SUPER CUP

Jonkers’ Jonkies kunnen Portugese storm niet stoppen

Wedstrijdverslag door de Tim Tat met beeld van Luis Cabelo

Voor de laatste wedstrijd van het eerste seizoen Rugby Europe Super Cup reisde Delta naar de Portugese hoofdstad Lissabon waar het qua temperatuur in ieder geval een stuk beter toeven was dan in Nederland. Coach Allard Jonkers had maar liefst 11 nieuwe spelers opgenomen in zijn wedstrijdselectie waarvan er zes mochten starten, nadat Oyonnax-speler Jade Plane helaas op het laatste moment moest afhaken. Ook Lusitanos had debutanten en wat verder opviel was dat beide teams maar drie spelers ouder dan 26 jaar in hun startende 15 hadden.

De eerste vijf minuten waren voor de Portugese koploper, maar Delta liet zich niet imponeren en nam het initiatief over. De Portugezen moesten met man en macht verdedigen in hun 22-metergebid en kregen na acht minuten al de eerste waarschuwing van de Schotse referee Ethan Glass.  Diok-fullback Sem Verplancke legde aan voor de eerste drie punten, maar de trap van de Onder 20-speler ging rechts naast de palen. Delta-captain Pieter Schoonraad zette nog een tandje bij en onder leiding van de Zuid-Afrikaanse scrumhalf van Ascrum bouwde Delta een aantal goede aanvallen op. Toch was het de thuisploeg die de eerste punten scoorden nadat Francisco Rosa door drie tackles liep na een gewonnen ruck. Delta had hier even geen antwoord op en de Lusitanos kregen meer grip op de wedstrijd. Debutant scrumhalf Joao Dias liet zijn lijn nu afwisselend snel links en rechts de bal uitspelen en daardoor kon full-back Joao Freudenthal zijn tweede try van de campagne scoren.  Even later zorgde een dominante scrum van Lusitanos ervoor dat Nuno Peixoto de derde try voor de thuisploeg kon drukken.

Fly-half Jorge Abecasis kickte niet alleen netjes de conversies over de dwarslat, maar stond meer en meer aan de basis van goed opgezette aanvallen. Waar Delta net iets te gretig was en te vlak stonden zorgden zowel de Portugese voorwaartsen en driekwarters vanuit de diepte voor gevaar en vooral de kleine kale Joao Vieira was een plaag voor de Delta-verdediging. De 20-jarige center stond aan de basis van de vierde try waardoor Vasco Durao over de lijn kon duiken. Met nog tien minuten te gaan werd er beter gecommuniceerd aan Deltakant en kwamen er kansen. De goed fluitende Glass had echter in de 38e minuut wel een gele kaart mogen geven aan Lusitanos toen ze kort op elkaar drie kleine overtredingen maakten binnen hun vijf meter lijn en daardoor Delta van een zekere try afhielden na prima fasespel van de mannen van Jonkers. Met een 26-0 ruststand en toch enige kansen konden de jongens met een goed gevoel de rust ingaan.

Jonkers wisselde zijn hele eerste rij en met Jurriaan Jorna (Hilversum), Lars Linnenbank (Dukes) en Quermy Warmerdam (Haarlem) kwamen er drie debutanten tegenover het sterke pack van de gastheren te staan. De jongens lieten zich absoluut niet intimideren en Warmerdam maakte zich zeer verdienstelijk in het ontregelen van het Portugese spel. Dit zorgde ervoor dat de thuisploeg weer tot overtredingen moest overgaan en uitgerekend 25-voudig International Duarte Diniz kon tien minuten naar het strafbankje. De hoge tackle van de Hooker was Glass uiteindelijk te veel. Delta profiteerde een minuut later toen Castricum-flanker Dirk Wieringa een prachtige interceptie maakte, en vlak voor de goallijn te zijn getackeld, op maat de offload gaf aan de uitstekend support lopende Gyan van den Bogert waardoor de Dukes-center op zijn debuut kon scoren. Verplencke converteerde netjes en met nog zeven minuten een numerieke meerderheid groeide het zelfvertrouwen. De voor Schoonraad ingevallen scrumhalf Raymond Naea van AAC voerde het tempo op en o.a. Norbecio Mambo en Stijn Albers maakten aardige acties. Toch kon de man-meersituatie niet verder worden uitgebuit en nog voor Diniz terug was stelde Abecasis met een precieze cross-kick Durao in staat zijn tweede vijfpunter te drukken. Ondanks prima verdedigend werk van o.a. Melle de Jongh van ’t Gooi die een geweldige verdedigende interceptie maakte wist Vieira zijn debuut met een try te bekronen met een krachtige looplijn die niet te stoppen was.

Met nog ruim een kwartier te gaan moest Dukes achtste man Joël Lemmink met geel naar de kant vanwege een gevaarlijk actie in de line-out en was de koek wel een beetje op bij de mannen van Jonkers. Luis Pissarra, de invallende coach van Lusitanos en vice-captain van het Portugese team dat in 2007 aan het WK in Frankrijk deelnam bracht verse krachten in zijn eerste rij en met Francisco Salgado een vreselijke rappe en wendbare winger in het veld die meteen een andere invaller Frederico Cabral in staat stelde te scoren. Delta had geen antwoord op het snelle spel ondanks verwoede tackles van o.a. Breda-center Sam van Beek die elk Portugees been wel één keer moet hebben vastgehad. De 19-jatige Peixoto was erg alert bij een snelle uitbraak en try-saving tackle van Verplancke en Durao wist zijn derde try te scoren voordat Cabral met zijn tweede try en Abecasis met zijn zesde conversie de eindstand op 62-7 bepaalden.

Het was voor deze jonge groep leuker geweest om tegen eenzelfde soort team van bijvoorbeeld Brussels Devils te spelen, maar tegen de ongenaakbare koploper in de ‘Western Conference’ sloegen ze ondanks de hoogste nederlaag echt geen slecht figuur. Compliment voor de voor Zwitserland fluitende Glass die zich opvallend maar niet hinderlijk aanwezig manifesteerde en we zeker meer gaan zien op dit niveau of nog hoger. Na afloop was Jonkers duidelijk dat het een goed leerjaar was geweest en Lusitanos de terechte winnaar van de poule en Kristof Vanhout, Technisch Directeur Rugby Nederland verwoorde het prima; ‘Het eerste jaar heeft Delta zijn meerwaarde onmiddellijk bewezen, hiervoor zijn we ook de clubs dankbaar.’

Volgend seizoen hopelijk meer jonge spelers die in Nederland blijven spelen of vanuit het desbetreffende opleidingen in het buitenland voor Delta willen spelen en als de tegenstanders ook met die instelling het tweede seizoen van deze competitie ingaan kunnen we spannende en attractieve wedstrijden verwachten met wellicht uitbreiding van een Duits en een Zwitsers team bijvoorbeeld. Deze week worden de laatst wedstrijden in de East Conference afgewerkt en dan zullen in de lente van 2022 de halve finales worden gespeeld.

Tim Tat