ORANJE

Oranje sluit REC-debuut tegen gemotiveerd Roemenië

Voor het vijfde en laatste duel in de Rugby Europe Championship heeft bondscoach Zane Gardiner zijn 23-koppige selectie bekend gemaakt. Oranje speelt zaterdag om 13.00 uur in Amsterdam op het Nationaal Rugby Centrum tegen Roemenië. Bij winst met minstens drie try’s verschil voor Nederland, komen beide teams op 9 punten. Kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2023 in Frankrijk is voor Nederland niet meer haalbaar. Georgië en Spanje zijn daar al zeker van.

Voor Gardiner komt met het duel een eind aan een periode van tien maanden waarin zij hebben deelgenomen aan twee Europese competities. “De promotie naar het een na hoogste niveau heeft het team enorm doen groeien. De jonge spelers, grotendeels amateurs, hebben álles gegeven. Deze ervaringen heeft ieder beter gemaakt.” De coach kijkt uit naar een volgepakt stadion waar eindelijk de thuisfans weer welkom zijn. “Het is voorlopig de laatste kans om een grote prestatie neer te zetten. Daarna evalueren we deze leerzame periode en gaat de voorbereiding op de REC 2023 van start.”

Aanvoerder Bartje Wierenga blikt vooruit naar een stevig duel. “We sluiten ons debuut af in de Rugby Europe Championship tegen een team dat voor de derde plaats strijdt en daarmee nog steeds kans maakt op deelname aan de Worldcup. Roemenië zal zeer gemotiveerd zijn, maar dat zijn wij ook. Gelukkig is er weer publiek aan wie we dat kunnen tonen.”

Het duel is de laatste wedstrijd in Oranje voor Storm Carroll. Na 41 caps (zaterdag 42) wordt op gepaste wijze afscheid van de flyhalf genomen.

De spelers:
1. Hugo LANGELAAN
2. Mark DARLINGTON
3. Andrew DARLINGTON
4. Koen BLOEMEN
5. Marijn HUIS
6. Louis BRUINSMA
7. Spike SALMAN
8. Niels VAN DE VEN
9. Caleb KORTEWEG
10. David WEERSMA
11. Daan VAN DER AVOIRD
12. Daily LIMMEN
13. Bartje WIERENGA ©
14. Jordy HOP
15. Te Hauora CAMPBELL
16. Ross BENNIE-COULSON
17. Lodi BUIJS
18. Kieran HOGG
19. Jim BOELRIJK
20. Christopher RAYMOND
21. Blake NIGHTINGALE
22. Mark COEBERGH
23. Storm CARROLL

Foto door Dennis van de Sande