ORANJE

Nipt verlies Oranje (18-20) na spannende slotfase tegen Spanje 

Voor een goed gevuld NRCA ging het eerste duel van de Nederlandse rugbyers met 18-20 verloren tegen Spanje. Het was het eerste duel in de Rugby Europe Championship van 2024. 

Oranje kwam na een penalty van David Weersma op voorsprong (3-0), maar daarna nam Spanje het heft in handen. Een gemiste tackle betekende een vrije doortocht van een Spaanse speler die de eerste try liet aantekenen. Bij 3-10 was het weer Weersma die de bal tussen de palen schoot (6-10). Niet veel later werd wederom een tackle op een Spaanse speler gemist, waardoor deze een vrije doortocht kreeg om de tweede try te scoren. De 6-17 leek de ruststand te worden, maar Spanje kreeg in de slotseconde een penalty mee die werd benut. 

Halverwege de tweede helft deed Oranje wat terug. Dennis van Dijken tekende de eerste try aan. Helaas miste Reinhardt Fortuin de conversie en daarmee de mogelijkheid op 13-20 te komen. Oranje bleef aandringen. Het publiek maakte zich op voor een spannend eind. De strijdlust van Nederland werd vier minuten voor tijd beloond voor het getoonde spel. Captain Koen Bloemen maakte de try (18-20). Helaas werd de conversie gemist door Willie de Plessis, want het bleek ook de laatste actie van het duel.  

Volgens Bloemen begon Nederland goed aan de wedstrijd. ,,Tegen de wind in spelen is altijd lastig. Spanje zette meteen druk. Helaas betekende in het begin die ene misstap meteen een try tegen. Dat het kort daarna nog een keer gebeurde was heel vervelend.’’ Toch kon de aanvoerder met het resultaat leven. ,,Als je weet dat we twee jaar geleden hier in Amsterdam met grote cijfers verloren, het vorig jaar 28-20 werd in Spanje hebben we toch weer een stap gezet.’’ 

Christopher Raymond vond het een ‘tough game’. ,,De foutjes in de eerste helft nekten ons. Het is heel jammer dat drie kicks mis gaan want anders win je hier.’’ Gabor Besijen was het eens met zijn ploeggenoot. ,,Het was een mooie wedstrijd met een stroeve start. We hebben laten zien dat we het gaatje met de landen boven ons iedere wedstrijd weer kleiner weten te maken.’’  

Komende zaterdag speelt Oranje in en tegen Georgië.