NIEUWS

ook winnaars onderscheidingen overige categorieën bekend

Nadat op zaterdag 14 mei jl. de winnaars in de jeugdcategorieën bekend zijn gemaakt werden op zaterdag 28 mei 2022 de winnaars in de overige categorieën bekend gemaakt en gehuldigd. In een vol stadion in het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam werden, na de finales om landskampioenschap van de heren en de dames, de winnaars bekend gemaakt. Ook werden de winnaars van het seizoen 2019-2020 gehuldigd omdat deze door de Corona crisis alleen online bekend waren gemaakt.

Speler van het jaar
Na een zinderende finale bij de heren tussen Rugby Club DIOK en Rugby Club Haarlem, waar na verlenging RC DIOK won met 35-33 vond de uitreiking van de speler van het jaar plaats. Eerst werd de winnaar van seizoen 2019-2020 gehuldigd. Josh Gascoigne, winnaar van seizoen 2019-2020 speelde bij Rugby Club Hilversum, maar is inmiddels teruggekeerd naar Nieuw-Zeeland. Daarom was zijn teamgenoot Dirk Danen aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Josh is een topspeler, razendsnel, met een groot atletisch vermogen en spelinzicht. Hij deelt zijn kennis en draagt op vele vlakken bij, onder andere door het verzorgen van wedstrijdanalyses en coaching. Josh is een uitdagingsgerichte spelbepaler, en was vice-captain van de Oranjeheren XV.
Voor seizoen 2021-2022 zijn Daan van der Avoird, Hugo Langelaan en Chris Raymond genomineerd. Twee van de drie spelers, Daan en Chris, stonden in de finale al tegenover elkaar en staan wederom tegenover elkaar tijdens deze bekendmaking. Na een korte inleiding van bestuurslid Annelies Acda werd bekend gemaakt dat de winnaar van seizoen 2021-2022 Hugo Langelaan is geworden. Hugo is een onmisbare vaste kracht in de 1e rij bij Rugby Club Eemland. Hugo is captain van het nationale ‘Delta’-team dat dit seizoen deelnam aan de nieuwe Rugby Europe SuperCup competitie. Daarnaast is hij ‘key player’ in de nationale selectie, waarin hij tot nu toe in alle wedstrijden aantrad en veel speeltijd maakte.

Dirk Danen nam de oorkonde in ontvangst voor Josh Gascoigne
Daan van der Avoird, Hugo Langelaan en Chis Raymond

Scheidsrechter van het jaar
Michael Assman, voorzitter van de commissie rugby scheidsrechters (CRS) was ook vandaag aanwezig om de winnaars te huldigen en bekend te maken. Guus Welle Donker, winnaar 2019-2020 nam vol trots zijn prijs in ontvangst. Guus is lid van WRC-Te Werve. Hij fluit 2 wedstrijden per weekend en soms meer, en coacht ook nog een clubteam. Guus fluit veel in zijn hele regio, enthousiasmeert en trekt anderen daarin mee. Hij zoekt en gebruikt coaching adviezen, is sympathiek en behulpzaam, met andere woorden een voorbeeld voor iedereen. Het seizoen 2021-2022 kende in deze categorie vier genomineerden: Arend Beltman, Eduard Looten, Koen Maaijen en Gert Visser. Na een korte speech van Michael Assman werd onthult dat Gert Visser de winnaar is van dit seizoen. Gert begon zijn loopbaan bij de Utrechtse Rugby Club en fluit al geruime tijd nationaal en internationaal. Hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een in binnen- en buitenland zeer gewaardeerd scheidsrechter, en fluit inmiddels op hoog niveau in de elitegroep van Rugby Europe scheidsrechters. Gert treedt weinig op de voorgrond, maar zijn deskundigheid, professionele instelling en ‘work-ethic’ is indrukwekkend. Daarnaast staat hij desgevraagd collega’s bij met adviezen en coachende hulp. Gert is door zijn ervaring, zijn kennis van zaken en zijn scheidsrechterlijke kwaliteiten een voorbeeld en rolmodel voor anderen.

Guus Welle Donker
Jens Pardede, Guus Welle Donker, Arend Beltman, Gert Visser en Eduard Looten

Speelster van het jaar
Na afloop van de finale om landskampioenschap bij de dames tussen CL RCW/Hilversum en RC the Bassets die overtuigend gewonnen werd door CL RCW/Hilversum was de laatste categorie, speelster van het jaar, aan de beurt. Roderik Bolle, voorzitter van Rugby Nederland, sprak Bastiënne Oonk, de winnares van seizoen 2019-2020, kort toe en reikte haar de trofee en bijbehorende oorkonde uit. Bastiënne speelt voor AAC en komt uit voor Oranjedames XV. Zij straalt passie, respect, gedrevenheid en trots uit. Bastiënne is een multi-inzetbare “team player”, zowel in 15s als in 7s. Typerend voor haar is dat zij destijds tijdens een blessureperiode aanwezig bleef bij haar team om ondersteuning en hulp te bieden aan anderen.
Daarna stonden twee van de drie genomineerden van seizoen 2021-2022 ,net als bij de heren, nog in hun wedstrijdkleding klaar voor de onthulling. Bij de heren waren het spelers uit beide teams, ditmaal waren het speelsters uit hetzelfde team. Nicky Dix en Inger Jongerius die samen met Liza de Wild genomineerd waren. Na kort een aantal mooie woorden gesproken te hebben maakte Roderik Bolle bekend dat Nicky Dix speelster van het jaar seizoen 2021-2022 is geworden. Nicky speelt voor het cluster team RC Waterland/Hilversum en is daarin een dragende kracht. Zij heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, en is multi-inzetbaar in de 1e rij van de scrum. Nicky beschikt over een hoge ‘work-rate’ en een echte topsportmentaliteit.

Bastiënne Oonk
Liza de Wild, Inger Jongerius en Nicky DIx