ORANJE

Portugal laat zien terug bij de top 3 te willen komen

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekkoek en Koen Lebbink fotografie Luís Cabelo

De Oranjeheren trokken afgelopen weekend richting het zuiden, een thema wat nog vaker terug zal keren in dit verslag, voor een wedstrijd tegen Portugal. Op het gemeentelijk sportpark van Caldas da Rainha werden ze opgewacht door Os Lobos, de Wolven. Het beloofde een pittige pot te worden. De Portugezen wisten bij hun laatste wedstrijd Georgië op een gelijkspel te houden, vorig jaar in Amsterdam was het 28-61 voor de gasten en in 2000 wonnen ‘we’ voor het laatst. Oranje weet dus wat ze te wachten stond.

Twee weken terug werd er afscheid genomen in Dirk Danen als captain, dus het was tijd voor nieuw leiderschap. Bartje Wierenga is deze man. Met zijn tweeëntwintig jaar en zeven caps is hij nog een spreekwoordelijk broekie, maar de redactie is benieuwd naar dit leiderschap! Wij hebben bij het Vlaggenschip ervaring met een jonge captain tussen ervaren mannen dus het belooft veel goeds. Daarnaast zullen er nog twee debutanten hun opmars maken vandaag: Gabor Besuijen van Rugby Club Oemoemenoe en Monty Leverstein die momenteel in Lyon zijn rugby speelt. Ook good-old Storm Carroll mocht weer aantreden.

Foto door Luís Cabelo

Voordat er gespeeld wordt, en uw redactie begint met hun flauwe overpeinzingen, een serieuze noot. De spelers van beide teams maakten een statement over de oorlog in Oekraïne en verzamelden zich achter een banner met ‘STOP THE WAR’. Een goed statement, zeker gezien het feit dat zowel ons heren- als damesteam in een poule zitten met Rusland. Deze wedstrijden op 12 maart worden voorlopig geannuleerd wat volgens de redactie de enige juiste reactie is. De helft van uw redactie is afgestudeerd als politicoloog, maar we zullen ons commentaar focussen op rugby en carnaval. Hierover later meer.

Op het klassieke sportpark met sintelbaan trapte de Oranjeheren, in het blauw, de wedstrijd af. De kick-off werd niet goed verwerkt en na 45 seconden werd er al een penalty verdiend. Een man in rood was aan het zwemmen in de ruck en de arbiter uit Italië kon niet anders dan de fluit te hanteren. Te Campbell mocht vanaf een meter of 35 aanleggen en wist Nederland een vroege voorsprong te bezorgen: 0-3. Een goede start! Zit er een feestelijke stunt aan te komen?

Uw redactie is namelijk al in feeststemming. In het zuiden van Nederland is namelijk de carnaval en vastelaovend aangebroken. De ene helft bestiert de bar en de binnenstad van ’t Kielegat, de andere helft trok naar de Piëlhaas. Wij bevonden ons tussen bloemetjesgordijnen, roetewissers en grozzies van buurvrouwen, dus we hebben de wedstrijd niet rechtstreeks kunnen volgen. Mochten we in dit verslag feitelijke onjuistheden, taalfouten of anderszins de mist in gaan, dan wijzen wij graag naar de carnaval. Voor de wedstrijd tegen Roemenië zijn we weer fit. Verder hebben we de verwijzingen naar het leutfeest overigens beperkt.

