ORANJE

Oranjeheren verliezen van de kampioen maar positief gevoel overheerst

De eerste thuiswedstrijd van 2023, in een goed gevuld NRCA. De dag begint al succesvol, de parkeerplaats is na een lange periode van verval eindelijk opgekalefaterd en de bolide heeft vandaag een solide staplek met uitzicht over het veld. De redactie is in aanwezigheid gehalveerd vanwege familiebezoek. De andere helft heeft dit slimmer weten te combineren en heeft zijn vader meegenomen. Als u vandaag denkt ‘Wat zijn ze scherp vandaag’, dat is waarschijnlijk de levenservaring van de gastredacteur.

Langzaamaan breekt de zon door en het publiek wordt al aardig opgewarmd. De stadionomroeper begint met het bekendmaken van de opstellingen, een keuze waar hij na de voorwaartsen van Georgië opgenoemd te hebben al spijt van lijkt te hebben. Bij de winger heeft hij overduidelijk al kramp in zijn kaak en even dreigt hij de wissels te laten voor wat het is. Op puur karakter zet hij toch door en maakt het rijtje af. Wij hopen dat de Oranje XV vandaag over net zoveel doorzettingsvermogen beschikt.

De Lelo’s trappen af en er volgt direct een knock-on door Nederland bij de kick-off. Salman wordt gelift, maar kan nét niet bij de bal. De scrum van Oranje walst vervolgens vrolijk over de Lelo’s heen, iets wat vorige week in Madrid ook al af en toe gebeurde. Wij zijn blij verrast en zijn benieuwd of dit de hele wedstrijd zo doorgaat! Wat volgt is een slordige beginfase over en weer. Nederland zet druk waardoor Georgië meermaals de bal verspeelt, maar Nederland houdt het ovaal ook niet vast. Uiteindelijk is het Limmen die met kunst en vliegwerk de losse bal in de 22 vastpint. Van Dam zet druk en tacklet hard, er ontstaat wat paniek bij Georgië en de bal zeilt de tribune in. Na de lineout wordt een penalty versiert, nu staan we op de 5! Jammer dat iemand er bij gaat liggen in de ruck en de kans is verkeken. Zeer sterk begin, maar helaas een bezoek aan de Georgische 22 zonder punten.

foto: Dennis van de Sande

Na weer een sterke aanvalsfase gaat er een mannetje te weinig in de ruck, de support gaat van de voetjes af en de bal is vrij om geroofd te worden. De Georgiërs stappen er zo overheen, nemen de bal mee naar het Nederlandse trygebied 80 meter verderop en Niniashvili pakt de try. Deze snelheidsduivel was vorig jaar al een plaaggeest voor ons, laten we hopen dat het vandaag bij deze ene blijft.

Nederland blijft vooruit verdedigen en crossing na een matige boxkick van Georgie geeft Nederland een kans voor de palen. Weersma is scherp en er staan punten op het bord, 3-7! Goede druk van Nederland zorgt weer voor een knock-on bij Georgië. De mannen uit de Kaukasus zijn scherp bij het benutten van kleine kansen, maar de basis piept en kraakt. Een van die kansjes volgt in de 17e minuut, de Lelo’s zetten goed kort werk op vanuit de line out. De grote mannen zijn niet meer van de trylijn te weren. De grootste man van het veld, nummer 4 in het wit, maakt de try. De conversie wordt gemist door Todua waardoor het gat 9 punten is.

Ondertussen maakt uw redactie een praatje met enkele dames van het Nederlands team. Zij mogen na deze klapper van een wedstrijd aantreden tegen Zweden. Een dubbel programma vandaag, dat is genieten! Ook van deze wedstrijd zal de redactie verslag doen.

