ORANJE

Nederland heeft geen kind aan Polen en wint overtuigend met 54-7

Amsterdam 2 maart – In de strijd om de vijfde plaats in de Rugby Europe Championship heeft Nederland vol overtuiging met 54-7 van Polen gewonnen. Van meet af aan domineerde de ploeg van bondscoach Lyn Jones en trakteerde het publiek op een heuse galavoorstelling. Op 17 maart speelt Oranje in Parijs om 14.45 uur tegen de winnaar van België-Duitsland.

Binnen vijf minuten kwam Nederland al op voorsprong. Na een line-out was het Ross Bennie-Coulson die de bal in de driving-maul op de grond drukte. Vikas Meijer schoot, bij afwezigheid van David Weersma, de conversie  tussen de palen. Binnen het kwartier bracht Meijer, spelend in Wales bij Cardiff Met, uit een penalty de 10-0 op het scoreboard.

‘Balletje achterlangs’

Oranje bleef domineren en hield de Poolse verdediging onder druk. In een snelle aanval gaf Wolf van Dijk een assist met een ‘balletje achterlangs’ op Daily Limmen die een vrije doortocht had op de tweede try (15-0) te scoren. Drie minuten later was het wederom Meijer die een penalty raak schoot.

Vrijwel direct nadat een speler van Polen geel had gekregen, was het Van Dijk die, uit een driving maul, 23-0 maakte. Meijer had geen moeite met de conversie. Kort voor tijd was Pieter Schoonraad die optimaal profiteerde van een misverstand in de Poolse verdediging. De vierde try betekende tevens dat het ‘half-time’ 32-0 stond.

Zevende speler

De vijfde try liet in de tweede helft niet lang op zich wachten. Chris Raymond was na vijf minuten succesvol. Oranje verslapte geen moment en kwam defensief totaal niet in gevaar. Na een kwartier kreeg Meijer de bal die hij zelf over de trylijn liep. (42-0). Zijn eigen conversie ging mis. Korte tijd later was het weer raak. Na een snelle actie was Siem Noorman in de 66ste minuut de zevende speler die een try (47-0) scoorde.

Polen kon de aanvalsdrift van Oranje niet stuiten. Debutant Max van Hilst was de volgende try-scorer. Meijer maakte het feestje voor beide spelers van Cardiff – voorheen RC ’t Gooi – compleet door de conversie (54-0) tussen de palen te trappen. In het laatste kwartier lukte het Polen eindelijk in de 22-meterzone van Nederland te spelen. Het resulteerde in de 75ste minuut voor de eerste try. Nadat de benutte conversie werd door beide partijen niet meer gescoord.

Van Hilst

Na afloop kon Van Hilst zijn geluk niet op. ,,Dit was echt geweldig en mooi om in een team met Vikas (Meijer red.) te spelen. M’n ouders en vrienden zaten op de tribune. Wat een droomdebuut. Het was even wachten tot ik erin mocht, maar toen scoorde ik ook nog een try. Ik ben hier heel erg blij mee’’, jubelde Van Hilst voor hij zich het feestgedruis instortte. Meijer was het met z’n ploeggenoot uit Wales eens. ,,Het was de derde cap voor me, maar de eerste als startend speler. Die try was een mooie bonus.’’

Voor Daily Limmen was het na de eerste helft klaar. Een enkelblessure noopte de speler van Cas RC te stoppen. ,,Die wissel was preventief. We hebben veertig minuten op hun helft gespeeld. Terecht dat we flink voor stonden, maar je weer het nooit. We zouden in de tweede helft flink gas geven, maar dat mocht ik niet meer meemaken.’’

Captain Koen Bloemen was trots op het feit dat het team 75 minuten de Polen onder druk hield. ,,In de eerste helft gaven we slechts één penalty weg. Dat zegt genoeg.’’ Op de vraag tegen wie hij in Parijs hoopt te spelen was hij duidelijk. ,,België. Omdat dat voor ons de grootste uitdaging is.’’ Bondscoach Lyn Jones was dezelfde mening toegedaan als het gaat om de tegenstander in Parijs. ,,Vandaag ben ik blij met het aantal punten dat we gescoord hebben. Natuurlijk hadden we graag de nul gehouden, maar we zijn als team op de goede weg. We willen tegen zo veel mogelijk teams spelen. Daarom heeft België mijn voorkeur.’’