SUPER CUP

Genoeg strijdlust bij Delta, maar de punten gaan met de Iberians mee naar Spanje

Door: Marcel Tabbers

In de laatste thuiswedstrijd van Delta lukte het de ploeg niet voor een verrassing te zorgen. Op de velden van RC Eemland in Amersfoort toonde het team van bondscoach Lyn Jones voldoende strijdlust, maar trok het met 17-40 aan het kortste eind tegen het Spaanse Castilla Y Leon Iberians.

Direct na het eerste fluitsignaal schoot Delta uit de startblokken. Het was dicht bij een snelle try, maar de verdediging van de Iberians voorkwam de score. Het nam het initiatief van de thuisclub over en tekende in de vijfde en negende minuut voor een try en conversie.

Bij de pakken neerzitten deed Delta allerminst. Na een kwartier beloonde het zichzelf met een try van Ross Bennie-Coulson. Kevin Lenssen schoot daarna de bal (7-14) tussen de palen. Delta ging op zoek naar meer. Het speelde vol overtuiging, verdedigde goed maar zag in de 22ste minuut Iberians de derde try scoren. 

Foto door Gerard Spaans

De 10-21 kwam voort uit een penalty van Lenssen, nadat een Spaanse speler off-side stond. Het gaf Delta weer hoop, maar het lukte het team van Jones niet om een vuist te maken. Net op het moment dat de Iberians de vierde try leek te gaan score leed het balverlies. Delta zocht net voor het rustsignaal nog een keer de aanval op en zag de inspanning beloond met een penalty-try: 17-21.

In de tweede helft kwam Delta niet meer tot scoren. Het moest de eerste try na een kwartier toestaan toen het zelf met dertien spelers in het veld stond na twee gele kaarten. De Spanjaarden waren duidelijk beter op elkaar ingespeeld en maakten minder foutjes. Jones gunde zijn wisselspelers de nodige minuten ervaring op het hogere niveau. Volgens speler Jackson Hay een logische keuze van zijn coach. “Delta is essentieel om als Nederlands team een betere aansluiting te krijgen met de top van Europa. Vandaag vocht iedereen voor de bal en lieten we goed spel zien’’, blikte de scrumhalf terug.

Foto door Dennis van de Sande

Na het laatste fluitsignaal zag Max Wierda een groot verschil met het 48-21 verlies van een week eerder bij Brussels Devils. “Verdedigend waren we veel beter. België uit is altijd lastig, maar Brussels Devils was gewoonweg dramatisch. We wilden echt wat neerzetten voor het thuispubliek. Dat is aardig gelukt. We moeten alleen het ‘finishen’ beter uitvoeren’’, liet de flanker weten.

Stijn Albers hield een goed gevoel over aan het duel. “De setpieces gingen goed. Het was meer solide en ‘in your face’. Dat moeten we meenemen naar vrijdag als we in Portugal de laatste wedstrijd van deze competitie spelen. Clean rugby spelen met strakke kicks, line-outs en scrums. We hebben vandaag laten zien waar we toe in staat zijn’’, aldus de ‘nummer 8’.

Captain Hugo Langelaan zag dat fouten op de verkeerde plek werden gemaakt met als gevolg dat die meteen werden afgestraft. “We hadden er bij de line-outs sneller bij moeten zijn.” Over de marge was de prop duidelijk. “Dit is gewoon een goed team. En dat hebben we zelf heel hard nodig om beter te worden.”

Jones is het volledig eens met Langelaan. “We hebben een uur strijdlust getoond. We moeten meer consistent worden, maar daarom spelen we dit soort wedstrijden. Het vereist daarnaast training en tijd om dit voor elkaar te krijgen.”

In de tussenstand na vijf van de zes wedstrijden hebben Lustitanos uit Portugal en Iberians uit Spanje 19 punten. De Brussels Devils hebber er 6. Eentje meer dan Delta.

Het resterende programma

Vrijdag 28 oktober om 21.00 uur:           Lusitanos uit Lissabon, Portugal