SUPER CUP

Ondanks sterke verdediging verliest Delta van Romanian Wolves

In Amsterdam verloor Delta in de Rugby Europe Super Cup 2023 ook de tweede wedstrijd. De Romanian Wolves, met binnen de gelederen een aantal spelers die vorige maand nog op de World Cup in Frankrijk speelden, waren met 5-31 te sterk voor het team van bondscoach Lyn Jones. William Edwards tekende vijf minuten voor tijd voor de enige try van Delta en bepaalde daarmee de eindstand.

In vergelijking met het eerste duel, uit bij Brussel Devils (41-12) was het team op maar liefst 22 plaatsen gewijzigd. De spelers die in België in het veld stonden waren in voorbereiding op het Europees kampioenschap onder 20 jaar in Praag dat 11 november van start gaat. Aan het huidige team Delta vinden minder drastische spelerswisselingen plaats. De 23 spelers gebruiken de laatste poulewedstrijd – donderdag 19.00 uur uit bij Bohemia Rugby Warriors in Tsjechië – en de duels die volgen ter voorbereiding op de interlandperiode die vanaf februari plaatsvindt.

Verdediging
Al na vier minuten kwam Delta op achterstand na de eerste try van de Roemenen. Tien minuten later werd de voorsprong eerst verdubbeld en schoot Romanian Wolves de conversie tussen de palen (0-12). Het lukte Delta maar niet het spel te verplaatsen naar de helft van de sterke tegenstander. Delta kreeg nog een try en conversie tegen, maar de verdediging stond goed in het tweede deel van de eerste helft. Mede daardoor werd niet meer gescoord door de ‘Wolves’. Ruststand 0-19.

Die stand bleef tot halverwege de tweede helft staan. Delta kon goed druk zetten op de Roemeense verdediging. In combinatie met de eigen sterke defensie leek een kwestie van tijd voor de hatelijke nul van het scorebord zou verdwijnen van het scorebord. Het tegendeel bleek waar. De Romanian Wolves maakten tot twee keer toe een try voordat Edwards de spreekwoordelijke eer redde.

WK-niveau
Gabor Besijen speelde, als enige, beide wedstrijden van Delta en kon het verschil goed duiden. ,,Tegen Brussels Devils speelden we een heel ander spel. Dit was een ‘fysieke pot’ met een mooi resultaat tegen een hele goede ploeg met jongens van WK-niveau. Het was ook de eerste keer dat we echt samenspeelden na vier keer trainingen met elkaar’’, liet de speler van het Belgische Dendermonde na afloop weten. Mees van Oord en Sam van Berkel waren het met Besijen eens: ,,De tweede helft hebben we heel veel op hun helft gespeeld. Helaas kwamen we niet tot scoren, maar we hielden ze lange weg bij onze trylijn’’, aldus de spelers van Diok.

Eerste center David Wiersma hield een ‘gek gevoel’ over aan het duel. ,,We hebben echt alles gegeven. hadden we graag meer punten gewild, maar we hielden ons aan het gameplan waardoor we zeker in de tweede helft stand hielden’’, vertelde de captain. Bondscoach Lyn Jones was tevreden over de uitvoering, organisatie en structuur. ,,Ze hebben hard gewerkt tegen een team dat in de toekomst alleen maar sterker gaat worden.’’

Donderdag 16 november speelt Delta de laatste wedstrijd in de poule. Uit bij Bohemia Rugby Warriors in Tsjechië om 19.00 uur. Het duel is te volgen via https://www.rugbyeurope.eu/news/rugby-europe-super-cup-2023/