NIEUWS

Nederland neemt deel aan Rugby Europe Super Cup 2021-2022

Woensdag 7 juli 2021, 10.00 uur

Rugby Europe start een nieuwe competitie: de Rugby Europe Super Cup. Een Europese topcompetitie bedoeld voor de Tier 2-landen, met om te beginnen 8 teams. Nederland heeft zich geselecteerd en zal met team Delta deelnemen aan deze cup. Een unieke kans voor jonge talentvolle spelers om op dit niveau te spelen en ervaring op te doen, met zicht op het wereldkampioenschap 2027.

Rugby Nederland verheugt zich om deel te nemen aan de nieuwe competitie Rugby Europe Super Cup. Het is een internationale competitie op hoog niveau en het zal verbreding en verdieping geven aan de kwaliteit van het niveau in Nederland. In deze nieuwe competitie is het niveau hoger dan de huidige ereklasse. Hierdoor kan Rugby Nederland haar topspelers perspectief bieden en op een gedegen manier voorbereiden op het nationale team.

TEAM DELTA
Voor de Rugby Europe Super Cup stelt Rugby Nederland een franchiseteam samen. Dit team draagt de naam Delta en bestaat uit in principe spelers onder 24 jaar. Van deze leeftijdgrens kan afgeweken worden als dat nodig is om het team te versterken. Spelers die nog geen vijf jaar in Nederland wonen, en dus niet speelgerechtigd zijn voor het nationaal team, komen ook in aanmerking voor dit team.

Directeur Andrew Meredith legt uit waarom Rugby Nederland direct enthousiast was over deze nieuwe competitie: “We kunnen dit zien als een extra stap in de ontwikkeling van het topsport pathway. Vande Rugby Academy’s, het Nationaal Training Centrum, Onder 18, Onder 20, de franchisecompetitie, naar het nationaal team. De spelers draaien op jonge leeftijd mee op een hoog niveau. Op deze manier hopen we Nederlandse topspelers perspectief te kunnen bieden.” Rugby Nederland heeft als doel om hiermee het Nederlandse rugby al vanaf jonge leeftijd een vroeg stadium internationale ervaring op te doen.

ACHT TEAMS
In het verleden kenden we de European Continental Shield, georganiseerd door EPCR (European Rugby Champions Cup). In 2019 kwam deze competitie ten einde. Rugby Europe heeft daarom de Super Cup opgezet, om de spelers weer een competitie aan te kunnen bieden op dit niveau. De competitie bestaat uit acht teams waaronder de zes landen uit de afgelopen Rugby Europe Championship Poule (België, Georgië, Portugal, Roemenië, Rusland en Spanje). Ondanks het winnen van de promotiewedstrijd zaterdag 29 mei, had Nederland een uitnodiging als winnaar van de Rugby Europe Trophy Poule. Het laatste, achtste, land is gekozen door middel van een wildcard en is Israël.

WEDSTRIJDKALENDER EN SPONSORING
Deelnemen aan de Super Cup wordt mogelijk gemaakt door een tweejarige sponsorovereenkomst met Skynet Worldwide Express. Eigenaar Michiel Campagne is enthousiast over de competitie en de kans om Rugby Nederland en al haar jonge talenten naar een volgend niveau te brengen. Skynet is ook hoofdsponsor van Rugby Club Eemland in Amersfoort. Er is afgesproken dat de thuiswedstrijden van Delta daar zullen worden gespeeld.

De competitie zal bestaan uit acht teams, opgesplitst in twee poules. Elk team speelt zes wedstrijden in de poule fase, drie thuiswedstrijden en drie uitwedstrijden. De kalender ziet er als volgt uit:

• Ronde 1: 18 en 19 September 2021
• Ronde 2: 25 en 26 September 2021
• Ronde 3: 23 en 24 Oktober 2021
• Ronde 4: 30 en 31 Oktober 2021
• Ronde 5: 4 en 5 December 2021
• Ronde 6: 11 en 12 December 2021
• Halve finale: 16 en 17 April 2022
• Finale: 8 Mei 2022

v.l.n.r. voorzitter Janhein Pieterse, bestuurslid Joost Takken en Michiel Campagne