ORANJE

Oranjemannen kunnen één helft mee met Georgië

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekoek, Sandra van Dijk en Koen Lebbink fotografie Dennis van de Sande

Na een kansloze nederlaag vorige week in Spanje ontvangt Oranje deze week recordkampioen Georgië in eigen huis. De muziek dampt uit de boxen en het is gezellig in het rugby stadion ondanks de lage temperaturen. De redactie is in Amsterdam, maar niet geheel compleet. De vakantievierder is terug, de andere helft zit met een hersenschudding en een quarantaineverplichting op de Bredase bank. Met een vrouwelijke gastredacteur verslaan wij de wedstrijd vanaf de zonnige tribunes (en woonkamer). Rugby Nederland zorgt goed voor de aanwezige redactie, want we mochten plaatsnemen op de VIP tribune.

Nog voor de wedstrijd ontstaat er verwarring op de tribune: speelt Dirk Danen alleen vandaag? Speculaties gingen dat hij het in zijn eentje ook wel af zou kunnen, maar het bleek een eerbetoon aan de captain, hij zal immers het oranje shirt na vandaag aan de wilgen hangen na een succesvolle interlandcarrière. Bedankt Dirk! Kort hierop volgen de volksliederen en de redactie is na het horen (en zien) van de hymne van Georgië, de Tavisoepleba, al een beetje geïntimideerd. Gelukkig hoeven wij slechts te typen, het harde werk is voor de mannen op het veld. Tevreden over de gekozen zijde en locatie op de tribune, krijgt uw redactie de Oranjeheren recht voor de neus. Vorig jaar in Georgië werd het een pot met attractief rugby, dus we zijn benieuwd naar vandaag.

De bal wordt getrapt en de strijd woedt vanaf het eerste moment! Nederland weet dat de Lelo’s geen ruimte gegeven moet worden en zet druk vanaf de 1e minuut. Te Campbell maakt een mooie steal, dit wordt vervolgd door een lekker kickje van Daan van der Avoird die de tegenstander in de hoek vastpint. Nederland durft naar voren te rugbyen!

Vanuit de line out ontsnapt Georgië. Deze was, zoals het Vlaggenschip het zou noemen, 4de klasse-recht. Nederland stopt de mannen in het wit halverwege de eigen helft af, maar wel ten koste van een penalty. Na zeven minuten al levert dit een kerfuffle op, wat de Italiaanse arbiter een reden vindt om even te gaan kletsen met captains Dirk Danen en Merab Sharikadze. Er lijkt geen blijvende breuk in de relatie te zijn ontstaan en de fly-half van Georgië ligt het balletje netjes op vijf meter van de Nederlandse trylijn. De korte line out is een makkelijke prooi voor de knoestige mannen uit de Kaukasus en ze denderen de defensie omver. 0-5.

Kort daarna ontsnapt Georgië wederom op snelheid na een maul diep in eigen 22. Caleb Korteweg schreeuwt heel hard dat er verdediging naar de blinde kant moet komen, maar deze is te laat. Het gat valt, bij Nederland is er niemand thuis en de Georgische winger Akaki Tabudatdadze was op de brommer. Deze parkeert hij rustig achter de Nederlandse lijn voor een tweede try. Ook nu gaat de conversie net mis. Wie wel raak kickt, is David Weersma. Door de continue druk versiert Nederland de penalty en krult David hem vakkundig binnen. 3-10, we staan op het bord!

Een aantal Georgiërs wil je niet in een donker steegje tegenkomen, maar eigenlijk wil je ze ook niet op een zonnig rugbyveld in Amsterdam tegenkomen. Het lijkt wel alsof elke man die in de zuidelijke schaduw van de Sjchara is opgegroeid op zijn 6de een baard en een rugbybal kreeg, welke nooit meer mag worden afgegeven. Ondanks de fysieke kracht van de tegenstander, weet Nederland het in het eerste kwart, op de twee snelle uitbraken na, best goed dicht te houden. De discipline is ook beduidend beter dan vorige week. De tribunes op het NRCA juichen bij elke indrukwekkende tackle en veelbelovende break. Wetende dat de Georgiërs ook partij konden bieden tegen de Fransen, mag je hier best trots op zijn.

De redactie is wel eens iets te optimistisch, maar we laten ons niet uit het veld slaan door een sterke Georgische fase. Door goed steppen van een kanonskogel van een prop, hij heeft op aloude de wijze van het Georgische worstelen duidelijk de beentjes in geolied en laat drie man van zich afglijden, geeft Nederland de derde try weg. 3-17. Dan valt daar het gat, schuift de verdediging in en stuiven ze er omheen aan de andere kant. Alweer een try en conversie. 3-24. Nederland aast op de kansjes maar laat daarmee de eigen zekerheid varen. Spike Salman en Louis Bruinsma werken zich de figuurlijke pleuris. Ze jagen als prins Bernhard in zijn betere dagen op het grote wild van Georgië en de redactie kan dat waarderen. Jordy Hop en Bart Wierenga proberen het aan de, voor de redactie, verre zijde. Een goede fase eindigt met Oranje op een metertje of 10 van de achterlijn. Helaas komt er geen score uit. Aan de andere kant wel. 

Nederland speelt attractief rugby, valt aan en werkt hard. Ondanks dat zijn de Georgiërs scherp geslepen en aan de winnende hand. Het staat 3 – 29 bij de rust. Op de VIP tribune heeft het bondsbestuur en de redactie het fris. Men is jaloers op de man in het leeuwenpak die het publiek vermaakt. ‘Zou het naar tien jaar rugby ruiken?’ Uw redactie gaat in de rust voor een stukje onderzoeksjournalistiek op pad. Maar eerst maken we de balans op. Captain Dirk Danen speelt enorm sterk, eigenlijk net zoals de 47 vorige wedstrijden. Debutant Spike Salman is ook heel goed bezig, hij moet hard werken. Maar ja, hij is een flanker, dus dat doet hij graag. Daarnaast willen wij David Weersma nog even benoemen, hij kickt fantastisch en weet daarmee het spel goed te verleggen. De Oranje try hangt in de lucht, dus we kijken uit naar de tweede helft.