Weer fantastische druk door Ნiderlandebi. Van Dijk ript de bal en van Dam ganzestapt door de defensie. Op het nippertje wordt hij getackeld. Hij krijgt kort daarna een tweede poging, weer is er goed kort spel en de lange bal gaat Van Dam. Dit keer net te hoog en weer geen try. Drie keer scheepsrecht? Weer is er voordeel en wordt de penalty snel genomen. Van Dijk wordt gemanhandelt en verliest de bal, de kans is weer verkeken. Nederland moet klinischer met zijn kansen omgaan, de tegenstander staat 50% van de tijd vast met de kont tegen de trylijn, maar op het scorebord zien we er niets van terug. Dit herkennen we uit de wedstrijd van vorige week: heeft Nederland geduld, dan volgen de punten vanzelf. Maar wanneer er te gehaast wordt gespeeld, is de tegenstander zo scherp als Jan van Acquoij in de groepsapp van het Vlaggenschip.

Ondertussen roept Christopher Raymond roept de schoenmaker het veld op. Ducttape, gereedschap voor de professional. Uw redactie kan deze reparatiemethode aan eenieder aanraden. In de luwte van de reparatie hebben wij tijd voor wat andere overpeinzingen. De nummer 3 van Georgië heeft extreem korte sokken, maar heeft wel de kniekousen getatoeëerd op de benen. Een milieubewuste keuze. Wolf van Dijk heeft zijn tulband, naweeën van zijn rooftocht in Spanje, verstopt onder een scrum-cap. De modepolitie heeft een drukke dag op het NRCA.

Waar de schoen van Raymond nog gelapt kon worden, is dat niet zo bij het lichaam van Peters. Jammer, wij zien hem graag en hij speelt solide voor iemand met maar 2 caps. Darlington (A) komt erop als zijn vervanger. Er is ondertussen verwarring op het veld, we wachten maar we weten niet waarop. Weersma verlaat het veld om gewisseld te worden, maar niemand komt terug. De redactie snapt het niet meer en zijn niet de enige. Ondertussen wordt het spel hervat met een man minder. Na rondvraag bleek het een gele kaart. Zoals Xander de Buisonjé zou zeggen: ‘Niemand weet waarom…’.  Ook geel voor Lelo’s. Net als in het nummer van Volumia, wordt de waarom-vraag herhaald, maar het is niet van belang. Met twee man op de Amsterdamse café stoelen wordt de wedstrijd hervat. Fortuin is onfortuinlijk en mist de kick voor de palen en de wedstrijd rommelt richting de rust.

Onderweg naar de koffie bespreekt de gastredacteur wat hem op is gevallen. De positionering van Bloemen is sterk, hij staat altijd op de juiste plek in de aanval en in de defensie. De tackles en hits van Sialau zijn dominant, hij zorgt voor een gigantische druk op de Georgiërs. Van die druk wordt weer geprofiteerd door Van Dam. In zijn derde cap is hij naar de wing gegaan en zorgt vanaf hier voor de aanvallende impuls. Loekie de Leeuw mag na zijn carrière bij de ING vandaag weer schnabbelen voor Rugby Nederland. Ook hij kiest, net als de prop van Georgie, voor een duurzamere wereld. De tweede helft gaat van start, zonder Loekie maar met Weersma weer op het veld. Gezien het spelbeeld van de eerste helft nemen we plaats direct naast de 22 van Georgië. We verwachten try’s!

De plaatskeuze blijkt al snel foutief, Georgië schiet uit de startblokken en kan alleen van de trylijn afgehouden worden met een reeks penalty’s. Nummer 7 stapt het veld weer op na zijn gele kaart en de impact is te zien in de vorm van een reeks succesvolle pick en go’s, leidend tot een try van Chkoidze, een van de kale eerste rijers met een baard. De conversie wordt geraakt door Abzhandadze, stand 3-19. Tien minuten later is in dezelfde red-zone van Nederland een goeie maul van Georgië. De hooker rolt zo over de trylijn en scoort zijn tweede. Conversie uit een moeilijke hoek valt via de binnenkant van de paal binnen, eg netjes. Nederland lijkt teruggeschakeld te hebben na de rust waar de tegenstander een tandje bij heeft gestoken. De ballen gaan soepel rond bij de mannen in het wit en zelfs de dominante tackles van Bruinsma en Sialau kunnen hen niet afstoppen.

