ORANJE

Oranjevrouwen overklassen Zweden met 59-0

Amsterdam, 3 februari 2024 – In het eerste duel van de Rugby Europe Championship had Nederland totaal geen moeite met Zweden. In Amsterdam werd het een complete walk-over. De ploeg van bondscoach Sylke Haverkorn won uiteindelijk met 59-0.

Gezien de eindstand was het niet vreemd dat de dj veelvuldig een tune in moest starten bij een score. Gaya van Nifterik maakte na vijf minuten met de eerste try van Oranje. Daarna volgden Anouk Veerkamp (10-0), Inger Jongerius (17-0), Isa Prins (22-0), Jongerius (27-0), Lieve Stalmann (32-0) en tot slot Nicky Dix. Oranje zocht de kleedkamer op met een 37-0 voorsprong op zak.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Via Pien Selbeck was het in de tweede minuut direct raak (42-0). Drie minuten later deed Brechtje Karst (47-0) hetzelfde. Die try werd door Marit Lemmens geconverteerd (49-0) en Lisa Boot (54-0). Bij Lemmens (59-0) stokte de productie.

De bondscoach was – als vanzelfsprekend – opgetogen na afloop. ,,Ik denk dat het de hoogste score ooit is tegen Zweden. Het is een goed begin van de cyclus met nog wedstrijden tegen Portugal en Colombia voor de boeg. Ons doel is en blijft plaatsing voor het WK’’, gaf Haverkorn aan, die Senne Hoog en Isa Spoler liet debuteren.

Captain Linde van der Velden vond het ‘heel fijn’ dat de score zo hoog was opgelopen. ,,In aanloop hier naar toe hebben we hard gewerkt. En als je je dan als team aan de afspraken kan houden belooft dat veel voor de wedstrijden die nog komen gaan.’’ Dat Zweden geen punt scoorde gaf in de tweede helft nog wat druk, bekende de oud-speelster van Castricum. ,,Gelukkig gingen we gestaag door. Iedere keer als we een try maakten, kwamen we als team even bij elkaar om wat puntjes door te nemen. Op die manier hielden we onze focus. Een ding was zeker; We wilden absoluut de nul houden. En dat is gelukt.’’

Resterend Programma Rugby Europe Championship 2024 (REC2024)