ORANJE

Nieuw format voor de Rugby Europe Championship

Rugby Europe, het Europese bestuursorgaan, verantwoordelijk voor de promotie, ontwikkeling en organisatie van rugby in Europa, heeft het nieuwe format aangekondigd voor hun belangrijkste herencompetitie, de Rugby Europe Championship (REC), dat in zal gaan vanaf de editie in 2023.

De REC wordt volgend jaar uitgebreid van 6 naar 8 teams. Na de schorsing van Rusland, zijn er drie nieuwe landen aan de competitie toegevoegd, waaronder België, Duitsland en Polen. De REC zal ook een spannend nieuw format hebben waarin elk jaar alles op het spel staat tot de allerlaatste wedstrijd van de competitie:

 • De 8 landen worden opgesplitst in twee poules, met behulp van een “serpentine system” waarbij gekeken wordt naar de resultaten van de laatste twee jaar;
  • Poule A: #1 Georgië, #4 Spanje, #5 Nederland en #8 Duitsland
  • Poule B: #2 Roemenië, #3 Portugal, #6 België en #7 Polen
 • In de periode van februari tot en met maart 2023 worden 20 wedstrijden gespeeld.
  • Elk team speelt steeds vijf wedstrijden, ongeacht hun rangschikking.
  • In de eerste 3 weekenden van februari 2023 worden elk weekend, aan de hand van een ‘Round-robin phase’, 4 wedstrijden gespeeld.
  • Het play-off systeem, na de poulefase, bevat halve finales tussen de bovenste 4 teams en de onderste 4 teams. Deze halve-finales worden gespeeld op 4-5 maart 2023
  • Het toernooi wordt afgesloten met een “Grand Final”-weekend op 18-19 maart 2023, waar alle posities van #1 tot #8 op het spel staan.
 • Dit nieuwe format en de indeling van de poules is vastgesteld voor een periode van 2-jaar. Het team dat na 2 jaar cumulatief de minste punten heeft behaald, zal degraderen naar de Rugby Europe Trophy. Het team dat de meeste punten in de Trophy heeft behaald, promoveerd naar de REC, met de voorwaarde dat aan de deelnamecriteria wordt voldaan.

Philippe Tuccelli, Rugby Europe Head of Competitions: “Het nieuwe format heeft als doel om onze top 15-a-side competitie interessanter te maken en op het sportieve vlak te laten groeien. Met de integratie van het nieuwe play-off systeem willen we meer spektakel creëren in wie er jaarlijks de competitie wint. We zijn continue op zoek naar manieren om de sport te laten groeien en meer mogelijkheden te creëren voor onze landen in Europa. Met de uitbreiding naar 8 teams is een belangrijk punt bereikt in de ontwikkeling van Europees rugby naar het hoge niveau.

Florent Marty, CEO van Rugby Europe: “De nieuwe Rugby Europe Championship staat centraal in onze commerciële strategie. Aan de mediakant zal de competitie nu worden uitgevoerd met een volledig gecentraliseerd model, dat zowel een beter tv-product als een verbeterd verhaal voor fans, sponsors en uitzendpartners zal bieden. Vanuit het oogpunt van sponsoring, vertegenwoordigen deze acht Europese markten het meest aantrekkelijke aanbod voor merken die willen investeren in Europees rugby. Dit, met ons voortdurend toegenomen aanbod van digitale inhoud op sociale media, zal de fanbase voor Rugby Europe-competities blijven vergroten.