ORANJE

Oranjeheren zetten Spanje onder druk

5 februari 2023, de zon schijnt en het is prima vertoeven in Madrid. Uw redactie is er ook dit jaar weer bij om verslag te leggen van het reilen en zijlen van de Nederlandse XV in de Rugby Championship. Vandaag wel thuis vanaf de bank jammer genoeg. Tenminste, als het redactielid in bezit van de afstandsbediening de stream kan vinden, hij is helaas niet meer in het bezit van een Ziggo account dus dat is een uitdaging. Na wat geploeter is in de krochten van het internet toch uiteindelijk een krakkemikkige stream met Engels commentaar gevonden. Precies op tijd voor de kick-off, dus laat maar een vervolg komen van wat nu al een prachtig rugbyweekend is!

Oranje begint sterk aan de wedstrijd, maar ook een tikkeltje slordig. De tackles zijn snoeihard, heerlijk laag en de Spanjaarden worden teruggedreven. Jammer dat de line-outs niet goed lopen en er geen voordeel wordt gehaald uit het verdedigende werk. Na vijf minuten is het Christopher Raymond die de kentering inzet en met een prachtige jackal zekere Spaanse punten voorkomt.

Ondertussen staan enkele leden van het Vlaggenschip aan de deur om wat kledij op te halen voor de wedstrijd in Gouda. Net op dat moment trapt Rheinhard Fortuin de bal tussen de palen om zichzelf tijdens zijn eerste cap te trakteren op 3 punten. Nederland gaat met 0-3 aan de leiding! Uw redactie plaats zich weer op de bank naast Kees de Labradoodle en ziet onze heren doorgaan met druk zetten. De Spanjaarden worden uit de 22 gewerkt en moeten achteruit. In de ruck ziet de ref echter een overtreding van van Leeuwen, bij het wegkruipen neemt hij met de voetjes de bal mee. Dit leidt tot een penalty voor Spanje, Vinuesa blijft kalm en schiet het ovaal tussen de palen. Na 13 minuten is het 3-3.

Uit de restart is Oranje weer de bovenliggende partij. De bal wordt herwonnen en de aanval wordt ingezet. Met gedurfd spel wordt de fout geforceerd. Geen try, wel een penalty recht voor de palen. Waar Fortuin raakt, mist Weersma. Het blijft 3-3. De Engelstalige commentatoren bediscussiëren of het wel slim is om van kicker te wisselen, maar uw redactie staat altijd achter Weersma. Sinds hij enkele jaren terug op een Waals sportpark in de laatste seconden een penalty raakte onder grote druk om Nederland de promotie naar de Rugby Championship te gunnen, kan hij bij ons weinig meer fout doen.

De Nederlandse druk in het middenveld is prachtig om te zien. Ze zijn soms alleen net iets te gretig, waardoor ze enkele centimeters offside komen te staan. De Spanjaarden maken hier gretig gebruik van en trekken de defensie dichter bij elkaar. De overlap ontstaat, het hele veld wordt gebruikt en in de hoek van het veld drukt 2e rijer Ferrer de try op een plek waar normale een winger zou staan. Daily Limmen kon er net niet meer bij, de stand komt op 10-3 na een zeer goede conversie van de Spaanse fly-half.

Dave Koelman komt er na 25 minuten op, Wolf van Dijk lijkt een hoofdwond te hebben opgelopen. Z’n wilde haren was hij al kwijt, maar nu loopt hij met een panty over zijn hoofd. Wellicht gaat hij een lokaal eettentje overvallen op jacht naar een goede tapa of twee. Maar eerst zal hij af moeten rekenen met de Albondigas van de tegenstander, nog even volhouden Wolf!

Weer volgt een goeie fase van Nederland, vanuit een scrum zijn ze zeer sterk aan de bal en rammen de voorwaartsen er op los. Na 10 fases vormt zicht een penaltyvoordeel, maar ondanks het gestructureerde aanvalsspel komt er niet meer uit. De penalty is voor Nederland en een berisping voor de Spaanse capitano. Weersma trapt weer, dit keer bijna voor de palen en mist geen twee keer: 10-6. Nederland kan verrassend goed mee in het eerste half uur, houden ze dit vol? Gastredacteur Kees is ondertussen in slaap gevallen, moegestreden waarschijnlijk.

Sterke scrums! Langelaan, Bennie-Coulson en Peters bezorgen hun Spaanse evenknieën ernstige kopzorgen. Het levert zelfs een penalty op. Fortuin legt aan voor weer een penalty, dit keer uit een lastige hoek van langere afstand. Hij krult hem op de paal vanaf 45 meter, waarna Los Leones een extreem sterke exit spelen en maken dat ze wegkomen uit hun eigen trygebied. Zonde, hier was kans om de aansluiting te vinden voor Nederland. In de eerste aanval daarna maakt Chris Raymond een overtreding teveel, hij mag op een bankje tien minuten siësta houden. Weer maakt fly-half Vinuesa geen fouten en hij zet de 13-6 op het bord.

Het gaat bij vlagen gelijk op, maar als Spanje gas geeft over de flanken zijn ze levensgevaarlijk, zeker met een man meer. Na een rennende aanval krijgen ze line-out op de Nederlandse vijfmeter. Van Leeuwen voorkomt een zekere Spaanse try met schitterende verdedigende actie in de maul. Als het laatste minuutje de deur gesloten blijft, dan is er een kans in de tweede helft. De scrum met 7 man wordt overleefd en de bal wordt door Weersma de tribunos ingeramd. Helaas voor Nederland mag de line-out nog genomen worden. Vanuit een maul sluipt scrum-half Estanislao Bay weg en komt toch de try nog op het bord. Met 20-6 is het rust.

