NIEUWS / ORANJE

Portugal en Spanje kunnen nerveus worden na prima prestatie van Nederlandse heren

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekoek en Koen Lebbink, met beeld van Levan Verdzeuli.

Over het NRCA vloog afgelopen woensdag een vliegtuigje ‘Zane, speel 1-3-3-1’. Wie erachter zat, geen idee. Maar het Oranje-gevoel blijkt zeker te leven in het land in de aanloop naar de wedstrijd tegen Georgië. Na de glorietocht naar Waterloo vier weken terug staat nu de rentrée in de Rugby Europe Championship op het programma in een pittige wedstrijd in de Kaukasus Arena in Telavi.

Voor de redactie is het speciaal en een debuut op het een-na-hoogste niveau. Ze schreven al over de 4e Klasse Zuid, play-offs in het damesrugby, de Rugby Europe Trophy, petanquetoernooien en bezinningsavonden. Dus ook op de Bredase bank zijn de verwachtingen hooggespannen! Uiteraard ook over het spel van de Oranjeheren.

De eerste klap wordt al toegebracht tijdens het Wilhelmus. Op slinkse wijze is een strofe weggelaten en de gehele Nederlandse selectie lijkt even op het verkeerde been gebracht door deze wijze van psychologische oorlogsvoering. Was het bewust of had de Emma Fabri van de Georgische rugbybond zitten slapen? Geen idee, maar de heren leken er niet door uit het lood geslagen bij de kick-off.

Nederland begint namelijk solide, de eerste scrum en line-out worden gewonnen, de bal blijft aan onze kant in de rucks. Echter raakt David Weersma in een luchtduel verwikkeld na een hoge kick. Als een rijpe appel buitelt de Georgische full-back neer over zijn schouder, met een gele kaart als gevolg. De Nederlandse verdediging blijft ook met een man minder stevig staan, een bruut walsende maul wordt vakkundig afgeweerd en de bal komt terug in Hollands bezit.

Na een do-or-die actie om de Georgische scrum-half van de lijn te halen, raakt Siem Noorman geblesseerd. Hij wordt tijdelijk vervangen door Dailey Limmen die doorschuift naar de tweede center en daarmee Bartje Wierenga naar de wing verwijst, wat uiteindelijk permanent zal blijken. Even later, in de 10e minuut, is het feest aan Georgische zijde. Vanuit een sterke scrum, waarin de Nederlandse eersterij het bijna begaf onder het gewicht van de tegenstander, werd een aanval over de flanken gelanceerd. Met een man minder valt het gat in de defensie en was aan er geen houden aan, 5-0 voor het thuisteam.

Oranje antwoord adequaat. Amir, hij was vandaag niet zo vervelend als zijn Georgische collega, krijgt een penalty mee na getackled te worden terwijl hij door de lucht suist. Beheerst krult hij de bal tussen de palen en brengt daarmee de stand op 5-3. De spanning is te snijden en vooral de acties langs de, voor de kijkers thuis, onderste zijlijn zijn extra enerverend, mede omdat deze niet meer te zien is als het aanwezige publiek gaat staan. We spreken geen Georgisch, maar we kunnen alleen maar aannemen dat er ‘zitten! zitten!’ werd geroepen.

De mannen van Ziggo zijn zoals vanouds louter positief over de uitgangspositie van Nederland. ‘Het mag nu wel goed gaan, waarschijnlijk stort het na rust weer in’. Gelukkig is het commentaar in de Kaukasus niet te horen op de headset van Zane Gardiner, al bleken ze later toch deels gelijk te krijgen. Ook bij een schijnbare knock-on van Georgië in het trygebied wordt snel geroepen dat de de video-arbiter had moeten ingrijpen. Wat ook gewoon gebeurde. Zoals de trouwe lezers van het verslag al weten: de redactie is niet van de stemmingmakerij en wacht rustig af wat de beslissing van het arbitrale team gaat worden.

Referee Ionescu draait zijn beslissing uiteindelijk na een uitgebreide review geheel terecht terug. Uitsluitsel liet even op zich wachten, maar de gediplomeerde referees hier op de bank wisten het al: no try. De in Telavi aanwezige Roemeense broer van Zanger Kafke, bijna niet te herkennen zonder witte blouse, maakt niet voor het eerst vandaag op dit podium een goede beslissing. ZIjn overall prestatie was goed en hij mag herinnerd worden aan wat hij hier vandaag heeft gedaan.

