd.’’  

David
Voor Hugo Langelaan van Eemland was het een zijn gedroomde afscheid. ,,Toen ik begon met rugby werd ik kampioen bij Rugby Club ’t Gooi. Nu sluit ik mijn carrière af met een kampioenschap bij Rugby Club Eemland. Deze is voor David’’, gaf de prop aan, doelend op zijn broertje die aan het begin van het seizoen door een tragisch ongeval om het leven kwam.


Voor Haagsche waren de druiven zuur, al kwam het verlies niet als een verrassing. ,,In de competitie hadden we de drie wedstrijden tegen Eemland al verloren. Zij waren daarom voor mij de favoriet’’, liet coach Hadley Jackson weten. ,,Ik vond het een goede wedstrijd, maar kleine foutjes nekten ons. Het tweede deel van de tweede helft kwamen we nog terug, maar de aansluiting kwam er niet. Ik ben trots op het team en met deze jonge generatie gaan we komend seizoen weer stappen zetten.’’

Diepe kicks
Voor Castor Magis was de teleurstelling van z’n gezicht af te lezen. ,,Ik heb wel genoten van de ambiance. In de halve finale in Den Haag was het al super, maar hier was het echt geweldig. Verder zoom ik natuurlijk in van wat er allemaal op het veld gebeurt’’, vertelde de center na afloop. ,,Ik blijf het positief inzien allemaal. We wilden met diepe kicks op hun helft spelen. Dat lukte niet door de vele penalty’s die we tegen kregen. Dat deed ons de das om.’’