NIEUWS

Toprugby coach Lyn jones wil Nederlands rugby verder brengen

De ervaren topcoach Lyn Jones is vanaf 1 september 2022 de nieuwe bondscoach voor de Nederlandse rugbyselecties. Oud-international Lyn Jones komt uit Wales en gaat mede dankzij financiële ondersteuning door World Rugby, de internationale rugbybond, de komende jaren aan de slag met de top en de talenten van het Nederlands rugby.

World Rugby telt wereldwijd 100 aangesloten bonden en 18 aspirant-bonden. De positieve ontwikkeling en resultaten van Rugby Nederland zijn niet onopgemerkt gebleven bij de Board van World Rugby. Vandaar dat Nederland nu is uitgenodigd voor deelname aan het “High performance” – programma. Dit zijn de 24 rugbynaties die financieel en organisatorisch worden ondersteund door de internationale rugbybond. Met daarin landen als Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ierland, Frankrijk, maar ook veelbelovende landen zoals Japan, Namibië, Portugal, Spanje, Georgië en nu dus ook Nederland.

Lyn Jones (57): “Ik ben vereerd en blij dat ik mij mag gaan inzetten om de doelstellingen van Rugby Nederland te helpen bereiken. Een van die doelstellingen is om een vooraanstaand rugbyland op het niveau van landen als Spanje en Roemenië te worden. Een andere is om op termijn deel te nemen aan het wereldkampioenschap rugby”.

Jones: “De weg naar “High performance” is erg lang en ook kostbaar. Goede afstemming en samenwerking tussen de clubs, de rugby-academies en de rugbybond is daarbij cruciaal voor de toekomstige successen, die we hopen te realiseren. Mijn ruim 27 jaar ervaring als coach kunnen helpen om met de vele uitdagingen om te gaan die alle rugbycoaches ervaren. Het “High performance”-plan is veeleisend en ik wil iedereen volop ondersteunen om daaraan de eigen bijdrages te leveren. Op dit moment heeft het Delta Super Cup-team een uitstekend, jong leeftijdsprofiel. Delta is in mijn ogen essentieel om talentvolle spelers, begeleiders en coaches voortvarend naar een steeds hoger niveau te stuwen”.

De status als lid van de “High performance nations” is Nederland nu toegekend voor de komende zes jaar. Dat betekent dat ook World Rugby op termijn kansen ziet voor deelname van de Nederland XV aan het World Cup-toernooi. Dit is het 4-jaarlijkse wereldkampioenschap rugby, dat in 2023 plaatsvindt in Frankrijk. Huidig wereldkampioen is Zuid-Afrika.

Toetreding tot de “High performance nations” omvat niet alleen financiële ondersteuning, maar ook de inbreng van technische en analytische hulp vanuit het hoogste professionele niveau. Plus deelname aan internationale oefenwedstrijden in de zomer en aan testwedstrijden in ons land tegen landen uit het zuidelijk halfrond die in november in Europa op tournee zijn.

Lyn Jones zal ook de wedstrijden in september en oktober van Delta in de Rugby Europe Super Cup coachen. Nederland XV speelt dan zes keer uit en thuis tegen vertegenwoordigende teams uit Portugal, Spanje en België. De thuiswedstrijden worden gespeeld bij Rugby Club Eemland in Amersfoort.

In februari en maart 2023 volgen dan de interlands in de Rugby Europe Championship. Alle wedstrijden worden ‘live’ uitgezonden door Ziggo Sport. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het nationale rugbystadion in Amsterdam.

Al met al staan de internationals en talenten van Rugby Nederland aan de vooravond van een zwaar programma. Maar met behulp van Lyn Jones, World Rugby, NOC*NSF en de sponsors van Rugby Nederland kunnen grote stappen voorwaarts gezet worden.