Niet veel later weten de Georgiërs toch de tweede try achter het krijt te drukken. Na hard en zwaar voorwaartsenwerk komt de bal met (wederom) een schitterende kick bij de nummer 14 met de rode scrumcap, die het subliem afmaakt. De complimenten gaan wel uit naar Nederland in het verdedigende werk, met Wolf van Dijk en Jordy Hop voorop.

Vanuit de kick-off weet Nederland meteen een prachtige positie in de Georgische 22 te versieren. Drie penalties en aansluitende line-outs, met verrassende bewegingen waar ook de tegenstander geen raad mee weet, zijn het platform van waaruit de aanval wordt gelanceerd. Oranje probeert, ondanks het verwachte niveauverschil, gewoon haar eigen aanvallende spel te spelen. Helaas eindigt de Oranje-rush met een penalty tegen op de 5 meter van de tegenstander, maar de aanval wordt gezocht. Het Nederlandse team speelt, net als tegen de Belgen, fris aanvallend rugby met een open wedstrijd ten gevolge.

Het Roemeense arbitrale kwartet besloot, na uitvoerig herbekijken van de video op de tablet van Rugby Europe, dat nummer 8 van Georgië Ilia Spanderashvili mocht inrukken na twee elleboogstoten. Slachtoffers Hop en Van Dijk leken hier geen last van te hebben, maar tien minuten overtal is wel zeer welkom in de aanloop naar de rustpauze toe.

Maar de pauze blijft nog even uit! Na sterk spel van de voorwaartsen krijgt Van Dijk een offload bij Limmen die hard inloopt op de verdediging. Vanaf de grond popt hij de bal soepeltjes naar Hop, die geheel vrij naar de achterlijn doorloopt. De eerste try in het Championship is binnen!! Nederland speelt High Risk – High Reward, pop-passes als dit kunnen resulteren in balverlies en een try tegen, maar wanneer het lukt is het prachtig om te zien en staat de deur wagenwijd open. Weersma trapt helaas de conversie op de paal, waardoor Nederland net niet gelijk komt. 10-8.

In de hieropvolgende kick-off staat Oranje meteen onder druk, waardoor de bal uit een kick krap over de zijlijn, net over de 22 gaat. De maul uit de ingooi wordt onreglementair gestopt door de Oranje verdediging en na een snel genomen penalty duikt de slimme scrum-half van de Lelo’s over het krijt. Net voor de rust krijgt Nederland nog een tik, gelukkig gaat de conversie mis en wordt er gerust met een stand van 15-8.

Resumerend in de rust komt uw redactie tot de conclusie dat Nederland eigenlijk best goed bezig is. Waar een bepaalde onwennigheid van de NL XV verwacht werd, lijken de slordigheden eerder van de Georgische kant te komen. Wel wordt het verschil in spelslimheid soms duidelijk als de tegenstander net wat gehaaider en sneller anticipeert op het lopende spel, de laatste Georgische try is hier het schoolvoorbeeld van. Op de bank van de redactie zijn we benieuwd naar de tweede helft: kan Nederland blijven bijbenen met de stieren en beren uit de Kaukasus?

De workrate van Wolf van Dijk valt zeer positief op, de beste man ligt vier keer onderin de ruck en weet dan alsnog de eerstvolgende tackle te maken. Ook de line-out combinatie van Ross Bennie-Coulsen en Koen Bloemen valt positief op. Er is nog geen noemenswaardige tegenstand geweest die hier tegenop kan springen. Op de eerste rij hebben Langelaan, RBC en Darlington het enorm zwaar, maar ze weten zich nog vooralsnog kranig te weren.

De wedstrijd wordt hervat en een van de hoogtepunten van de tweede helft dient zich al na 40 seconden aan met een magische offload van Hop. Jammer genoeg is de tackle op Campbell zo sterk dat deze de bal niet onder controle kan houden. Ook verdedigend is Nederland indrukwekkend, Amir Rademaker en Koen Bloemen houden met zijn tweeën een Georgische tweederijer omhoog in het trygebied, waarna er begonnen kan worden aan de wederopbouw.

Lodi Buijs is erin gekomen voor Hugo Langelaan en overleeft de eerste scrums. Sterker nog, hij lijkt het de prop van de tegenstander zodanig moeilijk te maken dat het zweet parelt op zijn kale hoofd. De Georgiër geeft zelfs een penalty weg en de redactie ziet Lodi voldaan knikken richting de zijlijn: “Ik heb hem in de tang.” Concreet levert het geen punten op, maar de eerste tien minuten na rust weten de Oranjeheren net als voor rust mooi spel te laten zien.

