ORANJE

Oranjedames maken zich klaar voor het gevecht tegen Spanje

Net als de herenselectie wordt er ook door de damesselectie sinds januari weer hard getraind ter voorbereiding op de eerstvolgende interland. Het is onlangs nog voor de Oranjeheren gebleken dat in deze onzekere tijden het ieder moment kan veranderen, maar vooralsnog ziet alles ernaar uit dat de wedstrijd van 27 februari tegen Spanje gewoon doorgaat. Hoog tijd voor een update.

WK-ticket
De Oranjedames spelen in de Women’s XV Championship, de hoogste klasse binnen Rugby Europe, samen met Rusland en Spanje. In maart 2020 verloren onze dames in een zenuwslopende wedstrijd nipt van Rusland, en de wedstrijd tegen Spanje, die later in april zou plaatsvinden, werd door Covid-19 uitgesteld. Ook Spanje en Rusland moeten het nog tegen elkaar opnemen. Dit betekent dat er, ondanks het aanbreken van het nieuwe jaar, nog steeds wedstrijden van vorig jaar gespeeld moeten worden.

De EK-titel, die Spanje al een aantal jaar nu op haar naam heeft staan, dient dit seizoen als het pad naar de Europese kwalificatie voor de World Cup 2021 in Nieuw-Zeeland. Een belangrijke motivatie voor Rugby Europe om deze wedstrijd ondanks de omstandigheden alsnog te laten doorgaan. Een nog grotere motivatie voor de dames om deze wedstrijd te winnen.

Nederland neemt het 27 februari op tegen de titelverdediger in Spanje. Een week eerder, op 20 februari, spelen Rusland en Spanje tegen elkaar. wat er tevens voor zorgt dat de wedstrijd tussen Spanje en Nederland kan bepalen wie er nog kans maakt op een WK-ticket.

Bruisend  team
Er wordt sinds vorig seizoen getimmerd aan de weg met een nieuw en jong team, waarvan de gemiddelde leeftijd 22 jaar is. “We hebben nu een jong, bruisend en enthousiast team wat nog een lange weg te gaan heeft”, vertelt hoofdcoach Sylke Haverkorn. “Onze ogen staan gericht op het WK 2024 in Frankrijk. Het grotere doel is om daar met de Oranjedames te staan. Er loopt meer dan genoeg talent rond in Nederland om dat doel te kunnen bereiken.”

De ontwikkeling van het team is te zien aan de speelsters die de kans krijgen om in een buitenlandse profcompetitie te spelen. Met nu vier speelsters in Spanje, twee in Japan, één in Frankrijk en één in de Engelse competitie, wordt de ervaring en het niveau van het Nederlands team steeds hoger.

Aan hoofdcoach Haverkorn en de staf is het nu de uitdaging om het team dat lange tijd stilzat, weer klaar te stomen voor deze belangrijke wedstrijd. Aan enthousiasme en inzet is er geen tekort in dit team, maar het is afgelopen maand wel gebleken dat een tijd als deze om meer creativiteit vraagt.

Toch heeft deze gekke periode ook zo zijn voordelen; clubtrainingen zijn nog niet toegestaan waardoor de staf en het team zich volledig op de wedstrijd kunnen focussen en het mogelijk is om vaker bij elkaar te komen. Kortom: kostbare tijd voor het gehele team om elkaar weer beter te leren kennen, zowel op als rondom het veld.

De wedstrijd wordt net buiten Madrid gespeeld in het stadion genaamd Pedro Escartín. Het is mogelijk om de dames live te volgen via Rugby Europe TV. Wil je de dames succes wensen? Laat het ze weten met de hashtag #SamenOranje