NIEUWS / ORANJE

Oranjemannen maken zich klaar voor historisch moment

Hoofdcoach Zane Gardiner maakt de selectie bekend die komende zaterdag afreist naar Waterloo voor de Play Off-wedstrijd tegen België. Vorig seizoen eindigde België onderaan in de Rugby Europe Championship (REC) en Nederland bovenaan in de Rugby Europe Trophy (RET). De Oranjeheren hebben lang op deze wedstrijd moeten wachten maar zaterdag 29 mei is het moment dan eindelijk daar.

Op 10 juli vorig jaar werd bekend dat Nederland kampioen werd van de Rugby Europe Trophy 2019-2020. De Play Off-wedstrijd werd vervolgens twee keer uitgesteld en de tegenstander was lange tijd niet bekend. Uiteindelijk werd bekend dat België de tegenstander zou zijn. Een team waar Nederland het 20 februari 2016 voor het laatst tegen op nam. Het is inmiddels twintig jaar terug dat Nederland voor het laatst uit kwam op het hoogte Europese niveau. Een plek in de Championship, dat is een droom waar al lang voor gestreden wordt.

Dennis van de Sande

We hebben het vandaag dus niet over zomaar een interland. We hebben het over de wedstrijd die zal bepalen of Nederland klaar is om te promoveren naar de Championship competitie. Winst op België betekent dat Nederland toetreedt tot de Rugby Europe Championship. Dit is voor Oranje het hoogst haalbare niveau, alleen het befaamde Zes Landen Toernooi – de 6Nations – is hoger, maar voor dat gesloten circuit kan Nederland zich niet plaatsen.

De Championship competitie is eerder dit voorjaar al van start gegaan en de winnaar moet het hier opnemen tegen Portugal, Georgië, Roemenië, Spanje en Rusland.

“Het team is ontzettend hecht op het moment. De situatie heeft ervoor gezorgd dat we de tijd hadden om veel meer als een team te trainen. En ik zie ook hoe we elkaar in de periode echt hebben weten te motiveren. Nu is het moment waarop het harde werken eruit mag komen, het moment waar alles samen moet komen, ik heb er zin in.”

Mark Wokke

Naast Mark Wokke zijn debuut als captain zijn er ook een spelers die zaterdag voor het eerst het oranjeshirt aantrekken. Lodi Buijs van de Haagsche Rugby Club, Te Hauora Campbell van Rugby Club ’t Gooi, Dave Koelman spelend bij CA Brive in Frankrijk, Bart Wierenga spelend bij Valence Romans in Frankrijk, Christopher van Leeuwen van Rugby Club Suresnois in Frankrijk, en Dennis van Dijken momenteel spelend bij SCG Graulhet ook in Frankrijk.

Ook voor coaches is er een eerste keer. Allard Jonkers is in januari dit jaar toegevoegd aan de coachingstaf van Oranje. Een voorwaartse coach met veel ervaring in de top van het Nederlandse rugby. Hij begon als speler voor Nederland, maar daarna werd hij coach in de ereklasse en voor Jong Oranje. Tijdens de oefenwedstrijd van afgelopen maand wist Allard direct weer hoe de spanning voelde toen hij vroeger zelf voor Oranje speelde, maar Allard is er klaar voor.

We hebben samen alles gegevens wat we konden geven. Er staat een team waarvan er een aantal al lang samen spelen en dat voel je, het team heeft erg veel plezier op het veld en ze weten elkaar goed te vinden. Je ziet dat het team vertrouwen heeft in elkaar waardoor het teampotentieel goed tot zijn recht kan komen.

Allard Jonkers

Allard ziet hoe de sterkte infrastructuur die we in Nederland hebben zijn vruchten afwerpt, veel jong talent en mogelijkheden om nog verder door te groeien. We hebben een team waar 13 heren vanuit het NTC zijn doorgestroomd en daarnaast spelen er 11 spelers die (ook) werden opgeleid via één van de zes Rugby Academy’s in ons land. “Het gaat niet makkelijk worden maar we zijn er klaar voor!”, aldus Jonkers.

Zo’n belangrijke uitwedstrijd, zo dicht bij huis, en dan zijn toeschouwers niet toegestaan. Dat we Nederland niet kunnen aanmoedigen in het stadion, betekent echter niet dat we er niet bij kunnen zijn! We nodigen jullie uit voor een virtuele ervaring. Download hier je tickets en je bingokaart en vraag ook of je buren komen kijken. Laat de heren online jullie support zien!

@RugbyNederland #BELvNED #OnlineTogether #SamenOranje

Want samen is altijd leuker!

1. Hugo LangelaanRugby Club Eemland
2. Mark DarlingtonMaidenhead RFC (United Kingdom)
3. Andrew DarlingtonRugby Club ‘t Gooi
4. Dennis van DijkenSCG Graulhet, Frankrijk
5. Mark Wokke (C)Castricumse Rugby Club
6. Christopher van LeeuwenRugby Club Suresnois, Frankrijk
7. Wolf van Dijk (VC)Rugby Club DIOK
8. Dave KoelmanCA Brive, Frankrijk
9. Amir RademakerHaagsche Rugby Club
10. Jasey van KampenHaagsche Rugby Club
11. Daan van der AvoirdRugby Club DIOK
12. David Weersma (VC)Aparejadores Rugby Burgos, Spanje
13. Bart WierengaValence Romans, Frankrijk
14. Siem NoormanHaagsche Rugby Club
15. Te Hauora CampbellRugby Club ‘t Gooi
16. Ross Bennie-CoulsonRugby Club DIOK
17. Robin MoenenRugby Club DIOK
18. Lodi BuijsHaagsche Rugby Club
19. Rikkert VerhofstadRFC Haarlem
20. Blake NightingaleRugby Club The Bassets
21. Benjamin GarciaRugby Club DIOK
22. Mees van OordRugby Club DIOK
23. Daily LimmenRacing Club Narbonnais, Frankrijk