ORANJE

Oranjedames hebben hoge ambities voor 2024

Zaterdag spelen de Oranjedames hun eerste wedstrijd voor het REC 2024. Het is de aftrap van een reeks belangrijke wedstrijden voor het REC 2024 en de kwalificatie voor de WXV. Sylke Haverkorn, bondscoach van de Oranjedames, legt de lat hoog: “We willen 1ste of 2e worden in de kwalificatiepoule voor de WXV en een grote stap zetten richting plaatsing voor het WK in 2025.”

Topfit

Volgens Haverkorn is winst in de eerste twee wedstrijden een must om 1ste of 2e te worden in de poule van het REC 2024.  “Als we de eerste twee wedstrijden  winnen, is de kans groot dat we de WXV halen en het traject voor het WK in 2025 in gaan. We kunnen de laatste wedstrijd tegen Spanje dan vrijuit spelen.” Om deze gewenste resultaten te behalen, keek de coachingstaf van de rugbyvrouwen onder andere naar de fysieke fitheid van de topteams wereldwijd. “Naar aanleiding van deze informatie, analyseerden we wat er qua trainingsarbeid nodig was om zelf ook naar dat niveau te groeien. Onder leiding van onze fysieke trainer Dino hebben we hier grote stappen in gezet.” 

Hoog niveau

Uit recente tests blijkt dat de speelsters van het Nederlandse rugbyteam momenteel dicht tegen het fitheidsniveau van de top aanzitten. Volgens Haverkorn is deze groei in fitheid een belangrijke voorwaarde om verder te groeien als team. “Ervaring kun je niet versnellen, maar aan fitheid kun je gericht werken. We merken ook dat de sfeer in het team heel goed is. Het niveau op de trainingen ligt hoog en op elke positie is er veel concurrentie, met een mooie mix van jong talent en ervaren speelsters.” 

Grote belangen

Het hoge niveau op de trainingen kan volgens Haverkorn niet los worden gezien van het belang van de aankomende wedstrijden. “Alle speelsters beseffen heel goed wat er op het spel staat de aankomende wedstrijden. We kunnen een grote stap zetten richting het WK in 2025. Als dat lukt dan komen we op een niveau waarbij er vanuit NOC*NSF, World Rugby en hopelijk ook commerciële partners, meer geld en ondersteuning komt om het topsportprogramma te versterken. Daarmee creëren we de randvoorwaarden voor de huidige én toekomstige rugbysters om als semi-professional voor het rugby te kiezen.”

Eigen kracht

De bondscoach van de Oranjedames kijkt met vertrouwen naar het aankomende duel tegen Zweden. “We hebben vorig jaar al eerder tegen Zweden gespeeld, dus we weten redelijk wat we kunnen verwachten. We hebben bovendien de highlights van de laatste oefenwedstrijd van Zweden geanalyseerd. We verwachten een wedstrijd tussen twee teams die erg aan elkaar gewaagd zijn. Het uitgangspunt is om vanuit onze eigen kracht te spelen, waarbij we het fysieke gevecht van de voorwaartsen willen winnen en vanuit daar onze snelle lopers proberen te lanceren. We zijn fitter dan ooit dus we hebben er veel vertrouwen in.” 

Haverkorn sluit af met een oproep aan alle rugbyfans: “Wie benieuwd is naar hoe we ervoor staan en hoe we Zweden gaan verslaan, wil ik uitnodigen om de meiden in het stadion aan te moedigen. We verwachten dat het een mooie wedstrijd wordt!”