Terug naar Lissabon-Noord. Nederland mocht dertien minuten genieten van de voorsprong. Na een foutje in de scrum kreeg Portugal een free kick, de nummer 9 met een verleden in het 7s-team liet dit zich geen twee keer vertellen en dook rap richting de hoek. De tackle van Raymond mocht niet meer baten, het handje bij de ref gaat de lucht in: try. Tien minuten later verdubbelden ze de score met een goede maul vanuit een line-out. ‘Ik klap er op‘ is wat de Portugese voorwaartsen gedacht moeten hebben. Ze gingen er dwars doorheen, met een try door de hooker als gevolg. Voor rust sneed het Portugese mes nog twee keer door de Nederlandse boter. Over het algemeen staan de mannen in het Oranje goed te verdedigen, maar de snelle pasjes naar binnen zijn niet te houden. De nummer 8 en de outside center weten een try te drukken. Aan de andere kant krijgt ‘onze’ nummer 8 een gele kaart. De scheidsrechter wordt geattendeerd door de TMO om op de iPad te kijken. Dave Koelman komt van de zijkant een ruck in, de scheidsrechter zei nog ‘doe dat nou niet’, maar hij mag tien minuten brommen op het strafkrukje. De redactie vindt het een zware straf. Met een stand van 26 – 3 en een man minder voor de komende acht minuten zoeken de mannen de kleedkamer op.

Het leven voor Oranje is, ondanks het weer, nu niet vol zonneschijn. Bij rust hebben de Portugezen wel meer dan een streepje voor, het gat is namelijk al drieëntwintig punten en het gaat heel lastig worden in de tweede helft. De Nederlandse mannen zullen doorgaan en mogen er niet te lang bij stilstaan. Maar de redactie moet ook concluderen dat het niet slecht gaat. In grote lijnen houden de mannen het dicht en er wordt getackeld alsof ze al jaren in de Championship spelen. Hopelijk doet een kwartiertje rust en een beetje water wonderen.

Helaas kent de tweede helft een valse start. Waar we drie zinnen geleden nog het tackelen bejubelde, ging het nu collectief mis. Alsof de Portugezen zich ingesmeerd hadden met een potje vaseline glibberden ze door de Nederlandse verdediging. Ze zien ze links en rechts. Het belooft een pittige 38 minuten te worden. Portugal geeft wat gas en het gat is al snel onoverbrugbaar, maar valt er nog wat eer te behalen voor onze jongens. Niet veel later wordt de bank in actie geroepen. Komen er wat gouwe wissels in de ploeg? Hiermee gaan ze op jacht naar die ene try. Die wil nog niet echt vlotten. Met twee debutanten en een heel blik jongelingen blijft Nederland zich kranig weren, maar voorkomen dat de Wolven de score verder uitbreiden kunnen ze niet.

Foto door Luís Cabelo

Tien minuten voor tijd heeft Nederland een sterke fase. Deze wordt ingeluid door Spike Salman, de man met de opvallende dreadlocks. Twee weken terug in Amsterdam verdiende hij zijn eerste cap en de redactie ziet hem graag spelen, een aanwinst! Caleb Korteweg bediend zowel voorwaartsen als backs, maar wat ze ook proberen, er is geen doorkomen aan de rode muur. Na een snelle tap en een mooie run met Daily Limmen krijgt hij helaas de bal niet bij Jordy Hop. Zonde, want een try was niet onterecht geweest na deze sterke minuten. In de tegenstoot maakt Portugal nog een laatste try na vlot combinerend rugby. Uw redactie moet toegeven, het is een plezier om naar te kijken.

Bij het laatste fluitsignaal is 59 – 3 de eindstand. De mannen hadden het zwaar, maar ze gaven niet op. De volle 80 minuten zijn ze blijven knokken, het mocht geen try opleveren helaas, maar het was wederom een sterk staaltje doorzettingsvermogen. Complimenten ook voor de Nederlandse props, die staan de hele dag de zware scrum omhoog te houden. Hugo Langelaan speelde vandaag zijn 44e interland en deed dat met verve, dat kan je rustig aan de vakman overlaten.

We schreven het al eerder, maar het gat met de meeste landen in de Championship is gewoon nog te groot. Zeker tegen een land dat nog steeds kans heeft om volgend jaar naar het WK te gaan. Ook tegen Roemenië gaan de heren het weer zwaar krijgen, maar dan genieten ze wel de steun een stadion vol oranje fans! Dat gaat een schitterende rugbydag worden, dus trek allen naar Amsterdam 19 maart. De tickets zijn reeds in de verkoop!

Tot dan!

Alaaf,

De redactie