ORANJE

Lyn Jones wil volgende stap zetten in de ontwikkeling van Oranjeheren.

Op 3 februari spelen de Oranjeheren hun eerste wedstrijd van dit jaar. In het kader van het REC 2024 treden de mannen aan tegen de heren van Spanje. Voorafgaand aan het treffen met het Spaanse rugbyteam gaat bondscoach Lyn Jones in op de doelen waar hij dit jaar met de Oranjeheren aan wil werken.

Positieve terugblik

Voordat Jones zich uitlaat over de nieuwe doelstellingen voor de Oranjeheren, blikt hij nog één keer terug op het afgelopen jaar. “We hebben vorig seizoen een goede stap gezet en het zou geweldig zijn geweest als we die vooruitgang gedurende 2023 verder hadden kunnen uitbouwen. Helaas zijn we door een gebrek aan wedstrijden gestagneerd. De Supercup gaf onze hoop en dromen voor het nationale team in november weer een boost. Delta was een welkom geschenk, doordat ons management en de coaches de kans kregen om de allerbeste trainingen te geven en de beste lokale spelers te bekijken.”

Vervolgstap

Dit jaar hoopt Jones dus die belangrijke volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de Oranjeheren. “Mijn laatste boodschap aan de spelers na de vijfde – en laatste – wedstrijd in het REC ging over de manier waarop we tegen Spanje speelden. Dat is niet hoe we een week voor de wedstrijd moeten trainen, maar eigenlijk hoe we het hele jaar door moeten trainen. Dat is namelijk de manier waarop je gedurende een langere periode beter wordt. Binnenkort zullen we, als we opnieuw tegen Spanje spelen, de vooruitgang kunnen zien.”

Minder fouten

De focus voor 2024 ligt op zo min mogelijk fouten maken. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is hoe je wint en je betere resultaten behaalt. Goede spelers maken een goed team en fantastische spelers maken een fantastisch team. Onze Key Performance Indicators (KPI’s) waren vorig jaar behoorlijk. Als we deze met 5% kunnen verbeteren, zal dat een enorme invloed hebben op de uitslagen.

Eerste krachtmeting

De wedstrijd tegen Spanje is de eerste krachtmeting van de Oranjeheren in 2024. Jones spreekt met respect over de aankomende tegenstander: “Spanje is al tien jaar een sterke en constante factor binnen het Europese rugby. Ze zijn op veel verschillende gebieden heel sterk en hebben daardoor al twee keer meegedaan aan het wereldkampioenschap rugby. We waarderen de vooruitgang die ze boeken door een eigentijds spel te spelen en weinig fouten te maken, maar onze focus ligt op onszelf.”

“Wat we zullen ervaren, is dat we net als vorig jaar de behoefte hebben om vriendschappelijke wedstrijden te spelen voor de eerste officiële wedstrijd. Doordat dit niet altijd mogelijk is, zal Spanje meer wedstrijdritme hebben. Daardoor zijn ze waarschijnlijk het eerste half uur in het voordeel. Het is aan ons om in die periode bij te blijven en geloof te houden in ons vermogen om goed weerstand te bieden.”