ORANJE

ORANJE START MET ACHT DEBUTANTEN TEGEN SPANJE

De Oranjedames maken zich klaar voor hun vertrek naar Spanje, waar zij het zaterdag zullen opnemen tegen de koploper van de Rugby Europe Championship: de Spaanse Leeuwinnen. Na een lange, en onzekere periode komt de wedstrijd nu toch echt dichtbij. Hoofdcoach Sylke Haverkorn maakt de opstelling voor zaterdag bekend met daarin maar liefst acht debutanten.

“Door alle coronamaatregelen van afgelopen jaar moesten wij creatief en flexibel zijn in de voorbereidingen,” vertelt hoofdcoach Sylke Haverkorn. Het was een periode met verschillende uitdagingen: het opzetten en uitvoeren van een sterk Covid-19-beleid, het annuleren van trainingen in verband met rellen op straat, en besneeuwde velden. “Uiteindelijk heeft dit ons dichter bij elkaar gebracht. Door uitval van clubrugby hebben we met de selectie meer kunnen trainen, en konden wij ons volledig focussen op het begeleiden en opleiden van onze nationale teams.”

Foto door Dennis van de Sande

Spanje wist Rusland afgelopen weekend te verslaan met op het eind een 56-7 score op het de teller. Een tegenstander van formaat, op plaats 10 op de wereldranglijst, die ook komende zaterdag hun zinnen heeft gezet op de winst. Winst betekent voor Spanje namelijk automatisch dat ze nog kans maken om zich te kwalificeren voor het WK 2021 in Nieuw-Zeeland. De staf verwacht dan ook stevige tegenstand komende zaterdag.

En juist die tegenstand is belangrijk, laat ook assistent-coach Pien Selbeck weten. “Na een jaar geen wedstrijden te hebben gespeeld en met maar een paar wedstrijden die vorig seizoen zijn gespeeld, is het altijd lastig te meten waar je aan moet werken. Met deze wedstrijd vergaren de dames internationale wedstrijdervaring en dat is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het Nederlands team.”

Foto door Dennis van de Sande

Opvallend aan de opstelling is het hoge aantal debutanten en de gemiddelde leeftijd die laag ligt dit jaar. Een team waarmee de staf nog veel interlands hoopt te mogen spelen, maar waarvoor het ook pittig zal zijn om het op te nemen tegen Spanje. Onder die acht speelsters die komende zaterdag hun eerste cap zullen behalen valt onder andere Julia Morauw, zij stroomt als eerst door vanuit de Jong Oranje Onder 18 selectie waar Rugby Nederland in 2019 mee startte. Verdere debutanten zijn: Merel van Kampen, Michaja van Capel (te zien op bovenstaande foto), Liza de Wild, Jara Bunnik, Dido Denier van der Gon, Kim Dekker en Flore Voogd.


Linde van der Velden, momenteel spelend voor de Exeter Chiefs in Engeland, is voor de wedstrijd teruggevlogen en zal wederom het captainschap op zich nemen zaterdag. Daarnaast heeft Tamara Stock, spelend bij Stade Rennais in Frankrijk, zich aangesloten bij de trainingen en in Spanje sluiten vrijdag nog vice-captain Inger Jongerius, spelend bij Eibar Rugby Taldea en Jordan Heil, Lieve Stallmann en Nicky Dix aan. Deze laatste drie genoemde meiden vertrokken onlangs naar Spanje om te spelen bij Club Polideportivo les Abelles in Valencia. Voor al deze spelers geldt dat zij het komende zaterdag op zullen nemen tegen teamgenoten.

Zaterdag 27 februari
Kick off 16.00 uur

Volg de wedstrijd live via Rugby Europe TV en laat de dames ondanks de afstand weten dat je ze support #SamenOranje