Nederland gaat aangeslagen de catacombes in en komt er na 15 minuten aangeslagen weer uit. We komen niet weg onder de Spaanse druk in de eerste drie minuten van de tweede helft. Flanker Foulds vindt de ruimte aan de buitenkant en breidt de score verder uit naar 25-6. Kunnen onze mannen zich herpakken en het sterke spel van de eerste 20 minuten hervinden? We hebben gedeeltelijk een stabiele basis, het pack staat sterk in de scrums, maar is dan weer slordig in de line-outs. Ruimte voor verbetering, maar er is goede hoop!

Over Goede Hoop gesproken, Rheinhard Fortuin kaapt met regelmaat de ballen weg voor de Spaanse neuzen. Ook onder de hoge druk van de tegenstander dirigeert hij zijn lijnspelers met gemak de goede kant op. Wij zijn tevreden over de kalmte die hij met zich meebrengt, de spelers om hem heen duidelijk ook. We zijn benieuwd wat coach Lynn Jones gaat doen als hij zowel Fortuin als Du Plessis en Lydon tot zijn beschikking krijgt, een luxeprobleem voor onze leider.

Vanuit een line-out die wel goed ging gaat Wolf uit wandelen. Hij glipt overal doorgeen met zijn tulband en tegenstanders worden opzij geschoven als ware het glazen water op de vrijdagavond. Na de hele verdedigende lijn zijn hielen te hebben laten zien, scoort Wolf de eerste try voor Nederland. Wolf, die in het dagelijks leven rechten studeert, houdt hier een krachtig pleidooi voor het Nederlands rugby. De commentator vergelijkt de try van Van Dijk zelfs met die van Duhan van der Merwe voor Schotland afgelopen zaterdag, zeer zeker een compliment. Weersma doet ook zijn duit in het zakje en kickt raak om de stand op 25-13 te brengen.

De mannen in het rood laten zich niet uit het veld slaan na de try van Nederland en draaien de duimschroeven nog eens aan. In twee minuten zijn ze twee keer in het trygebied te vinden, maar door goed verdedigend werk eindigt de eerste poging held-up en de tweede in een knock-on op de trylijn. Met klotsende oksels kijken wij toe hoe Oranje hier heel goed weg komt. Deels geluk, maar ook voor een groot gedeelte te wijten aan de onvermoeibare arbeidsethos van onder meer Bennie-Coulson, Raymond en debutant Peters.

Spanje gaat op zoek naar de sleutel voor de Nederlandse defensie en wisselt hooker Miejimolle erin. Hij lijkt de oplossing ook niet te brengen want in een vlaag van verstandsverbijstering vliegt hij over een ruck heen om zonder armen Coebergh een beuk te geven. Na 20 seconden spelen krijgt hij meteen geel. Niet lang daarna melden van Balkom en Pieters zich op het veld, hopend gebruik te kunnen maken van het overtal. Jammer genoeg lukt dit laatste niet, kicker Vinuesa kan ook raken vanaf 50 meter afstand en pakt drie punten met een joekel van een trap.

Uw redactie ziet vandaag veel goede dingen, maar merkt ook op dat teveel basics fout gaan. Met een man meer er niet doorkomen in de Spaanse 22 is gewoon jammer, daar zit meer in. Ondertussen gaat door de vele wissels het tempo uit de wedstrijd, iets waar Spanje tevreden mee lijkt te zijn. Ingedut mist Vinuesa nu wel een penalty recht voor de palen. Nederland pept zich nog eens op en gaat in de aanval op jacht naar de aansluiting. Door de spierballen van Salman en Raymond komt de trylijn in het zicht en na een slimme chipkick van Weersma kan Van Dam de bal net niet drukken. De line-out die nog stond eindigt een verloren maul en de kans is weg.

Nederland probeert nog wel, maar wordt niet meer zo gevaarlijk als daarvoor. Telkens weer staan de Spaanse mannen ze in de weg om de punten te pakken. Zo lijkt de wedstrijd gespeeld totdat in 76e minuut Chris Raymond er genoeg van heeft. Vanuit een pick & go ramt hij zichzelf over de lijn en zet de deur naar de overwinning op een hele kleine kier. Als ook Weersma raak trapt is het verschil 8 punten. Als je nu terugdenkt aan de twee gemiste penaltys van de 1e helft is dat wel heel jammer, want dan had Nederland in de laatste 4 minuten echt voor de overwinning kunnen gaan tegen het sterke Spanje.

De overwinning komt er niet, althans, niet voor Oranje. De wedstrijd eindigt na 80 minuten in 28-20 voor de Spaanse gastheren. Los Leones hebben het moeilijker gehad met onze mannen dan afgelopen jaren, iets waar wij hoop uit putten. Het Nederlandse spel lijkt te groeien, de spelers slimmer te worden en het team consistenter. Harde werkers als Van Dijk en Raymond laten vandaag zien dienend te zijn voor de creatievelingen Fortuin en Weersma. Als coach Jones hierop voortborduurt, kan het Georgië volgende week ook heel erg lastig worden gemaakt op het NRCA. Wij zijn er dan weer bij op de tribune, zonder gastredacteur Keesje, maar met de laptop op schoot. Tot dan!

Uw redactie