SUPER CUP

Goede comeback van Delta in openingsduel Rugby Europe Super Cup 2022 tegen Lusitanos

Door: Marcel Tabbers

In Amersfoort heeft Delta in de openingswedstrijd van de Rugby Europe Super Cup 2022 met 19-26 verloren van Lusitanos uit Lissabon. Het team van coach Lyn Jones toonde in de tweede helft aan dat het over voldoende veerkracht beschikte, maar kwam tijd tekort om het duel definitief te laten kantelen.

Binnen drie minuten werd de score (0-7) geopend door Lusitanos. Het was een goede ‘wake-up-call’ voor Delta, dat in het vervolg goed bij de les was. Het thuisteam speelde op de helft van de tegenstander, hield de druk daardoor groot maar zette het overwicht niet om in een score. Center Daily Limmen over die fase: ,,Het was duidelijk dat we even moesten wennen aan elkaar, maar naarmate de rust naderde ging het steeds beter. En dat in zo’n zware wedstrijd, want vanaf de eerste minuut was er volop strijd.’’ Delta moest net voor de pauze een tweede try incasseren waardoor Lusitanos de voorsprong verdubbelde.

Foto door Dennis van de Sande

Al snel in de tweede helft vond Delta de aansluiting. Joran Schoenmaker tekende na drie minuten voor de eerste try. De Portugese waren niet van slag. Ze bouwden hun voorsprong gestaag uit naar 5-26. Delta bleef de aanval zoeken en ging op zoek naar punten. In de 55ste minuut werd het geloof in een beter resultaat beloond. William Edwards scoorde de tweede try tussen de palen. De conversie was daardoor voor Rik van Balkom niet al te lastig (12-26).

Delta voelde dat er meer te halen viel. Zes minuten na de 12-26 brak Dirk Wierenga door de verdediging van Lusitanos heen en scoorde de 17-26. Van Balkon schoot de bal daarna tussen de palen: 19-26. Wierenga was natuurlijk opgetogen vanwege zijn score, maar vooral blij met het resultaat. ,,Het is toch een puntje tegen die Portugezen in een hele leuke, maar pittige, wedstrijd. Hun focus is geheel gericht op rugby. Hun nationale team gaat naar de World Cup volgend jaar in Frankrijk. Iets waar we in Nederland op termijn naar toe willen. Er zijn nog veel stappen te maken, maar als we dit soort wedstrijden blijven spelen helpt dat daar goed bij.’’

De kersverse bondscoach Lyn Jones was tevreden. Zijn analyse: ,,Ik ben erg onder de indruk van de Nederlandse spelers. Er zijn een paar jongens van hoog niveau. Ze maken me enthousiast en ik kijk er erg naar uit om ze in de toekomst te helpen.’’ De Welshman moet komende zondag met Delta naar het Spaanse Valladolid. Daar is het team van Castilla y Leon Iberians de tweede tegenstander in het toernooi.