SUPER CUP

Lusitanos maakt in tweede helft verschil tegen Delta

In de plaatsingswedstrijd van Delta tegen Lusitanos op het NRCA Amsterdam namen de gasten tegen het eind van de eerste helft het heft in handen. Met een geconverteerde try kwam het net voor rust op een 8-15 voorsprong. In het vervolg van het duel bouwden de Portugezen de voorsprong gestaag verder uit naar de 8-53 eindscore.

Binnen het kwartier opende aanvoerder David Weersma de score uit een penalty. Lang mocht het team van bondscoach Lyn Jones niet van de voorsprong genieten. Zeven minuten later stond de gelijkmaker (3-3) al weer op het scorebord.

Try
Lusitanos bleef de aanval opzoeken en kwam negen minuten voor tijd na een scrum op 3-8. Na de try van Daily Limmen werd de conversie op de paal geschoten. Beide teams leken met een 8-8 stand de kleedkamers in te gaan. In de ‘dying-seconds’ sloeg de Portugese ploeg alsnog toe.

In de tweede helft schroefde Lusitanos het tempo op. Binnen tien minuten resulteerde dat in een 8-29 achterstand. Door gele kaarten van Chris Raymond en Weersma speelde Delta in de slotfase zelfs met 13 man. Twee minuten voor tijd ging de Portugese stormloop liggen nadat de gasten de 8-53 hadden gemaakt.

Snelheid
Ondanks het verlies keek Tomasso Fricano terug op een goede eerste helft. ,,We kregen veel kansen en zetten Lusitanos onder druk. Toch was het hun snelheid dat het verschil maakte. Zeker toen we op een gegeven moment conditioneel tekort kwamen op ze.’’ De tweederijer was twee keer succesvol bij het terugwinnen van de bal nadat deze, na een score van Lusitanos, richting de Portugezen werd geschopt.

Met het hoge tempo had Stijn Albers vooraf al rekening gehouden. ,,Die Portugezen houden ervan, weten we. Toch leken we het goed te doen’’, vertelde de flanker. ,,Maar ja, een wedstrijd duurt 80 minuten dus dan moet je wel de hele tijd meekunnen met die snelheid.’’

Leren uitspelen
Met die laatste bewering was aanvoerder Weersma het eens. ,,De Delta-competitie is in het leven geroepen om het gat tussen de eredivisie en het internationale niveau te verkleinen. Die laatste twee minuten van de eerste helft moet je leren uitspelen. In februari gaat het in Oranje om het echie. Wat vandaag gebeurde mag dan niet nogmaals het geval zijn dan.’’

De enige tryscorer Daily Limmen was – als vanzelfsprekend – blij met zijn actie. ,,Hoe het precies ging kan ik niet meer terughalen. Het was wel een mooie beloning van ons harde werken. Alles wat we hadden getraind, lukte in de eerste helft’’, gaf Limmen tot slot aan.

Finalewedstrijden
Op 16 december speelt het ‘ontwikkelingsteam’ van Rugby Nederland in Amsterdam tegen het Tsjechische Bohemia Rugby Warriors. Het duel maakt uit van in totaal drie finalewedstrijden die op dezelfde dag op deze locatie worden afgewerkt.