ORANJE

Oranjeheren hebben geen enkele moeite met Duitsland en winnen met 45-0

Parijs, 17 maart – Het Nederlands rugbyteam is vijfde geworden in de Rugby Europe Championship. In Parijs werd Duitsland met 45-0 verslagen. Na een rommelige openingsfase kwam het duel langzaam op gang. Na een kwartier doorbrak Oranje de malaise. Het nam het heft in handen overtuigde op alle vlakken.

Spelend in de 22 van de Duitsers werd een klein kickje over de verdediging gespeeld. De bal werd opgepakt door Reinhardt Fortuin. Die liep enkele meters door en drukte de bal achter de trylijn na 13 minuten. De speler van de Zuid-Afrikaanse Cheetahs schoot kort daarna de conversie tussen de palen.

Domineren

Met de 7-0 voorsprong op het scorebord bleef Oranje de verdediging van de Duitsers onder druk houden. Het leverde halverwege de eerste helft een penalty op die feilloos werd benut (10-0) door Fortuin. Het geloof in eigen kunnen was duidelijk weer terug, want het restant van de eerste veertig minuten bleef het team van bondscoach Lyn Jones domineren.

Het resulteerde in de 27ste minuut in de tweede try. Op het moment dat de driving maul werd teruggeduwd door de Duitser draaide Pieter Schoonraad zich vrij en scoorde de scrumhalf snel 15-0. Vanuit een lastige hoek schoot Fortuin de 17-0 tussen de palen.

In de extra tijd kwam Nederland door Koen Bloemen op 22-0. De captain drukte de try tussen de palen op de grond. Fortuin had daarom geen moeite met de conversie waardoor de kleedkamer werd opgezocht met een comfortabele 24-0 voorsprong.

Vierde try

De vierde try (29-0) kwam op naam van Bart Wierenga in de 46ste minuut. Een paar minuten eerder had de oud-speler van Cas een mogelijkheid gemist toen hij de bal niet onder controle kreeg. Fortuin had geen enkele moeite met de conversie en voegde nog eens twee punten toe aan het totaal.

Na een kwartier zakte tempo uit de wedstrijd weg. De vele scrums waren hier debet aan. De Duitsers waren totaal niet bij machte om een ommekeer te forceren. Tot Wierenga in de 62ste minuut opdook en 36-0 liet aantekenen. Fortuin kickte van de rechterkant met zijn linkerbeen de bal wederom (38-0) tussen de palen. Vier minuten later voltooide Wierenga zijn hattrick met de 43-0 score. En weer kreeg Fortuin de bal tussen de palen (45-0). In de laatste tien minuten ging het kaarsje langzaam uit. Spelers werden gewisseld en het duel werd zonder al te veel problemen uitgespeeld.

Fullback Mees van Oord keek terug op een mooie laatste wedstrijd. ,,Het ging goed. In de eerste helft was het een beetje inkomen. De Duitsers speelden pittig, maar uiteindelijk kregen we de punten op het scorebord. In de tweede helft werden ze moe en konden we uitlopen. Bovendien hielden we ze op nul punten.’’ Wierenga complimenteerde zijn teamgenoten die hem in staat stelden tot drie keer toe een try te scoren. De topscorer van de dag over het duel: ,,Het was lekker om de bal te krijgen en het af te maken. Als team waren we goed en de beweging in de backline zorgden dat ik goed werd aangespeeld.’’