Zonder antwoord over het leeuwenpak start de tweede helft. Na drie minuten moet Andy Darlington eruit en komt de jonge prop Lodi Buijs erin. Zijn leeftijd staat bijna op zijn rug. Maar vergeet niet dat hij vorig jaar ook al tegen deze tegenstander hoge ogen gooide door de scrum stabiel te houden. Ook vandaag hebben wij vertrouwen in Lodi. Nederland knokt na de rust voor elke meter, houdt goed tegen en steelt op schitterende wijze een paar ballen. Helaas wordt er slecht uitverdedigd en is het alsnog een try voor de uitploeg.

De tribune veert op: een break van Louis Bruinsma. Als een losgeslagen giraffe op de steppe galoppeert hij ervandoor. In de 22 wordt hij neergehaald, Caleb Korteweg is er snel bij om de bal te verleggen, maar deze raakt los in het gedrang. Daan van der Avoird reageert echter zeer alert, drukt door aan de zijkant en geeft een perfecte offload op Dirk Danen. Try voor Nederland! De conversie wordt via de paal raak geschoten door Weersma waarmee de stand op 10-36 wordt gebracht. Thuis heeft u deze try eindeloos in de herhaling kunnen zien, ter meerdere glorie van onze afzwaaide captain.

‘Het kan nog!’ wordt er geroepen op de tribune. Uw redactie is tevreden met deze kelderklasse klassiekers. Helaas mogen ze niet echt baten, net zoals zo vaak in de kelderklasse. De snelle tegenstoten negeren we gewoon, want we vieren liever de euforie van de Nederlandse try. Alleen wordt het gat met de Lelo’s steeds groter, tijd om er iets aan te doen! Met 25 minuten te gaan komt de bombsquad erop. Ross Bennie-Coulson, Hugo Schöller en Jules Godfroy. Liam Stone mag er een minuutje later ook bij, hij moedigt zich zelf aan door een tik op zijn bips en hij is er klaar voor. Het tij zullen ze niet keren, maar wat vers bloed kan geen kwaad.

Rugby Nederland heeft een nieuwe sponsordeal: Grolsch is de gelukkige. De biercultuur is goed vertegenwoordigd in de bond: her en der fluisteren rugbyers dat er meer gezopen moet worden en het barpersoneel staart mensen raar aan die koffie bestellen. De redactie is tevreden. We helpen de bond financieel een handje en omringen ons met beugeltjes.

Terwijl de focus even bij het goudgele vocht lag, gaat het in het derde kwart hard met de score. Het niveauverschil wordt zichtbaar, tegen de Georgische roos is geen kruid gewassen. Althans, geen Nederlands kruid. Bijzonder is ook dat de nummer 19 van Georgië zijn hesje uit heeft gekregen. Giorgi Javakhia is zo groot en gespierd dat we op de tribune al medelijden kregen met het lapje stof. Gelukkig werd deze tijdig (lees: voor het scheuren) bevrijd van de uit steen gehouwen torso.

De line outs van de bezoekers klinken bij de redactie bekend. Het geschreeuw klinkt boos, als een shoarmatent aan het Kerkplein om 4 uur ‘s nachts. Vannacht zal dit weer gaan klinken, al lijkt het uw redactie onwaarschijnlijk dat zij hier deel van uit gaat maken. De ene helft beseft zich dat nachtbraken met een hersenschudding niet bevorderlijk is voor zijn toestand, de andere helft doet zijn duit in het zakje op het NRCA en mag morgen met het Vlaggenschip zelf op het veld aantreden.

Met nog een kwartier op de klok is het qua spanning wel gedaan, het is de hoop dat Oranje er nog een try uit weet te persen. Helaas lukt dit niet en loopt de score verder uit. Profs tegen amateurs, het verschil is groot. Uiteindelijk drukken ze bijna 60 punten meer, maar de sluizen gingen pas na rust echt open. Hulde voor de aanvallende stijl van onze mannen, maar Georgië is gewoon veel te goed. Met een eindstand van 10-72 is daar geen twijfel over mogelijk.

Toch zien we nog steeds veel positieve punten, iets wat in de internationale perskamer wordt beaamd. Nederland speelt aanvallend en leuk rugby, maar in het laatste stapje komen ze gewoon tekort. Daardoor werd het een hele leuke eerste helft, maar raakte de tegenstander in de tweede helft uit het zicht. De debutanten, Spike, Liam en Jules, deden het heel goed. Vooral Spike, die de hele wedstrijd speelde, mag trots terugkijken op zijn eerste cap in het Oranje.

Na afloop werd er nog een klein eerbetoon, onder leiding van Storm Carroll, opgedragen aan Dirk Danen. Een heuse haka, ontvangen onder luid gejuich van het publiek. Ook de tackle (hond) van Oliva trok de aandacht. Als je hem op het veld ziet, weet je dat tekkels zijn ding zijn. Volgende week is er een weekje om bij te komen, daarna wacht op 26 februari Portugal in Lissabon. Wederom een zware pot, al is de tegenstander wellicht aangeslagen na de verliespartij in Roemenië. Uw redactie is ten tijde van deze wedstrijd waarschijnlijk confetti uit het glas aan het vissen en zal dan ondergedompeld zijn in het carnavalsgedruis, dus het verslag volgt mogelijk wat later.

Met Grolsche groet,
De redactie