ORANJE

Na 39-13 winst van Nederland op Duitsland wacht Polen op 2 maart in Amsterdam

Een bliksemstart van Nederland tegen Duitsland legde de basis voor de overwinning in de derde wedstrijd van de Rugby Europe Championship. Na twee verliespartijen, 18-20 thuis tegen Spanje en 31-10 uit bij Georgië, werd met 39-13 van Duitsland gewonnen. Op zaterdag 2 maart speelt Oranje de volgende ronde in Amsterdam tegen Polen.

Op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam kende Oranje een droomstart. Binnen tien minuten liep Siem Noorman dwars door de Duitse verdediging heen en drukte de eerste try tussen de doelpalen. Voor David Weersma was het een kleine moeite om de 7-0 aan te tekenen. Vijf minuten later was het weer raak. Reinhardt Fortuin zette de verdediging op het verkeerde been en maakte de tweede try (12-0). Weersma miste de conversie.

Na het geel van aanvoerder Koen Bloemen was het goede ritme bij Nederland even zoek. Van de kleine foutjes die in het spel slopen, maakten de Duitsers, met een extra speler, handig gebruik. Uit een driving maul werd vrijwel direct gescoord (12-7). Zeven minuten voor tijd deed Duitsland nog wat terug door een penalty tussen de palen te schieten. Ruststand 12-10.

Na de pauze werd aan beide kanten kort na elkaar een penalty benut. De 15-10 van Weersma werd een minuut later teniet gedaan door een score van Duitse kant (15-13). In de 54ste minuut werd de derde try gescoord uit een driving maul door Wolf van Dijk. Weersma schoot de conversie raak. Tien minuten voor tijd herhaalde de geschiedenis zich toen Ross Bennie-Coulson scoorde. Met een comfortabele 29-13 voorsprong werden  het duel rustig uitgespeeld. Weersma schoot kort voor tijd een penalty (32-13) tussen de palen. Diep in de extra tijd was het David Anderson die de laatste try maakte. Na de benutte conversie van Weersma werd het duel direct afgefloten en sloot Nederland het drieluik in de REC succesvol af.

Na afloop stapte Daily Limmen met een goed gevoel van het veld af. ,,Ik had het gevoel dat ze op een gegeven moment moe werden. Zelf hielden we ons goed aan ons ‘gameplan’ waardoor de score verder opliep.’’ Van Dijk werd na afloop verkozen tot ‘man of the match’. Een primeur voor de voormalig speler van RC DIOK. ,,ik ben blij dat ik ‘m gewonnen heb, maar ik zie het altijd als extra waardering voor de teamprestatie.’’ Over de wedstrijd was de speler, tegenwoordig actief voor Agronomia Rugby in Portugal, tevreden. ,,Het was taai, maar we hebben met elkaar goed gespeeld. Vorig jaar ging het er in Duitsland lastig aan toe. Vandaag was de start heel geconcentreerd, maar aan beide kanten werden wel veel kleine foutjes gemaakt. Dat kwam voornamelijk door het weer.’’

Zijn twee try’s uit een driving maul vond Ross Bennie-Coulson ‘lekkere cadeautjes’. ,,Het is het leukste wat er is, maar je doet zoiets natuurlijk met het hele team. We zijn nu drie weken achter elkaar met elkaar aan het spelen en trainen. We kunnen elkaar steeds beter vinden. Dat was vandaag ook weer te merken.’’