Toch lijkt het alsof de Lelo’s na de rust een tandje bijschakelen. De enige manier om ze af te stoppen, zowel in open spel als in de mauls, is door het veroorzaken van een penalty. Captain Wokke krijgt een dringende laatste waarschuwing op 5 meter van de trylijn en in de opvolgende maul wordt de mannen in het paarsrood geen handbreed in de weg gelegd op weg naar de 5 punten. Dit keer wordt ook de conversie geraakt en lijkt het uur U voor Nederland aangebroken. Als ze in de buurt willen blijven van de potentiële kampioen van de Championship moet er nu aangehaakt worden.

De mannen van Ziggo discussiëren ondertussen over de tatoeages van de nummer 23 van Georgië. Als trouwe spelers in de 4e Klasse Zuid heeft uw redactie al veel erger gezien. Playstationcontrolers op buiken, pH-waarden van een aardappel op de achillespees, kermit de mislukte kikker op een dij en een doedelzak op de edele delen. De ‘Don’t forget your dreams’ in Times New Roman is in dat licht een vrij conservatieve keuze om op je bovenarm te plaatsen.

Tijdens een zeer sterke fase van vooral de voorwaartsen, weet Georgië wederom een try te drukken. De knoesten uit de Kaukasus krijgen de overhand op het veld. Na een duel in de lucht en de zoveelste iPad-raadpleging van de Roemeense leidsmannen, mag Wolf van Dijk vertrekken naar het zondebankje, de man met de meeste tackles van het veld zal zeker gemist worden de komende tien minuten. En dat blijkt nog geen minuut later: de nummer 14 met de rode scrumcap, volgens het formulier heet hij Akaki Tabutsadze, krijgt voor de tweede keer de kans om de bal in het trygebied van Nederland te drukken.

Met nog een kwartier op de klok lijkt het vonnis geveld. De heren in het Oranje lijken de goede eerste helft op dit moment te moeten bekopen, want de tank is bijna leeg. Voor de redactieleden komt dit fenomeen bekend voor. In een wedstrijd van het Vlaggenschip van de Bredase RC is deze tank na een minuut of vijftig vaak al volledig leeg, waarna de teamtactiek losser aan elkaar hangt dan de steunkousen van de meer ervaren spelers. Laten we hopen dat het voor Nederland anders is, want ondertussen zijn de Georgiërs op stoom geraakt. Ze zijn lekker opgewarmd in de vroege avondzon van Telavi en het krachtsverschil wordt beter en beter zichtbaar.

Tien minuten voor tijd is het nog het moment voor de twee debutanten. Mike Mbaud en Delano Jansen van der Sligte mogen nog even meedoen en proeven van rugby op dit niveau én ruiken aan het Oranje shirt. Helaas voor deze mannen is er geen tijd voor gewenning, want net dat moment begint de full-back van Georgië vanuit een tap-and-go aan een magnifieke dans over het veld. Hij weet deze schitterende solo uitvoering, volgend jaar te zien in elk lokaal theater, te bekronen met een try.

Zijn straf uitgezeten te hebben, komt Wolf hongerig van de bank en laat zien dat hij weer terug is. Hij versiert de penalty, neemt hem snel, zet de aanval op en na enkele fases rondt hij hem zelf af. De redactie waardeert dit. Na een tegenslag niet bij de pakken neer zitten, maar opstaan en knallen. Daar kan het Bredase Vlaggenschip nog wat van leren. De try die hij hier maakt, zij het ietwat discutabel, is een zeer terechte beloning van zijn fantastische spel. Voor de redactie is hij unaniem de Nederlandse man van de wedstrijd. Weersma trapt de conversie raak en zet de Nederlandse score vast op 15 punten. In de minuten die resteren, geven de Lelo’s nog een toegift en doen een duit in het zakje met de laatste try: eindstand 48-15.

Na een goede eerste helft en overall een zeer sterke prestatie, bleek de Nederlandse tank toch leeg vlak voor het einde. Bij de rentrée op het hoogst haalbare niveau verliezen de Oranjeheren in Telavi met 48-15 van de gebruikelijke kampioen Georgië. Ondanks het verlies geeft de uitslag, en vooral ook het spel, vertrouwen voor de aankomende wedstrijden tegen Portugal en Spanje. Wij van de redactie zijn er van overtuigd dat er een mooie periode aan kan komen voor Nederland in het Rugby Europe Championship, beginnende op zaterdag 10 juli om 15.00 uur tegen Portugal op sportpark de Eendracht in Amsterdam. Madloba en até então!