NIEUWS

Oranje Dames richting Wereldbeker 2025?

In mei hebben onze Oranje Dames een geweldige wedstrijd gespeeld tegen Hong Kong en de overwinning thuis kunnen houden. Wat de spelers, staff en supporters op dat moment niet wisten is dat dit in de toekomst meer positieve gevolgen zou hebben dan gedacht.

World Rugby kondigde al een tijdje geleden aan dat er een nieuwe internationale competitie voor vrouwen zou aankomen: WXV. Wat nog niet duidelijk gecommuniceerd was: De kwalificatie voor de volgende World Cup in 2025.

Het was duidelijk dat het aantal teams zou opgetrokken worden van 12 naar 16 teams. Aangezien hierin 7 plaatsen zouden zijn voor Europese teams zou kwalificatie zeer moeilijk worden, 6 Nations en Spanje liggen voor alsnog een beetje boven ons niveau.

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

MAAR

De weg naar kwalificatie is nu ook verandert. Dit zal via deze nieuwe internationale competitie gebeuren, waardoor een extra plaats voor Europa meer dan mogelijk is!

WXV

Het eerste jaar van de kwalificatie voor de WXV, die in oktober van start gaat, was via regio’s gebonden. De winnaar van de REC komt uit in poule 2 of 3. Voor het jaar 2024, het kwalificatiejaar van World Cup 2025, zal het team dat het hoogst op de World Ranking staat na 6 november (en niet uitkomt in de WXV) een wedstrijd spelen tegen de laatste van poule 3 in WXV.

‘The fate of the bottom team will be decided by a play-off with the next best side, according  to the World Rugby Women’s Rankings.

Door de winst tegen Hong Kong staan onze dames momenteel 15de in de ranking achter Rusland, en  lijkt het er voorlopig op dat deze wedstrijd naar Nederland zal gaan. Rusland zal geen kans maken, Samoa en Kazachstan zijn al gekwalificeerd, dus we staan er zeer goed voor.

Dit zou betekenen dat onze Oranje Dames eind dit jaar (indien hoogste ranking op 6 november) een play off wedstrijd zullen spelen voor promotie naar de WXV, wat dan zorgt voor een kans op kwalificatie via de WXV.

Wat het nog reëler maakt is dat Host Nation, Engeland, al geplaatst was door hun halve finale in 2021 en er dus een extra plaats zonder regio vrijkomt in de WXV (6 in plaats van 5).

Op de achtergrond zijn wij druk bezig met verschillende stakeholders om de strategische en operationele planning op orde te hebben om zo Dames in de beste omstandigheden klaar te stomen.

Wij zijn opzoek naar partners die op korte en lange termijn dit prachtige avontuur mee willen aangaan en deze geweldige groep willen ondersteunen in hun ambities.

Geïnteresseerd? Stuur zeker een mail naar td@rugby.nl

Samen Rugby Nederland. Let’s go!