ORANJE

Jong Oranje U20 schrijft geschiedenis

Jong Oranje U20 schreef zondag 13 november 2022 geschiedenis. In Lissabon stond Jong Oranje tegenover Spanje U20 in de finale van de Rugby Europe U20 Championship. Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland als tweede geëindigd door van Spanje te verliezen met 6 – 13. De enige try van de Spanjaarden was uiteindelijk doorslaggevend.

Aan het begin van het toernooi keek bondscoach Gareth Gilbert positief uit naar dit kampioenschap. “Ik geloof dat we heel sterk zijn zowel als team en staf.” In de eerste ronde nam Nederland het op tegen onze oosterburen Duitsland. Daar vertoonde de spelers een dominant spel en gaf het Duitsland geen kans. Nederland won met 32-0

Foto door Vasco Ribeiro Cunha

In de tweede ronde kwam Jong Oranje U20 het thuisland, Portugal, tegen. Na de wedstrijd met Duitsland heeft het team goed getraind en gewerkt aan situaties die verbeterd moesten worden. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Nederland wist van een sterk Portugal te winnen met 14-19. Gareth Gilbert vertelde na die wedstrijd: “We hebben geschiedenis geschreven en ik ben zo trots op het team en de staf. Hun inzet is enorm! Wij controleerden de wedstrijd de eerste 60 minuten, maar we gaven Portugal de kans om terug te komen waardoor de laatste 15 minuten erg spannend waren. Ik ben trots dat we hebben volgehouden en verdedigend alles hebben gegeven.”

Met de overwinning op Portugal, schreef Jong Oranje U20 geschiedenis. Nog nooit eerder stond Nederland in de Rugby Europe U20 Championship in de finale. Gareth Gilbert: “We beseffen allemaal dat we onze eerste finale van het Europees kampioenschap spelen en we hebben er alles aan gedaan om ons voor te bereiden op de wedstrijd tegen Spanje. Ze zijn een heel sterk team en spelen een sterk toernooi. We geloven in ons team en om eerlijk te zijn heb ik de saamhorigheid en mentaliteit nog niet eerder zo ervaren met een van de teams die ik eerder heb mogen coachen.”

Foto door Vasco Ribeiro Cunha

In de finale speelde Jong Oranje goed tegen Spanje, maar wist het niet door de verdediging heen te komen om te kunnen scoren, wat de Spanjaarden wel één keer is gelukt. Uiteindelijk bleek dit de doorslaggevende try te zijn die Spanje de titel bezorgde. Ondanks het verlies heeft het team een goede prestatie neergezet. Nederland is nog niet eerder als tweede geëindigd in de Rugby Europe U20 Championship. Gareth Gilbert: “Het is helaas niet het resultaat waar we op hadden gehoopt, maar hier leren we van. Het was een geweldig toernooi. Ik ben erg trots op het team en de staf en vooral voor de tijd en energie die hiervoor nodig was. Het is ons net niet gelukt maar hier kijken we nog lang op terug en dit zullen we niet snel vergeten. Het team bestond onder andere uit zestien eerstejaars spelers, dus we zijn ervan overtuigd dat we volgend jaar terugkomen en nog een stap vooruit kunnen zetten. ”

Foto door Vasco Ribeiro Cunha

Kristof Vanhout, technisch directeur van Rugby Nederland, kijkt positief terug op het kampioenschap: “Dit team heeft het enorm goed gedaan! Iedereen heeft superhard gewerkt. Helaas hebben we het kampioenschap niet gewonnen, maar de prestatie blijft geweldig. Nog niet eerder zijn wij zicht dicht bij het winnen van de U20 Championship geweest. Dit team heeft laten zien dat wij in Nederland de juiste richting op werken en dat de toekomst er rooskleurig uitziet. Er is een grote groep van aanstromend talent, zoals de talentvolle spelers in dit team, en hiermee zal ons Heren vijftiental straks alleen nog maar sterker worden.”

Joost Takken, bestuurslid topsport, over de prestaties van Jong Oranje U20: “Het U20 kampioenschap heeft laten zien dat Nederland steeds meer rugbytalent voortbrengt uit de Nederlandse jeugd. Het team heeft daarnaast ook laten zien dat we inmiddels competitief zijn en met gerenommeerde rugbylanden, zoals Roemenië, Portugal en Spanje, mee kunnen doen. Stap voor stap gaat het rugby in Nederland naar een hoger niveau. Uit de Rugby Academies van de High Performance Pathways stroomt elk jaar meer talent door naar de U18 en U20. De eerste lichtingen van deze talenten spelen inmiddels ook in het Nederlandse U23-team “Delta” en ook in het Nederlands team. Elk jaar worden deze teams sterker. De toekomst van het Nederlands toprugby ziet er veelbelovend uit.”