NIEUWS

Jet Anita Metz en Helen van Hattem tonen hun vaardigheden in Amerika

Jet Anita Metz en Helen van Hattem, beide speelsters van Oranje Dames XV, spelen voor Lindenwood University in Missouri. In het weekend van 3 en 4 december speelden ze de finale tegen hun rivaal Life University. Net als de afgelopen 4 keer won Lindenwood University deze kampioenswedstrijd en sleepte daarmee titel nummer 5 in de wacht.

Even voorstellen

Helen van Hattem is 22 jaar en speelt sinds haar 14e rugby. Ze begon met het spelen bij ARC The Pigs en later voor All Blues. Tijdens een talentendag vanuit het NOC*NSF op Papendal is Helen geselecteerd voor het talentenprogramma van Rugby Nederland. In augustus 2021 is zij naar Missouri verhuisd om fulltime rugby te gaan spelen en psychologie te studeren. Eerder rondde Helen haar studie Sport en Bewegen af op het CIOS in Hoofddorp. Helen wilde altijd al in Amerika studeren. Daar is zij op zoek gegaan naar universiteiten met een rugbyteam, zodat zij haar sport kan blijven beoefenen. In haar zoektocht vond Helen Lindenwood University die het hoogst aangeschreven stond op het gebied van rugby. Nadat zij contact met de school had gezocht, kwam Helen in contact met voormalige hoofdcoach Billy Nicholas die haar een studiebeurs aanbood. Dat was voor Helen het moment dat haar droom werkelijkheid werd.

Helen van Hattem

Jet Anita Metz is 19 jaar en speelt op de flyhalf positie. Jet is op haar 6e begonnen bij de Castricumse Rugby Club, waar ze tot en met haar 18e gespeeld heeft. In haar tijd dat ze nog bij Castricum speelde kreeg ze te horen dat Helen voor Lindenwood University speelde en heeft contact gezocht met Helen. Op die manier is Jet in ook in contact gekomen met de coaching staff. Die besloten Jet ook te selecteren voor Lindenwood en daarom verliet Jet afgelopen zomer, na 12 jaar, de Castricumse Rugby Club. Naast dat Jet nu fulltime rugby speelt in Amerika, volgt zij de opleiding Exercise Science.

Jet Anita Metz
Jet Anita Metz

Lindenwood University

Lindenwood University speelt op het hoogste niveau in Amerika en heeft de afgelopen 4 jaar het kampioenschap gewonnen. In het weekend van 3 en 4 december moest het team in de American College Rugby competitie de finale spelen tegen Life University. “Life University is de afgelopen jaren de grootste rivaal geworden van Lindenwood University met een aantal sterke speelsters die zowel aanvallend als verdedigend een enorme bijdrage leveren. Dit maakt dat de wedstrijden tussen ons enorm spannend zijn”, aldus Jet.

Na een spectaculaire strijd wist het team van Jet en Helen de finale te winnen met 17-15. Daarmee heeft Lindenwood University de vijfde landstitel op rij gewonnen. Voor Jet was het winnen van de finale een van de meest bijzondere momenten die ze daar tot nu toe heeft meegemaakt. In februari start Jet met het Sevens seizoen, waarbij ze aan vier of vijf toernooien zal mee doen. Jet: “Ik kijk er naar uit om mee te doen met de USA Sevens en de CRC Sevens. Dit zijn de twee grote toernooien waarin we de nationale Sevens titel gaan verdedigen.  Het zal weer een enorm spannend seizoen worden en ik kan niet wachten om weer het veld op te stappen!”

Voor Helen was dit seizoen er eentje als geen ander: “Veel voormalig basisspeelsters waren afgestudeerd en we hadden 30 eerstejaars speelsters die instroomde. Het feit dat we dit jaar weer kampioen zijn geworden maakt me heel erg trots”. Ook Helen gaat meedoen met het Sevens seizoen: “We hopen ook met de Sevens ons vijfde kampioenschap in de wacht te slepen”.

De toekomst

Voor Helen zijn het ook de laatste maanden op Lindenwood University. “In januari zal ik 3 weken met de Rhino’s in California meetrainen om te kijken hoe het daar is. Ik hoop in de zomer van 2023 voor het team uit te mogen komen in de PR7. Dat is een groot toernooi verspreid over 2 maanden vol met professionele speelsters.

Jet gaat zich voorlopig focussen op het afronden van haar studie en zichzelf zo veel mogelijk verder te ontwikkelen in het programma.

Wil jij deze dames blijven volgen? Dat is mogelijk!

Volg ze op Instagram

Jet Anita Metz

Helen van Hattem