Het leeft gelukkig na een dik kwartier in de tweede helft weer wat op. Het begint met een sidestep van Coebergh terwijl hij over de grond duikt. Nog nooit gezien en voor de redactie ook fysiek onmogelijk. Vraag de trainer bij de lokale Sports & Games sportschool maar, hij zal direct bevestigen dat wij hier niet motorisch toe instaat zijn. Het wedstrijdbeeld van de eerste helft keert langzaam terug, Oranje staat weer in de 22 van Georgië! Salman en Bruinsma proberen samen de scrumhalf van Georgia onder het kunstgras te duwen, mankend moet deze het veld verlaten.

Goede scrum, goeie fases, maar te trage rucks. Het positioneren gaat te traag waardoor de verdediging van de tegenstander altijd goed staat. Alsof ze meelezen gaat de volgende aanval hier wel goed. Penaltys worden weggegeven door Georgie en Nederland ruikt het kunstof-krijt van de trylijn! Pick en go’s a gogo, Bloemen ziet het gat en ramt er doorheen. Hij strekt zijn lange lijf en de try is er!  Weersma mist helaas en het staat 8-26, het kan nog denken de positiviteit goeroes op de tribune! Het publiek hier in het NRCA staat op de banken terwijl Niniashvili geel krijgt voor offside bij de try.

Weer herpakt Georgië zich met weer een try uit de maul, terwijl hij losbreekt is er geen verdediging in de buurt voor invalhooker Zamtaradze, die dan ook maar al te graag scoort. Darlington mag vervolgens het veld weer verlaten voor een wissel en Peeters komt er weer op. Helende krachten van het magisch water? Ook Ruijgrok mag zijn aantrede doen. We gaan kijken hoe de scrum komt te staan. De EHBO is in de tussentijd druk bezig met het verwijderen van het bloed van Ross Bennie Coulson zijn snor. Om het bloeden te stelpen, krijgt hij 2 tampons in zijn neus. Het lijkt wel alsof er een walrus op de eerste rij staat, eindelijk wat mentale intimidatie tegen de doodenge eerste rijers uit Kaukasië.

In de slotfase speelt Nederland zich nog eens offloadend vrij van de eigen trylijn. Campbell geeft soepeltjes de bal door, Hop chipt en wordt getackled zonder bal. Geel voor Matkava, de derde kaart al voor de bezoekers. We zien mooie acties onder druk, we genieten er van! Punten levert het helaas niet meer op, althans, niet voor Nederland. Een versnelling van Georgië is nog genoeg voor een laatste try. Een balletje naar binnen en de prop die vangt houdt het overzicht. Knap gedaan, jammer voor Nederland. Dit was het slotakkoord en een eindstand van 8-40.

Opvallers in de tweede helft volgens de gastredactie: Coebergh, de man is klein postuur maar groot van spel. Koelman valt sterk in, fysiek is hij een beer waar zelfs de Georgiërs niet graag mee worstelen. En wederom een sterke Bloemen, hij heeft gebikkeld en een verdiende try meegepakt.

Net als vorige week in Spanje is de redactie tevreden over het spel, maar vandaag laat de score toch een ander verhaal zien. Georgie, ze versloegen Wales recentelijk, is echt wel een maat groter dan ons. Volgende week reizen de heren af naar Duitsland voor de eerste ontmoeting sinds corona. Deze wedstrijd moet gezien het spel van de afgelopen weken én de resultaten van Duitsland echt wel gewonnen worden. De redactie zal niet mee afreizen en ook de wedstrijd niet live kunnen verslaan, net als onze collega rugbyers in de regio Zuid dompelen wij ons onder in het carnavalsgedruis. Het verslag volgt na aswoensdag.

De redactie gaat nog even een bak koffie halen voordat de wedstrijd van de dames begint, maar voor de heren sluiten wij nu af.

De redactie