ORANJE

Hoe hadden de Oranjedames het eigenlijk in Italië?

Dat de rugbywereld een warme wereld is waar je je snel thuis voelt bleek afgelopen weekend weer. Dankzij de uitstekende contacten van technisch directeur Kristof Vanhout konden de Oranjedames tijdens een trainingskamp in Italië zich verder voorbereiden op hun wedstrijden in de Championship Poule van Rugby Europe.

De Italiaanse club Colorno, onder de rook van Parma, stelde haar deuren wagenwijd open voor het jonge Nederlandse team. Gezamenlijke trainingen werden afgewisseld met expertsessies, gymsessies en gesprekken over leiderschap.

Coach Sylke Haverkorn heeft haar selectie sterk verjongd en het is goed om te zien hoe dit gezamenlijke kamp de onderlinge banden heeft aangehaald en versterkt. “We hadden ons geen betere plek kunnen wensen, ik ben erg tevreden over de opbrengsten van dit kamp” sprak zij na afloop.

Foto door Fulco Stallmann

De laatste avond speelde Nederland tegen de nationale ploeg van Italië. Italië speelt in de Six Nations en heeft zich onlangs ten koste van Spanje gekwalificeerd voor het WK, dat in oktober en november 2022 in Nieuw-Zeeland plaatsvindt.

Waar dit voor Nederland een uitgelezen kans was om nieuwe combinaties te proberen, spelers internationale ervaring op te laten doen en zoveel mogelijk speelsters in te zetten, gold hetzelfde voor Italië. De Italiaanse bondscoach Andrea Di Giandomenico toonde zich aangenaam verrast over het niveau van de Nederlandse dames. Voor de ogen van enkele afgereisde Nederlandse supporters wonnen de Azzurro met 41-0, maar alle aanwezigen waren onder de indruk van het spel van de Oranjedames. De bal was vooral in Nederlandse handen, maar ook al waren ze meerdere keren dichtbij de tryline, het harde werk kon niet omgezet worden in punten. De ervaren Italiaanse ploeg wist ieder foutje genadeloos af te straffen. De tweede helft, met veel wissels aan beide kanten, gaf een evenwichtiger beeld. In de stromende regen stapten de dames met opgeheven hoofd het veld af. Na afloop was er een derde helft zoals we die al lang niet meer gezien hebben – een mooie afsluiting van een zeer waardevol kamp.

Foto door G.F. Sovversivi Paralleli