NIEUWS

Onze Club Is Van Iedereen

Net zoals in de wereld van rugby, zijn er binnen de sport diverse culturele achtergronden vertegenwoordigd. Deze diversiteit vormt een essentieel onderdeel van onze sportgemeenschap en verrijkt ons allen. Echter, het is belangrijk dat we niet aan de zijlijn staan bij belangrijke maatschappelijke gesprekken over inclusiviteit. Daarom neemt Rugby Nederland deel aan het project ‘Onze Club Is Van Iedereen’ van NOC*NSF, gericht op het actief bestrijden van racisme en andere vormen van discriminatie.

Wij streven ernaar dat iedereen zich welkom voelt op het rugbyveld, bij clubs en evenementen. Ongeacht achtergrond, uiterlijk of omstandigheden, heeft iedere individuele persoon het recht om gerespecteerd en geaccepteerd te worden. Discriminatie is ontoelaatbaar. Dit is waar inclusiviteit om draait: rugby is van iedereen en iedereen verdient gelijke kansen om deel te nemen.

Het begrip ‘iedereen’ gaat verder dan slechts huidskleur of afkomst. Het omvat verschillende aspecten van iemands identiteit: financiële status, eventuele beperkingen, seksuele oriëntatie, achtergrond en opleidingsniveau, geloofsovertuiging en meer.

NOC*NSF, als overkoepelende sportorganisatie in Nederland, heeft een belangrijke rol omarmd. In samenwerking met diverse sportbonden en het Platform Ondernemende Sportaanbieders streven we ernaar om alle sportomgevingen toegankelijk te maken voor iedereen. Het project ‘Onze Club Is Voor Iedereen’ is een stap in deze richting, waarbij sportclubs en -scholen zich inzetten voor een inclusieve omgeving.

Trainingsprogramma voor clubs

Binnen Onze Club Is Van Iedereen kunnen clubs gratis gebruik maken van een trainingsprogramma op maat, om met elkaar de vraag “Hoe gaan we binnen de club met elkaar om?” te beantwoorden. Vrijwilligers en medewerkers van sportclubs krijgen hierdoor praktische handvatten. De theatershow ‘Ik wou weer dat het weekend was’ van toneelgroep Live your story is onderdeel van dit trainingsprogramma.

Onze Club Is Van Iedereen wordt uitgevoerd door NOC*NSF, in samenwerking met onder andere de POS en actief betrokken bonden: NBB, NHV, Nevobo, NL Actief, Nederlandse Vechtsportautoriteit, KNCB, Badminton Nederland, KNHB, KNLTB, KRNB en Rugby Nederland. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de Tijmen Vader development@rugby.nl